Dluhopisy

Po P2P půjčkách (mé články zde a zde) a akciích (zde a zde) se letos podívám na dluhopisy. Ty jsem zatím nechávala stranou, protože jakožto „mladý investor“ bych se „měla“ soustředit spíše na rizikovější investice s vyšším výnosem, než na konzervativní investice s nízkým úrokem. Navíc já zatím měla mlžné pojetí zatím jen o státních dluhopisech a ty mě svými 1,5 % na 6 let moc nezaujaly. Na druhou stranu jde o relativně bezpečnou investici. Ale vždyť to nepokryje ani inflaci 2 %.

Proč stát vydává dluhopisy?

Důvod je stejný jako v případě, kdy dluhopisy emituje jakákoli firma. Emitent potřebuje vybrat hotovost za nějakým konkrétním účelem. U korporátních dluhopisů je to většinou investice do dalšího rozvoje, nákup potřebných strojů a zařízení, akvizice konkurence nebo expanze na nové trhy. U státních dluhopisů to zase nejčastěji bývají investice do infrastruktury či náklady na splácení státního dluhu. Tradiční využití státních dluhopisů, které se často objevuje v učebnicích ekonomie, je samozřejmě financování válečných konfilktů. A to od bojů za americkou nezávislost, přes první až po druhou světovou válku.

Já ale narazila na korporátní dluhopisy. Ty už zdaleka nejsou samozřejmě tak bezpečné jako státní dluhopisy, na druhou stranu vydělávají mnohem více. Třeba úrok 9 % p.a. (z dluhopisu!) zní až neuvěřitelně. Připisování úroků bývá někdy čtvrtletně, jindy ročně. Firmy většinou investují do nákupu pozemků, či nových výrobních linek. Splatnost bývá už třeba kolem dvou let. Nevýhoda je, že minimální investice není pro každého, u některých to je třeba 30 000 Kč, což velké diverzifikaci moc nenahrává. Naštěstí jsou i takové, kde to je „jen“ 1000 Kč. Což je pořád více, než u P2P (například u Zonky to je 200 Kč).

Jo, a nutno podotknout, že ačkoli jsou dluhopisy nabízené na České dluhopisy schválené ČNB, tak ta za ně nijak neručí.

Další korporátní dluhopisy vydává například firma Future Farming.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *