Zařizování po příjezdu

Jaké bylo vlastní stěhování ze švýcarského Curychu do Prahy se můžete dočíst zde.

Hlavní článek jsem psala průběžně od půlky srpna do konce září

Jsou věci, které ještě nejsou dořešené, ty budu přidávat později/průběžně (jinak bych tento článek mohla mít v rozepsaných také několik let).

Zdravotní pojišťovna

  • Před Švýcarskem jsem byla u VZP a tudíž i děti, ačkoli narozené a pojištěné ve Švýcarsku, byli u VZP nahlášeni (nikoli pojištěni, dvojí pojištění se v Evropě nesmí), a tak mi přišlo nejjednodušší jim prostě sdělit, že od 1.9. zase pokračujeme. Bylo třeba vyplnit přihlášku a přiložit formulář E104, který potvrzoval trvání pojištění během pobytu v zahraničí (Švýcarské pojišťovny nám to vydaly během pár dnů poté, co jsme jim zaslali doklad o odhlášení ze Švýcarska). U sebe jsem trochu nevěděla, co budu za kategorii, ale vzhledem k tomu, že bude Maty chodit do jeslí 3x na celý den a nikoli 5x půl den (což by splňovalo jejich podmínky pro kategorii L, za kterou platí zdravotní stát), spadám do kategorie OBZP (Osoba bez zdanitelných příjmů) alespoň do doby než si vyřídím rodičovskou (a na to musím nejprve nechat vše přeložit do češtiny). Během pár de facto hodin, mi přišlo meilem, že jsme od 1.9. opět přihlášení a že nám kartičky brzy dorazí. Takže tohle šlo jako po másle.
  • Dětem kartičky dorazili za 10 dní, Matymu na trvalou adresu do Střešovic, Elišce do Chaber. Jaký mají systém, netuším. Mě nedorazila ani po 3 týdnech.
  • Takže mě pak napadlo, že to třeba nejprve chtějí zaplatit. Ale stále jsem čekala, že mi třeba pošlou něco jako „smlouva o pojištění“ s platebními instrukcemi. Toto info jsem sice pak dohledala na internetu, ale v tom emailu, kde mi psali, že jsem přihlášená mohli alepsoň připojit větu, ať si instrukce najdu na jejich stránkách a dle toho to platím. Navíc tam říkají, že buď je variabilní symbol RČ, nebo číslo přidělené pojišťovnou, a když mi nic neposlali, jak mám vědět, jestli mám nějaké číslo nebo ne. Tak mi na můj emailový dotaz poslali alespoň výši plateb (že by připojili číslo účtu, kam se to má platit to ne, jen ve změti modrého a červeného textu, který vypadal už jen jako šablona podpisu, jsem se klikem dostala na stránky s číslem účtu, které jsem našla předtím), ale evidentně hodnotu za rok 2018, takže jsem jim psala znovu a budu za tu otravku, která nic neví 😀 (jako že na stránkách uvádějí jinou hodnotu, a která je tedy správná). Ale mohou si za to sami! Mohli to zkrátka napsat vše v jednom, když už to na těch stránkách mají, tak by je ta jedna věta „najděte si to tam“ nezabila, ne?
  • Další týden utekl a kartičku stále nemám. Navíc při žádosti o rodičák ji chtějí vidět, takže jsem si stejně musela zajít na pobočku VZP („pobočka“ VZP na Kuláťaku v Dejvicích je PVZP a dělá jen cestovní pojištění), aby mi dali potvrzení. Kartička je prý na cestě, tak čekám a čekám.
  • Tak už dorazila, trvalo to jen cca měsíc.

Lítačka (pražské MHD)

  • Cenově se to fakt vyplatí, i když by člověk nejezdil denně. Pocitově mi přijde, že už jsem to během toho 14 denního pendlování mezi P6 a P8 projezdila :-D. Vyřídit se to dá v pohodě vše online. Karta přišla během 14 dnů poštou, koupě kuponu online.
  • Vláďa si Lítačku i s kupónem vyřídil na počkáni (čekací doba cca 40 minut) ve Škodově paláci. I fotku mu udělali na místě. A vybral si limitovanou edici s opicemi, takže nebude mít tu nudnou zelenou 🙂

Mobil tarif

  • Čtvrtek: Mám čísla u O2 a Vodafonu. Sháním tarif, který bude podobný tomu mému švýcarskému (a nebude o moc dražší), což bylo měsíčně cca 400 Kč za 1GB a 200 minut volání (mobil i pevná, Švýcarsko a Evropa). Stránky u O2 jsem vzdala. Tam aby se prase vyznalo. Naštětí na tom byl Vodafone o něco líp a měla jsem z čeho vybírat. Ale podle toho, z jaké na to jdete strany vám to nabídne různé možnosti. Až po usilovném klikání jsem čirou náhodou našla něco jako Start130, kde je 1 GB dat a 130 minut do všech sítí za 299Kč měsíčně. Jo, to je další – jak je to všechno bez limitu a tak, ale jen ve Vodafon síti. Co to je za blbost? To to jako někdo sleduje, že volá jen do Vodafonu a ostatním ne? A co pevná? Takže to mi bylo jasné že musím hledat jen to, kde je do všech síťí. A další malá písmenka – smlouva na 2 roky. Ne děkuji. Když si to dáte bez závazku, tak je to hned zas o 80 Kč dražší. No což, budiž. Mezitím jsem již čekala na novou SIMku, protože světe div se, po 12 letech jsou SIM karty o poznání menší než požadovaly telefony tehdá. Objednala jsem si tarif online … a další rozčarování – ono to bude trvat 2 pracovní dny (s víkendem tedy 4), než mi to poštou (he?!) přijde. Navíc jsem si nemohla nainstalovat ani jejich můjVodafone aplikaci, protože si můj telefon někde pořád pamatuje moji švýcarskou adresu. Tak jsem Vodafonu napsala (přes webové rozhraní), jestli to jako myslí vážně, že ve Švýcarsku prostě pošlu SMS a mám změnu tarifu okamžitě. Kupodivu se mi v sobot dopoledne pán z podpory ozval (zase jen přes to jejich rozhraní, ale snaživě i kopii meilem), že když mu napíši podrobnosti, že to můžeme vyřešit hned. Ale vzhledem k tomu, že řeším datový tarif, tak data nemám, a meily mohu číst jen na wifi, takže jsem se k jeho zprávě dostala až večer po návratu ze ZOO. Navíc jsem odpovídala samozřejmě na meil, který (to jsem si všimla až v pondělí) je „noreply“, takže jsem asi psala nějakému orobotovi, kterou mojí zprávu samozřejmě ignoroval. Já jejich nereakci přikládala tomu, že se v neděli nepracuje. Takže to stejně vyjde asi až na pondělí či úterý. Jinak kamarád mě ještě upozornil na ČEZmobil, ten vůbec nevypadá špatně, ale já tajně doufám, že u mých stávajících operátorů nějakou rozumnou fungující nabídku najdu.
  • Pondělí – aktualizační meil, že to zpracovali a během dvou dní mohu čekat zásilku a mám si připravit dva doklady totožnosti. WTF? Já to fakt nechápu. Ve vodafoní aplikaci to ale už vypadá, že mám k dispozici 1GB dat, ale jen asi polovinu minut (65 ze 130), takže to by mě zajímalo, kam se poděly. Navíc to vypadá, že mi zúčtovací období končí za 15 dní, což by tedy odpovídalo 10. v měsíci, co jsem měla nastaveno z předchozího tarifu. Ale jestli mi nějak poměrově uřízli volné minuty, tak proč ne data? Ach jo, stejně to budu muset nějak ještě řešit. A navíc cena za tarif se mi nenačetla k vyúčtování (?) To je fakt bordel.
  • Pán z podpory (ten ze soboty :-)) opravdu potvrdil, že mi zůstává zúčtovací období k 10. v měsíci, takže mi poměrově zkrouhli volné minuty, ale data, ta že nechávají celá (a ještě to tedy psal takovým tónem, jak že to od nich není super milé a kdesicosi). V pondělí mi tedy tarif začal platit. A pán na podpoře ještě připsal, že jsem si tedy nastavila tu variantu bez smlouvy, že to je na 24 měsíců za 375 Kč měsíčně, zatímco se smlouvou to je na 24 měsíců za 299 Kč. Tak mě úplně polilo horko, že „bez závazků“ neznamená tak úplně bez závazků. Ale prý jo, že bez závazku by mělo znamenat, že mám možnost to třeba po měsíci zase zrušit. Tak uvidíme, jak to bude fungovat.
  • Na rozdíl od Curychu, kde byli všichni na Whatsappu, tak v Praze píši hodně SMS, za které platím zvlášť. Budu se muset tedy porozhlédnout po nějakém doplňkovém SMS balíčku asi. Naopak 130 minut volání je pro mě až moc.
  • 16.12.2020 – O2 mi bloklo SIM kartu, že jsem si již déle než rok nedobila kredit. Hmm, ale to číslo si chci nechat, takže jednou ročně za to dám 200 Kč. Mám to, mimojiné, nabpojené na některé banky a jsem líná to vše projít, zjistit kde, a změnit to na aktuální číslo.

Přemluvení telefonu, aby zaregistroval, že jsem v Čechách.

  • Telefon mi pořád nabízel švýcarské reklamy a ceny ve francích, navíc jsem si nemohla nainstalovat některé české aplikace (Vodafone, Záchranka apod.). Takže to chtělo někde dohledat, kde mám nastavenou adresu, či tak něco. Přes Play Store mě to nechtělo pustit dál, aniž jsem zadala platební metodu, což jsem nechtěla. Myslím, že postup, který by se logicky nabízel, přes vlastnosti (jako zde) nefungoval, Českou republiku mi to nedovolilo vybrat. Nakonec jsem se nějakým zázrakem doklikala na pay.google.com, kde lze jednoduše změnit adresu. Pak restart. A bylo. Takže Vodafone teď funguje, za to mi nefunguje (samozřejmě) aplikace od švýcarské zdravotní pojišťovny. No jo no.

Předávka bytu v Curychu (26.8.19, pondělí)

  • Náš pan uklízeč to evidentně trošku podcenil, protože ještě v pondělí (předávka bytu) ráno uklízel sklep, prý na tom pracuje od čtvrtka. No nevím. Jako jo, je to o pokoj větší byt než jsme měli původně, ale tehdy to ve dvou stihli za víkend. Za úklid jsme mu nabídli 1000 CHF (v tom minulém bytě to bylo 800 CHF) a to vzal. Takže tak.
  • Na předávce bytu byl jen Vláďa, já už byla v Praze s dětmi. K tomu samozřejmě paní z firmy, Ivo, který uklízel a tři kluci, noví nájemci. Kámen úrazu trošku byl v tom, že v předávacím protokolu nebylo úplně vše, co tam mělo být. Jestli to tam tehdy nezapsali, nebo tomu Vláďa tehdy v němčině nerozuměl, kdo ví. Takže „rozbité“ umyvadlo (s prasklinkami), které tam evidentně od začátku byli – takže buď řešit přes pojišťovnu (spoluúčast 200 CHF), či zaplatit nějaký jakože paušál 100 CHF. Takže paušál. Potom chybí nějaké čudlíky na záchodových prkýnkách. Hmm, to také nevím, jestli tam vůbec někdy bylo. Takže to oni nechají vyměnit (celé prkénko i poklůpko) a vyúčtují nám to (ale to snad nebude více než 25 CHF za záchod). Naštěstí všechny možné škrábance na parketách jsou jakože v rámci běžného opotřebení, stejně tak nemusíme malovat a měnit tapety. Nejhorší ale byl 5. klíč. To si vůbec neuvědomuji, že bychom kdy měli a co si pamatuji, nikdy jsme nepoužili, vždy jen 4. Vláďa pak doma v protokole (naše kopie, kterou si na předávku zapomněl vzít) zjistil, že máme mít i 3 klíčky od schránky, což také nemáme, máme jen 2. Takže asi jsme někde ztratili celý „svazek“ (2 klíče). :-/ Fakt netucha. Což znamená, že pokud ho během týdně nějak zázračně nevyčarujeme, tak musíme sjednat náhradu, což znamená výměnu zámků u pěti dveří – od bytu, vchodové, sklep, prádelna, kolárna. Od toho všeho ten jeden klíč fungoval. Na jednu stranu výhoda, že s sebou taháte jen jeden klíč, nevýhoda – výměna zámku u pěti dveří v případě, že se vám byť jeden jediný (z těch 30 klíčů pro celý barák) ztratí. Týden je sice pěkná lhůta, ale při balení jsme na nic nenarazili, a teď to je ještě beznadějnější. Takže hnedka zašel do naší pojišťovny, jestli se na to naše pojištění, které za 5 dní vyprší, platí. A snad ano, se spoluúčastí 200 CHF, což je pohoda, vzhledem k tomu, kolik to bude muset stát. Jen výroba jednoho klíče vyjde na 80 CHF (nechávali jsme přidělávat u minulého bytu). Takže tak. Jestli to pojišťovna zaplatí, tak myslím, že se nám to pětileté pojištění vyplatilo. Platili jsme necelé 400 CHF ročně. Jedny dveře (zámek) vyjde prý na 500-600 CHF. Takže ta sranda vyjde na 2500 CHF? Tohle mě holt vůbec nenapadlo zkontrolovat.

Sociální pojištění

  • Vláďa jako OSVČ se musí nahlásit, já jakožto OBZP se na ty dva měsíce asi také přihlásím, každý započítaný měsíc do důchodu dobré. Navíc se musíme zeptat, co budou chtít za dokument, aby nám našich 9 let v Curychu v Čechách započítali do odpracovaných let.
  • Tak na PSSZ mi řekli, že se 4 roky péče o dítě počítají jako náhradní doba, či co, takže je zbytečné si platit dobrovolné důchodové pojištění. Nevím, proč jsem si myslela, že se děti již nepočítají. Paní mě tím tak rozhodila (navíc mi u toho Maty spal a neměla jsem kočárek, takže manipulace s ním byla trochu výzva :-)), že jsem se zapomněla zeptat, jak je to s obdobím, které jsme pracovali v zahraničí.

Výměna řidičáku

  • Co jsem tady vyčetla, tak asi nemám povinnost si švýcarský řidičák měnit za český (?). Což je fajn. Jestli to tedy stále platí. Je nějaká výhoda mít český? … (14.9.2021) Nedalo mi to a napsala jsem si dotaz na Odbor dopravněsprávních činností, Magistrát hlavního města Prahy. Odpověď je, že „…, jestli máte pobyt na území České republiky trvalý nebo přechodný na dobu delší než 1 rok máte povinnost podat žádost o výměnu švýcarského průkazu.“ Tak jsem jim poslala zpět výše uvedený odkaz s dotazem, že to info v něm tedy už neplatí (?) a teď čekám. Nechce se mi se táhnout na Pankrác kvůli řidičáku! … Paní v tom má jasno: „Švýcarský řidičský průkaz je průkaz vydaný cizím státem, proto je nutné ho vyměnit.“ Z mého pohledu tu je ale právě ten důležitý rozdíl „cizí stát“ a „stát EU (včetně Švýcarska)“. Tak co s tím? … Tak Vláďa volal na magistrát a je to tak, že Švýcarsko ne ní EU, a tedy platí to, že je třeba vyměnit řidičák do 3 měsíců od příjezdu.

Placení vyúčtování

  • Postupně nám buď emailem nebo poštou (ať již na českou nebo švýcarskou adresu) chodí závěrečná vyúčtování všeho možného (zdravotní, elektřina, internet, …). Pro poštu, která chodí na naší švýcarskou adresu jsme mohli díkybohu využít naše české sousedy, ke kterým jsem se napsali na schránku, takže ti nám každý dopis nafotí a pošlou. Jinak by to bylo dost náročné a polovina účtenek by nám asi nedorazila. Jenže Švýcarům už nedojde, že když se stěhujete do zahraničí, zrušíte také své švýcarské účty. A poté k zaplacení nestačí pouhé číslo účtu, které stačí místňáků, aby byli schopni účet zaplatit. A když už si vyžádám IBAN, tak pošlou jen IBAN. Takže píšu další meil, že potřebujeme ještě BIC, adresu a referenční číslo. Takže takové konverzace bývají v lepším případě na 3 týdny. Prostě otrava. Většinu plateb jsem měla v internetovém bankovnictví – přišla mi složenka a já ji jedním klikem zaplatila, aniž jsem se musela o tyhle věci starat. Teď to je komplikovanější. A ještě „lepší“ to má Vláďa , který už u Revolut nahlásil změnu bydliště (protože musel ukončit své švýcarské číslo) a oni mu sebrali švýcarský IBAN, který měl s jejich účtem spojený a nahradili ho britským. Takže tímžto pádem pro něj výhoda Revolut tak trochu padá, že , když si na to chtěl posílat švýcarský účet u nich. Jistě, FIO banka má též možnost účtu ve francích, ale za příchozí platbu platíte 100 Kč, následně si to musíte zase poslat někam, kde peníze směníte, další poplatek, 200 Kč, (pochybuji, že by FIO využívala kurz, který by byl pro klienty zajímavý), … no stojí to zaprd.
  • 2.10.19 – na začátku září mi přišlo přímo od jednoho doktora, u kterého byla Eli na kontrole, vyúčtování. Normálně to vždy posílali na pojišťovnu a vyúčtování jsem dostala od pojišťovny. Tak jsem na pojišťovnu psala, jestli to mám zaplatit. Tak říkali, že ano. Tak jsem to zaplatila poslala jim to i s mým Revolut účtem. Tak mi teď psali, že mají u tohoto konkrétního vyúčtování dva záznamy, že to zaplatili a mě že to proplatí na účet. A uvedli ten, který mám od 1.9. již zrušený, že. Evidentně ti, kteří řeší podporu e-mailem a ti, co potom posílají fyzické dopisy, spolu moc nekomunikují. Tak uvidím, na který účet a jestli vůbec, mi to pošlou.
  • prosinec 2020 – tak tohle je snad poslední papír ze Švýcarska – přišlo nám vyúčtování energií za dva měsíce 2019. Plusové je, že nám budou vracet. Ale že to tedy trvalo.

Daně ve Švýcarsku za období 1.1.2019-31.8.2019

  • I ve Švýcarsku se platí daně ke konci března, ale je možnost si to posunout na září či listopad, pak se to stíhá lépe (ne že bychom byli tak líní, ale některé dokumenty dřív prostě opravdu nedostaneme) to je pohodička, ale když se stěhujete do zahraničí, tak na to máte 1 měsíc! To je hukot. Trošku bez šance dát dohromady všechny papíry, obzvlášť u některých českých institucí vůbec nechápou (Zonky), že někdo chce daňové potvrzení za jiné časové období než je celý rok :-/ U Modré pyramidy se také musel vyplňovat speciální formulář. Ale termín pro podání daní šel posunout, takže máme čas do listopadu. Hlavně, že oni mají pak roky na to to spočítat (a vrátit nám)!
  • Dostali jsme odklad o 2 měsíce, jupí. No ale neusnout na vavřínech, že. Do půlky listopadu to musí být hotovo.
  • (20.1.2020 … nevím, jak to ta naše účetní dělá a kolikrát si může zažádat o odložení/prodloužení, ale pořád to ještě nemáme hotové. A to už řešíme daňové přiznání za zbytek roku 2019 v Čechách).

Rodičovský příspěvek

  • Ti, kteří žijí v Čechách, a mají dítě do 4 let, mají nárok na rodičovský příspěvek bez ohledu na to, zda před tím pracovali, či ne. Když už jsem získala od Skřivánka překlady, vypravila jsem se na úřad. Dokonce je možnost se online zaregistrovat na určitý čas (paráda). (10.9.2019).
  • Odevzdala jsem pořádný štos papírů (vzhledem k tomu, že jdeme ze zahraničí, tak musíme mít dokumentů mnohem víc) a dostala seznam toho, co mi chybí (1) registrační list, od obou, od doktora, nestačí jim jen registrace ke zdravotní pojišťovně, 2) výpověď švýcarskému zaměstnavateli, od obou, 3) dotazník „určení místa bydliště“). Něco přes sken prošlo, něco je prý špatná kvalita, takže buď to poslat poštou, nebo to donést. Takže toto ještě není uzavřená kapitola.
  • Pokračování zde.

PelMel

  • 30.9.2019
  • Pocitově je česká rolička toaletního papíru kratší než švýcarská. U nás to mizí jak na běžícím pásu.
  • I částky přes 5 tis chtějí někteří platit v hotovosti (třeba jesle).
  • Zametání ulic 2x ročně (v Curychu to bylo minimálně 1x týdně). A je to vidět. Lidi prostě jen tak háží odpadky na zem a když už tam něco leží, tak se to pak rychle hromadí, obzvlášť u zastávek a laviček. Takže my s Matym vždy uklízíme trasu z autobusu a na hřišti.
  • Už chápu tendence zavádět zálohované PET a plechovky – válí se jich všude dost na slušný přivýdělek.
  • Mléko ve skle je fajn, jen ty lahve nejsou vratné (výjimky jsou).
  • Když sousedi zatopí, běžím zavírat okna. Jestli to takhle půjde dál, tak si zjistím, jak je to s těmi kotlíkovými kontrolami. I kvůli tomu mi přijde bezpečnější sušit prádlo doma, než venku.

Zařizování po příjezdu, část druhá, je zde.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *