Vyhlídková plošina na curyšském letišti

Dnes, v pondělí, byl v Curychu státní svátek Pfingsten (Letnice), takže jsme měli volno. Což také znamená, že obchody mají zavřeno. Až na pár výjimek. A těmi jsou obchody na Hlavním nádraží a na letišti. A protože Martin potřeboval sehnat nějaké suvenýry a já s dětmi (Vláďa jel na kolo, aby to stihnul před deštěm, který měl kolem oběda přijít) jsme měli v plánu jít na vyhlídkovou plošinu, kde má být i hřiště. Takže jsme dopoledne vyjeli MHD a aby to bylo dobrodružnější, nejeli jsme tramvají, nýbrž vlakem, který je na letišti o 9 min rychleji než tramvaj 🙂

Pak jsme nachodili mnoho a mnoho kilometrů couráním od kafe k obchodům se vším možným. Na letišti to žilo. Pak jsme zase hledali záchod až jsme nakonec našli vyhlídkovou plošinu. A parádní frontu. Mraky navíc těžkly a vypadalo to na brzký déšť. Ta fronta naštěstí ubíhala docela rychle, 5 CHF vstup také šel, ale muset vyložit vše z kočáru a sundavat si pásek, aby to všechno mohlo projít kontrolou, to byla fakt otrava. Vzhledem k tomu, že oba kočárky, se kterými jsme jeli, byly naše, obsluha se docela divila, co všechno se do takového kočárku vejde. No vždy připraven, no 🙂

A už jsme byli tam. Chvíli po našem příchodu startoval ohromný Airbus A380 do Singapuru. A jen co odletěl, polovina lidí odešla, takže to bylo fajn. Děti si hřiště užily a díky nepromokavým bundám jsme zůstali i relativně suší. Jen jsem nějak nepředpokládala, že nám to celé zabere tolik času a nenabalila nám oběd. Ten jsme si tedy dali až ve tři doma. Jak kdo, Maty usnul, když jsme vystoupili z tramvaje a spal snad 1,5 h.

No a jen doufejme, že pranostika “ Když prší v pondělí svatodušní, bude zkáza na sena. “ nebude platit, protože tady byl večer takový slejvák, že jsem myslela, že nám to vzbudí děti.

Fotky z letiště zde.

Dnes ráno jsem se v novinách dočetla o jednom zvyku, který se ještě dodržuje na Svatodušní pondělí například ve vesnici Ettingen – Pfingstblitter. Jde o to, že mladí muži / kluci „převlečení“ za keř chytají dívky a hází je do „pítek“ (na většině míst Švýcarska jsou ve tvaru docela velké kádě/ kravího napajedla takže se tam dospělý člověk může pohodlně vykoupat. Jde o oslavu plodnosti – která žena se takto nedobrovolně vykoupe, do roka otěhotní. V článku nemohlo samozřejmě chybět rozhořčení feministek. To by koukaly na naše Velikonoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *