Srpen 2020

Po hektickém červenci nadešel odpočinkovější srpen. Na začátku byla Eli týden na příměstském táboře ve Střešovickém Oříšku – hlavním tématem byl Pražský hrad, kam si děti denně dělaly výlety. V tomto týdnu jsme měli základnu u Babi N. a dědy J. ve Střešovicích, takže to Eli měla ráno na tábor kousek. S dědou jsme s Matym trénovali jízdu na kole. Maty je nyní zas o trošku rychlejší, než na odrážedle, takže mojí chůzi musím občas proložit během. Obzvlášť v Káraným už z toho jsou pak pěkné výlety – Káraný – Čelákovice most – Toušeň most – Káraný. Naštěstí u Toušeňského mostu je stánek Oddechoff, takže celých 6 km mohu děti lákat na zmrzku a hranolky, jinak by se mohly šprajcnout. Celkem je tento okruh 8 km. A druhý parádní okruh s motivací v půlce je zmrzlina u Vosího hnízda v Boleslavi. Od nás pěkně po modré. Repelenty s sebou. Podle zvolené trasy to je opět 7-8 km.

Další týden máme konečně volno doma. No na jednu stranu pohoda, že nic nemusíme, na druhou stranu jsou ty děti na zabití. Ale už jsme zvládli nakoupit vše potřebné do školy … než v září zjistím, co vše nám ještě chybí.

Oba zaujalo šití, takže nějaký čas strávíme v haldách látek a nití. Maty si vystačí s knoflíky, Eli skutečně ručně šije (začala medvídka dle IKEA návodu, ale nemá vytrvalost, takže hotov je jen z půlky). Já zvládla oboustrannou tašku přes rameno, jak v klučičí, tak holčičí verzi 🙂

Také jsme zvládli 7 letou preventivní prohlídku (online rezervační systém je super – večer jsem nám zarezervovala čas na druhý den dopoledne a bylo. Krásně jsme to tak stihly před jejich dovolenou, jinak volno bylo až v září).

U Dobrovského mi neunikla akce „1+ 4 zdarma“ (takže jsem si pak ze zásilkovny nesla balík s deseti knihami). Sklízíme rajčata. Ještě na konci července jsme zasadili kopr, hrášek a špenát a to vše už leze ven. Díky (nebo možná kvůli) ostružinám od souseda si trochu připadám jako Šípková Růženka. Ono nám to snad povalí plot. Napustili jsme si na zahradě bazén … a druhý den přišly bouřky. Ptáci pořád létají na zrní do krmítka. Máme nyní jen jedno, ne tři, jako v zimě, a máme pro ně „letní směs“ (není tučná, jako ta zimní). A navíc jim sypeme tak jednou týdně. Létají nám tam hlavně hrdličky, straky, kosáci a snad i vrabci (no něco malého).

Matymu se stále nechce do školky. Eli je drzá. Maty nechce nic dělat sám, to se raději rozkňourá.

Vyrobila jsem sirup z rýmovníku (+jsem k tomu přidala hřebíček, ale nebyl nijak cítit).

Jo a mám dodělané další dvě fotoknihy. U HappyFoto měli akci na můj oblíbený formát na šířku, takže mě to nakoplo a konečně jsem se dostala od 03/2018 do 12/2019 a letošek mohu krásně začít opět od 1.1. a třeba se vejde celý rok do jedné fotoknihy. Ale že jo – je září (ano, ano, tento článek dopisuji již v září) a já jsem … stále u 1.1.

Konečně jsem se také dokopala k tomu, vyplýt bejlí chodníku před barákem, když tu jsem si asi po hodině práce všimla, že za rohem to samé dělá brigádnická skupina najatá obcí. Už jsem vlastně nedoufala (a zapomněla), že se k nám dostanou. Tak jsem si dala pauzu a uvidím, co po nich zbude. … No něco udělali, ale náš chodník vlastně nebyl tak moc zarostlý, takže jejich práce nebyla tak vidět, jako u jiných sousedů, jejichž chodník byla spíš džungle.

A ke konci srpna jsme vyrazili na čtyři dny na Potůčky. To by si zasloužilo samostatný článek, ale kdo ví, kdy se k němu dostanu. Takže … sbírali jsme houby a doma je nasušili, takže máme pěkné zásoby. Projeli jsme si kousek Ježíškovy cesty. Opékali jsme buřty. Utrhli si pár brusinek.

V pondělí 31.8. jsme byli v Matyho školce na třídních schůzkách. Bylo to „parádní“ okno do české duše – co tady se řeší, to by ve Švýcarsku nikoho ani nenapadlo. Přes šílené kontroly a neplatiče k tomu, co jsou děti schopné donést/propašovat z domova. Trošku nás paní ředitelka vyděsila, ale snad to bude dobré. Máťa bude ve skupině obdobně starých dětí, nejsou tu smíšené třídy (což má výhody i nevýhody) … musela jsem se na to zeptat, protože z jedné věty paní ředitelky nějak vyplynulo, že jsou tam i prckové, kteří nedojdou od autobusu k zoo, což je asi 100 m.

A to je konec vážení. V úterý 1.9.20 začala opět škola. A školka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *