Zubař

Když měla Eli v dubnu prázdniny, tak jsme vyrazili na chvíli do Čech (není nad to jezdit na dovolenou do Prahy za babičkami). A u té příležitosti jsme si s Vláďou, tradičně, zašli k zubaři (je to levnější než v Curychu. Oboje si stejně musíme platit sami, takže volíme českou „levnou“ variantu). Vláďa v pohodě nic, já dva kazy (taky jsem nebyla 2 roky u zubaře) a ještě nějaké dvě opravy si necháme napříště (srpen). Fajn. Zaplatila jsem pak převodem necelé 2 tis. Kč a připravila se na další návštěvu v srpnu.

Ale ouha. Vrátili jsme se do Curychu a mě týden na to vypadla ta plomba (kousek se uštípnul), kterou se mi chystal předělávat. Kolegyně (pracuji přeci na zubní klinice) se mi na to rychle podívala a prý, když si to budu dobře čistit, tak mi to ty dva měsíce vydrží a mohu to nechat. Fajn. No ale co čert nechtěl. Týden na to mi vypadla druhá, tentokrát ta, kterou mi před těmi dvěma týdny dělal v Praze! Na předním zubu. Tady to je trošku pro mě citlivá oblast, takže s tímhle jsem se odhodlala k zubaři, kterého mám 5 minut od baráku. Je to tu luxus, fakt pěkná klinika, chodíme sem s Eli. A zrovna jsem chytla zubaře, jehož „sestřička“ byl namakaný mladý kluk :-)! Za 15 minut to bylo hotové (nenechala jsem si píchnout injekci, byla to jen oprava a to není tak hrozné – menší zlo je pro mě to chvilku vydržet, než pak chodit celý den s necitlivou pusou). Za týden mi přišel účet na 250 CHF. Tak něco podobného jsem čekala. Z toho je jenom ten mini malinkatý kousek materiálu za 150 CHF a zbytek je práce okolo.

No jo, ale ta moje druhá vypadlá plomba – člověk na to přeci jenom víc myslí. Obecně mám zuby citlivé, takže bylo jen otázkou času, kdy si i tenhle nechám udělat tady. Vtipné je, že kdybych si od Vueling koupila levnou zpáteční letenku (snad se dá sehnat už od 70 CHF), tak mě to všechno ve výsledku pořád vyjde levněji (letět k zubaři do Prahy). No jo, jenže na to já nemám čas. Navíc tady mi dají termín klidně na ten samý den! V Praze v lepším případě na ten samý měsíc. Takže dnes jsem byla u toho samého zubaře (a té samé „sestřičky“, která si nechává narůst plnovous) jako minule (a pamatoval si mě, protože si té díry v zubu minule samozřejmě všiml). Hned mi řekl, že to vzhledem k velikosti bude tentokrát dražší. Tady jsem si nechala injekci píchnout. Mají tady jiný systém práce než v Čechách. Je to jako operace. Vše v puse, kromě „operovaného“ zubu vám zakryjí takovou plachtičkou, kterou vám připevní k puse – je to kvůli tomu, aby vám vybrušovaný materiál nepadal do pusy. V ústech máte samozřejmě i tu odsávačku slin a asistent vše z plachtičky neustále odsává. Něco se mu v průběhu nelíbilo, tak si dal načas a předělával to. Já nic necítím, že jo. Pak jsem měla skousnout a říct, jestli to je ok – jak?, když mám celou pusu necitlivou. No říkal, že podle něj to vypadá ok. Ještě to zapatlat fluoridem – 30 minut nepít, nejíst, nevyplachovat. Jinak samozřejmě, že to je nějaký bílý kompozit! Kolegyně říkala, že s amalgám se tady na školách a ve většině praxí člověk už nesetká. Nedá se říct, že by ty bílé byly kvalitnější (co se výdrže a vlastností týče), ale jsou jednodušší na likvidaci. Amalgám je tak trochu nebezpečný odpad, takže tady od něj ustupují (a člověk si musí pak sáhnout hlouběji do kapsy). … Po hodině stále vše necitlivé. Asi dnes vynechám oběd. Říkal, že si mám dávat pozor, abych se nekousla, když to mám necitlivé. Tohle je ten důvod, proč se injekcím vyhýbám. Minule v Praze jsem měla po zubaři naplánovanou schůzku v bance, takže jsem udělal dobře, že jsem to zvládla bez injekce. Cítím se, jak Jar Jar Binks ve Hvězdných Válkách (jistě víte, kterou scénu myslím).

Update: Tak ve tři hodiny (5 h po zákroku) už konečně nemám necitlivá ústa. Zato nemohu moc pusu otevírat. Jím borůvky, jednu po druhé. Druhý den to je o trochu lepší, ale mám tak trochu strach pusu hodně otevřít, pořád je to takové „divné“.

Po dvou týdnech: Přišel mi účet na 417 CHF, něco podobného jsem bohužel čekala. Vše se tak nějak vrátilo do normálu. Ale přijde mi, že tam mám na jednom kousku takové zrnko, takže dnes si to jdu nechat přebrousit. Taky mi přijde, že mám zub citlivý, a že mám „volnější“ čelist :-/

2 komentářů

  1. No jestli tě to potěší, tak jsem byla u zubaře letos již po druhé, v březnu klasická prevence, ale delší dobu jsem cítila jeden zoubek a navíc mi taky uletěla další „blombička“, tak jsem se objednala. Podle očekávání jsme se domluvili na čištění kanálků, zatím mám za sebou dva, až se bude čistit ten třetí, tak se uvidí co dál, ale i bez korunky bude zákrok stát 4,5tis a to jsem pojištěná. Tak si hodlám dojít na pojišťovnu a zjistit, co že to vlastně platí. Tak buď v klidu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *