Tak tu máme první pokračování „recenze“ na náš nový lux. Nevím, jak Vláďa, ale já tady budu popisovat moji kraťoučkou zkušenost s použitím našeho Dyson Ball DV 37 Musclehead k vysávání sedačky. První článek, těsně po nákupu, lze nalézt zde.
Hlučnost – jak jsem s tím tak luxovala, tak mi to přijde ve výsledku docela hlučné. Ale to, že se nejedná o žádnou tichou hračičku, jsme věděli.
Nad čím se ale musím pozastavit je výkon/příkon luxu. Obecně se traduje, že čím vyšší, tím lepší. Proč?! Aby, až se kolem prožene tornádo, jsem se mohla bezpečně přisát k zemi?! To se mi stalo s tou sedačkou – je nemožné ji vyluxovat. Jediné co, tak se k ní přisajete a lux si začne hlasitě stěžovat. Ani speciální „hlavice“ nepomáhá. A to jsem ještě používala „únikový ventil“ ke snížení sání.
No dobře, na sedačku to není. Ale co mě překvapilo/naštvalo, že vyšší výkon vám ani neumožní vysávat nepořádek z větší dálky. Co tím myslím? Kupříkladu potřebujete vysát pavučiny zpoza topení a tam se většinou bohužel nedostanete ani se speciální hadicí/trubicí (moc krátká, moc tlustá). Tak byste čekali, že něco se do hadice nasaje i z větší dálky. Ale to ne! Nasaje se jen to, co je přímo u hadice. Takže v čem je sakra výhoda vyššího výkonu? Vzpomínám si na jednu starou reklamu, kdy pomocí hadice luxu zvedali bowlingové koule. Tak asi na to to je dobré.
Jinak podle dostupných technických informací (dohledat to dalo tedy docela práci) ten náš lux má příkon 1300 W a sací výkon 290 W. Takže ve výsledku to je ještě docela tintítko, když uvážím, že se uvádí průměrný příkon vysavačů na dnešním trhu mezi 1000 – 2000 W. Sací výkon pak tvoří prý 1/3 z tohoto.
Tak až si někdy budeme kupovat nový lux (což ale doufám, že jen tak nebude), tak je dobré mít na paměti následujíc:
  • Možnost regulovat sání se hodí (ten náš má pouze dvě polohy. Záclony bych s tím fakt vysávat nezkoušela).
  • Prý je dobré vybírat takový lux, který má sací výkon větší než 300 W.
  • Příkon luxu znamená, kolik elektrické energie spotřebujete za hodinu vysávání.
  • Obvykle platí, že čím větší výkon, tím účinnější vysávání. Záleží ale také na kvalitní filtraci – pokud vzduch uniká kolem filtrů, budete vysávat stále ten samý prach dokola [1].
  • Dobrý sběr prachu je dán kombinací několika faktorů – musíte mít účinnou hubici, která kolem smítek vytváří správnou kombinaci vzduchového průtoku a podtlaku. Důležitá je také aerodynamicky navržená tyč a vzduchotěsná hadice [2].
  • Vysoký příkon není nevyhnutelně znakem dobrého výkonu. Příkon určuje množství spotřebované elektřiny a na sběr prachu nemá přímý vliv [2].
  • Sací výkon je vzduchový tlak (podtlak) násobený vzduchovým průtokem (litry za sekundu) měřený ve wattech. Vysoký sací výkon nutně neznamená schopnost dobrého čištění. Pokud chcete dobrý sběr prachu, vysoký sací výkon je třeba zkombinovat s efektivní hubicí [2].
Zdroje
[1] Jak vybrat vysavač – kompletní průvodce. URL: < http://www.sporilek.cz/radce/podlahove-vysavace/ > [cit. 10.7.2013]
[2] Electrolux: Nejčastější dotazy a odpovědi nakupujících. URL: < http://www.electrolux.cz/Inspiration/Features/Q-and-A-standard/ > [cit. 10.7.2013]
[3] dTest: Jak vybrat vysavač. URL: < http://www.dtest.cz/clanek-956/jak-vybrat-vysavac > [cit. 10.7.2013]

Co dělat během skládání puzzle lepšího než na pozadí poslouchat pořady o vaření. A aby to nebylo tak jednoduché – v němčině. Takže jsem si onehdá vyslechla zajímavý recept od Gordona Ramsaye http://www.gordonramsay.com/ „Roast chicken with chorizo stuffing“ (pečené kuře s chorizo náplní). To znělo moc dobře. Hlavně jako „proteinové“ jídlo dobře zapadá do víkendového pokolového menu pro Vláďu. A kromě jiného – dáte kuře do trouby a dvě hodiny se o něj nezajímáte. Co může být jednoduššího? Takže jsem se do toho pustila. Doba přípravy: podle toho, jak to komu trvá. Příprava nádivky: 20 minut. Pečení: 2 h. Počet porcí: 4
Suroviny
  • 1 chorizo salámek (na kostičky)
  • 1 cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku
  • několik na sluníčku sušených rajčat (tak to stojí v receptu. Já použila moje oblíbená sušená rajčata v olivovém oleji)
  • plechovka fazolí
  • čerstvý tymián (sušený musel stačit)
  • 1 celé kuře (tady jsme zaimprovizovali a pro tentokrát koupili velké kukuřičné kuře!)
  • 1 citron
  • paprika
  • sůl, pepř, olivový olej
  • 1 hrnek bílého vína (vzhledem k tomu, že v našem oblíbeném Migrosu neprodávají alkohol, museli jsme nákupy na recept dělat nadvakrát :-))
  • 1 hrnek vody
Postup
  • Smažit chorizo na olivovém oleji.
  • Přidat cibuli, česnek, tymián, a rajčata.
  • Přidat scezené fazole.
  • Pomalu smažit 20 minut
  • Do kuřete vmasírovat olivový olej, papriku, sůl a pepř.
  • Naplnit kuře chorizo směsí a na závěr „zazátkovat“ celým citronem.
  • Do pečící nádoby dát vodu, víno a kuře.
  • Pořádně zakrýt alobalem.
  • Péct na 200°C jednu hodinu.
  • Poté odkrýt a péct další hodinu.
  • Vyndat kuře, vyndat citron a vymačkat jej do výpeku.
  • Vyndat náplň (jde jako obloha).
  • Naporcovat kuře.
  • Dochutit výpek.
Podávejte, s čím chcete. My měli rýži.
Pro samé zaujetí jsem nestihla udělat ani jednu fotku. Ale vše je moc pěkně nafocené například zde.
Jo, a osobně bych tedy rozdíl mezi kukuřičným a „normálním“ kuřetem nepoznala.

Málem by mi to uniklo. Ale v rámci „preventivní“ procházky jsem si u zastávky všimla letáku na Züri Fäscht (5.-7.7.13). Doma jsem si to vyhledala a zjistila, že jde o mega oslavu (asi prostě začátek léta), která se koná pouze jednou za tři roky a očekává se návštěvnost dva miliony lidí. Jako vždy se to koná v centru, kolem jezera a Limat. A prý tam byl i stánek s Trdelníkem (stánků s jídlem bylo prý kolem 300)! Samozřejmě nechybí různé doprovodné akce – vodní sporty, Ruské kolo, apod.
V mém stavu a teplu, které bylo, jsem si do centra netroufla, ale zaujal mě ohňostroj, který se konal jak v pátek, tak v sobotu, a který prý patří k pátému největšímu na světě. Oba dny trvá 30 minut a je doprovázen hudbou (stříli se z několika lodí a pontonů na jezeru). Takže jsem vymyslela, že bychom mohli zkrátka zajet autem na Zürichberg a koukat se tam odtud v klidu na jezero. Ve výsledku se to ukázalo jako velmi dobrý nápad – nebyli jsme sami a málem jsme neměli, kde zaparkovat. Co bylo supr -Vláďa mi vzal kempingovou židličku, takže to ve výsledku byl jeden z nejlepších ohňostrojů, které jsem viděla – sedíte si na cestičce nad posekanou loukou, Zürich a jezero pod sebou, do toho ohromný ohňostroj a ještě si u toho v klidu hovíte v křesílku. Paráda. Na jezeře byla spousta vyhlídkových lodí, na které jste si také mohli koupit lístky na ohňostroj – a měli jste to z první ruky.
Pár doplňujících informací lze najít zde:

Tohle je kalorická bomba! 200 g másla jen to hvízdne, cukr (klepla se mi ruka, tak to bylo 180 g), mouka. ale jsou tam borůvky! Takže, když je část jídla zdravá, tak je celé zdravé, ne? Hlavně je to jednoduché na přípravu.
Suroviny
  • 350g polohrubé mouky
  • 200g másla
  • 150g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička skořice
  • kůra z citronu
  • 1 žloutek
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 dcl mléka
  • borůvkový kompot (mražené borůvky). S čerstvými to šlo také.
Postup
  • Vše kromě mléka a borůvek rukama smícháme v drobivou směs.
  • 3/4 směsi dáme do vymazané dortové formy, rukou uhněteme.
  • Poklademe scezenými a okapanými borůvkami.
  • Posypeme zbylou směsí.
  • Vše rovnoměrně polijeme mlékem. – toto jsem nedělala, přišlo mi to zbytečné a výsledek byl i tak ok.
    Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C cca 40 minut.
Trošku se to sypalo, ale chuťově dobré.

K tomuto zamyšlení mě přivedly akce mého kamaráda Martina, který jménem své čerstvě narozené dcery, a poté k jejím prvním narozeninám (a akce budou pravděpodobně pokračovat), dokázal přimět své kamarády k zafinancování (minimálně) dvou dobročinných projektů.
První akcí bylo „Přivítejte Nikol a darujte drink„, kdy bylo cílem projektu vybrat prostředky na vrtnou soupravu na vrtání studní v Africe.
Druhou akcí „Připravte mě o peníze“ (při oslavě jejích prvních narozenin) byla podpora vozíčkářů prostřednictvím podpory Reného Kujana, který se rozhodl oběhnout Island.
My jsme se ještě nedokázali rozhodnout, jak to pojmeme. A tak jsem zatím sestavila list možností, kam by člověk mohl přispívat. Pokud máte nějaké další nápady, sem s nimi! Co nestihneme zorganizovat při narození, to doženeme prvními narozeninami!
A pár doplňujících odkazů k výše uvedeným
A když už jsem tak porůznu hledala informace, narazila jsem i na následující
Rok jinak“ – Vyberte si neziskovku, pro kterou chcete pracovat, a Nadace vám bude dávat váš stávající plat.