CZK, EUR, USD … měnové riziko

Každý, kdo jede na dovolenou ven z české nížiny již jistě řešil směnu měn. My to máme tím „zajímavější“, že vyděláváme ve švýcarských francích a ty dále tedy musíme měnit na koruny (nákupy a pobyty v Čechách) i eura (cesta přes Německo, dovolená v Rakousku, …). Pokud máme hotovost, měníme ji ve VIP směnárně eXchange v Praze, pokud pouze online, pak využíváme Revolut, CurrencyFair, či Transferwise.

Ale pak je tu ještě další problém s měnami. A tou je spoření a investice. Účty máme samozřejmě ve všech výše zmíněných měnách. Jednotlivé finanční produkty jsou pak ale stejně nakupovány různě – na účtu v CHF nákupy v USD, na účtě v CZK produkty v EUR, apod. A nyní plánuji druhou spořící šestiletku pro Eli. Když se narodila a neměli jsme moc chuť a čas řešit moc spoření a finance, tak jsme ji založili stavební spoření. Se státní podporou se to na 6 let docela vyplatí. Na delší časové úseky a tím pádem i vyšší objemy peněz už státní podpora nedokáže kompenzovat nízké úroky. Takže co dál?

Již nějakou dobu investuji Matymu přes Portu. Jednoduché a relativně levné, „bez práce“. Nově nabízejí i tématická portfolia, případně si člověk může vytvořit z jejich nabízených produktů portfolio své. A s tím přicházejí i tři různé cenové plány. Rozdíl mezi nejlevnějším a druhým nejlevnějším je v počtu strategií a instrumentů, které člověk chce a v … měnovém zajištění. Vystačila bych si s tím levným plánem, ale co to měnové zajištění? Potřebuji ho nebo ne? Většina instrumentů je samozřejmě v USD či EUR. A tak jsem se hned zeptala strýčka Gúgla. A ten mi okamžitě nabídl několik odpovědí. Jedna z nich docela dobře popisovala, jak bych na to šla (taková střelba od boku :-)): „Pokud jste dlouhodobý investor, na měnové zajištění zapomeňte„. Nevyplatí se. … Sice s jeho čísly (obzvláště se nízkými poplatky u Portu) úplně nesouhlasím, ale budiž. A co tu máme dál (listuji dalšími rozkliknutými záložkami) a na co nenarazím: „Má smysl měnové zajištění? Rozhodně ano!„. A světe div se – je to reakce na výše uvedený článek. Tak pěkně původní závěry rozcupoval. Nemohu říct, že jsem vše pochopila, jednotlivé kroky a závěry mi ale přišly logičtější a jasnější než při čtení předchozího článku. Skoro by mě to lákalo vytvořit portfolia dvě – jedno zajištěné, druhé nezajištěné a vidět výsledek, ale myslím, že to už někdy někdo musel chytře spočítat.

Další odkazy:

  • Cyrrus (měnové zajištění příklad). Takže asi tak: „Společnost CYRRUS doporučuje investorům, kteří mají větší averzi k riziku, nebo očekávají posílení české koruny, měnové zajištění sjednat.“
  • Portu
  • Finez
  • E15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *