Mladý investor – Zonky a Bondster

Objevila jsem novou studnici investorských vědomostí – blog Mladý ivestor. Má tam spousty recenzí „investičních příležitostí“, které také využívám, a tak, než bych psala vlastní, a ani třeba ne tak povedené, recenze, tak vás budu odkazovat na ty jeho 🙂 Případně přiložím pár komentářů.

Jako první Zonky a Bondster (kódy „doporuč přítele“ zde, případně meilem, na můj Bondster zde*). Recenze Bondster zde a Zonky zde. Pořád zmiňoval, že Bondster je známější, já osobně objevila jako první Zonky a Bondster až o rok později. Jeho recenze jsou z roku 2018 a podle mě tam uvádí vyšší možné úroky, než teď obecně jsou. Navíc na Bondster je rozdíl, pokud vybíráte půjčky v CZK či EUR. EURové půjčky mají vyšší zhodnocení než korunové (očekávané zhodnocení na korunových je 8,12 %, eurových 12,38 %). Navíc z korunových půjček se platí 1 % poplatky. Na druhou stranu eurových půjček je tam výrazně víc a lze jednodušeji zainvestovat vyšší částky a lépe lze diverzifikovat. Za mě výhoda Bondsetr oproti Zonky je autoinvest. Nastavíte si, do čeho chcete investovat, pošlete peníze a pak už se o nic nestaráte. To u Zonky je autoinvest pouze pro AOS nebo nějakou třetí stranu. Na druhou stranu, když jsem autoinvest na Bondster na začátku upravovala, tak po každé úpravě to začalo (asi) scanovat půjčky znovu a klidně to zainvestovalo i do půjček, které jsem již měla v portfoliu. Takže na autoinvest již raději nesahám, případně vytvořím nový. Zonky se letos (nebo na konci loňska) pochlubilo Zonky rentiérem. Jejich takový nový autoinvest. Vy tam pošlete minimálně 50 000 Kč a oni vám sestaví portfolio s očekávaným výnosem 4,4 %. Zní to dobře pro ty, kteří s tím nechtějí mít žádnou práci (mé portfolio zatím říká výkonnost 6,7 %). Ale kvůli výraznému navýšení toku peněz teď zbývá méně půjček pro nás, menší investory. Ty krátkodobé byly v tahu už před tím, ale teď je to ještě větší bída. Takže asi si dám se Zonky na chvíli pokoj a budu se pro změnu soustředit na Bondster.

* Promo kód na Bondster (1000006185) – jak to funguje – pokud se přes můj odkaz zaregistrujete a pošlete na platformu peníze, tak všichni získáme odměnu ve výši 1% z nového objemu investic držených po 30, 60 a 90 dnech od registrace.

Jinak o Zonky a Bondster se dočtete třeba in na Finlord (zde a zde).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *