Züri Fäscht

Málem by mi to uniklo. Ale v rámci „preventivní“ procházky jsem si u zastávky všimla letáku na Züri Fäscht (5.-7.7.13). Doma jsem si to vyhledala a zjistila, že jde o mega oslavu (asi prostě začátek léta), která se koná pouze jednou za tři roky a očekává se návštěvnost dva miliony lidí. Jako vždy se to koná v centru, kolem jezera a Limat. A prý tam byl i stánek s Trdelníkem (stánků s jídlem bylo prý kolem 300)! Samozřejmě nechybí různé doprovodné akce – vodní sporty, Ruské kolo, apod.
V mém stavu a teplu, které bylo, jsem si do centra netroufla, ale zaujal mě ohňostroj, který se konal jak v pátek, tak v sobotu, a který prý patří k pátému největšímu na světě. Oba dny trvá 30 minut a je doprovázen hudbou (stříli se z několika lodí a pontonů na jezeru). Takže jsem vymyslela, že bychom mohli zkrátka zajet autem na Zürichberg a koukat se tam odtud v klidu na jezero. Ve výsledku se to ukázalo jako velmi dobrý nápad – nebyli jsme sami a málem jsme neměli, kde zaparkovat. Co bylo supr -Vláďa mi vzal kempingovou židličku, takže to ve výsledku byl jeden z nejlepších ohňostrojů, které jsem viděla – sedíte si na cestičce nad posekanou loukou, Zürich a jezero pod sebou, do toho ohromný ohňostroj a ještě si u toho v klidu hovíte v křesílku. Paráda. Na jezeře byla spousta vyhlídkových lodí, na které jste si také mohli koupit lístky na ohňostroj – a měli jste to z první ruky.
Pár doplňujících informací lze najít zde:

4 komentářů

  1. Takže jako kdyby se přišla Praha podívat 2x – to je bomba.I v maleém okénku na počítači to je nádhera.A z křesílka – tomu říkám luxus!

  2. No přesně! Někdo to komentoval slovy, že v přeci není možné, aby v 300 tis. městě byla návštěvnost šestinásobek veškerých obyvatel Zurichu :-) Na druhou stranu na to měli 2,5 dne.

  3. Je zajímavé, jak tyto mega akce (pouti) přitahují většinu lidí (už od středověku). Přitom je tam obrovská tlačenice, spousta kapsářů (už od toho středověku), řada "lahůdek" je dělaná na přepáleném oleji, většinou předraženo, atd., atd. Já už tyto akce nemusím (s výjimkou toho ohňostroje) a s výjimkou Břevnovského posvícení… ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *