Moje roční testerská cesta (2022-2023)

06/2022

Řeč je zde o testování softwaru. Vlastně jsem si s tímto oborem začala pohrávat již na začátku roku 2020, ale s náhlým příchodem covidu se to vše nějak zpomalilo, člověk měl kvůli 24 h přítomnosti dětí doma, trochu méně času, než chtěl, a tak podobně (a kromě toho nevěděl, co se učit). Sice se obecně tvrdí, že aby člověk mohl testovat software, tak nemusí umět programovat, ale to mi prostě hlava nebere. Takže jsem začala testerský kurz na Udemy, abych si vzápětí dala odbočku na kurz na Python, následně Selenium WebDriver (díky čemuž lze automatizovat úkony na internetu), následně jsem to proložila ještě jinými kratšími testerskými kurzy (třeba na Linkedinu), abych se na závěr vrátila k mému původnímu kurzu. Začala jsem si mé absolvované kurzy psát na seznam, pak se mi lépe k určitým tématům vrací. (Nyní zpětným pohledem vidím, že jsem to vzala poněkud delší cestou, ale nabité vědomosti se hodí i tak)

Na telefonu jsem si nainstalovala aplikace jako Práce za rohem, Dobrá práce, Careerjet, Fajn brigády, apod. Následně jsem ještě v rámci kurzu Software Testing Masterclass (2022) – From Novice to Expert objevila uTest, což je největší světová platforma pro softwarové testery na volné noze.

Zajímavá studnice vědomostí je Junior Guru a jeho Discord skupina. Původně jsem se tam dostala, když jsem hledala info o kvalitě kurzů SDAkademy, ale nakonec jsem tam našla zmínku o týdenním testerském kurzu u Cleverance, který byl zadarmo, ale bylo na něj vypsané přijímací řízení. No a ten probíhá v půlce června 2022. … Kupodivu jsem se na něj dostala. … Jak to na kurzu probíhalo jsem se psala zde. Nakonec jsem v závěrečných testech skončila ve druhé třetině „startovního pole“ :-), takže mi přímo nic nenabídli, ale byla to super zkušenost. Spousta věcí do sebe zapadla (jako třeba, že už vážně chápu, že k testování člověk nepotřebuje umět programovat. Ale s programováním to je větší zábava).

5.8.2022

Po cca třech týdnech aktivního učení na uTest a dvou úspěšných testovacích týdnech jsem se posunula z „unrated“ na „rated“! Tak jen tak dál. Mezitím mi přijde sem tam nějaká ta nabídka na testování (zde na uTest), ale nic co by mě moc zaujalo. A také, v době prázdnin, to moc nezapadá do programu. Tak alespoň pokračuji v sebevzdělávání.

Přes LinkedIn mě kontaktovali dvě HR, takže pomalu se věci hýbou. Nabídky jsou bohužel často více seniorní, než bych potřebovala, ale rozkoukávám se.

9.8.2022

Mám za sebou další test case a další reportované chyby na uTest. Tento týden (na testování máme vždy dva dny) se testovala mobilní aplikace, takže to bylo pro mě něco nového. Zjistila jsem například, že Android má vestavený „screen recorder“ a naučila se pracovat s SDK Platform Tools

24.8.22

Koukám, že po dokončeném 4. testovacím „skororeálném“ cyklu se moje hodnocení vyhouplo z „rated“ na „proven“. Jen tak dál.

12.9.2022

Průběžně mi chodí nabídky na placené testování na uTest platformě. Většinou je odmítám nejen s ohledem na časový horizont (třeba přijde pozvánka v sobotu a máte na to 12 h … a zrovna se chystáte na výlet do lesa :-)), ale třeba i obsahově (pokud je daný projekt již v pokročilé fázi a je u něj hodně „known issues“, které si musíte prostudovat, abyste pak danou známou chybu nenahlásili znovu, což se nesmí, tak mi studování dokumentace zabere tolik času, že se to nevyplatí.).

Ale dneska mi přišla zajímavá nabídka, která obsahovala jen Test Case (tzn. kroky, které je třeba v dané aplikaci udělat a jen zaškrtáváte pass/fail, prošel/neprošel, a pouze v případě, že se vyskytla chyba, tak ji nahlásíte). Tohle se mi líbí. Za 30 minut můžete mít hotovo a peněžní ohodnocení za tuhle pracovní dobu je ucházející (bohužel s ohledem na „Terms and Conditions“ nemůžu sdělovat ani jakých platforem/apek se testy týkají, ani peněžní ohodnocení). Jiné to je u „exploratory tests“, kdy se musíte proklikat celým webem a najít nějakou chybu, … to je šílené, klikáte si třeba dvě hodiny, než najdete nějaký rozbitý odkaz nebo nefunkční stránku.

Takže mám za sebou první (dva) Test case, tadá.

A ještě jsem k tomu poznala Slack (Slack is a messaging app for business that connects people to the information they need).

22.9.22

Ani nevím, kdy se to stalo, ale koukám, že jsem se zase kousek posunula v mé úrovni na uTest – bronzová ve funkčním testování (prostě klikáte aplikací a koukáte, kde co nefunguje, jak má).

27.9.22

Na konci října bude v Cleverance probíhat jejich další Akademie, tentokrát více zaměřená na automatizované testy. Tak jsem se přihlásila, absolvovala pohovor a teď měsíc čekat, jestli mě vezmou nebo ne. Kurz jako takový je zadarmo, ale člověk musí projít přijímacím řízením.

3.10.22

Tak jsem oficiálně dostala zaplaceno na uTest za moje první dva Test Cases! 🙂 Je to pěkný pocit. Nejsou to závratné peníze, ale za cca hodinu práce to je dobré.

9.11.2022

Tak na Cleverance kurz mě tentokrát nevzali. Prý málo míst a hodně dobrých zájemců. No což. Já se nakonec rozhoupala a přihlásila se na Kurz automatizovaného testování (v Aj vedeného z Irska 🙂 v rámci Praha coding school). O dva týdny nám posunuli začátek (což ve výsledku bylo dobře, protože by to nejen padlo do naší říjnové chodecké Výzvy, ale i do podzimních prázdnin), takže jsme začali 7.11.22. Je to online 3xtýdně 3 h na 7 týdnů. Tak pak sepíši dojmy.

Na uTest si dávám zatím pohov, v říjnu nějak nebyl čas a nabízené testovací cykly vypadaly moc komplikovaně a nechtěla jsem tomu věnovat tolik času. Ale zatím si stále držím bronzovou pozici.

Znovu jsem obnovila členství na Junior Guru a co nevidět se i tam začne řešit Advent of Code. Loni jsme kvůli tomuto adventnímu kódovacímu kalendáři málem neměli žádné cukroví.

12/2022

Vláďovi do práce tvořím automatizované testy v Pytestu, takže se nenudím.

2.1.2023

Mám před sebou ještě dva týdny kurzu automatizovaného testování. Doposud to hodnotím spíše negativně – pro pokročilejšího (což asi už jsem), to není zas až tak nové (probírali jsme Javu a JavaScript, takže oproti Pythonu nová syntaxe, ale to je tak vše. Nějaké obecné základní principy se nedělaly) a pro začátečníky to je naopak moc rychlé. Teď jsme se konečně dostali k tomu, co mě na tom nejvíc zajímalo – Cypress, takže teď se to trochu lepší, tak uvidíme na konečné hodnocení.

Co se hledání práce týče, tak to většinou končí tím, že mi přijde, že nic neumím a je to zatím takové pasivní. Ale hned na začátku 2023 updatuji svůj životopis aktualizuji údaje na několika pracovních platformách: techloop.io, freelance.cz, indeed.com.

Také jsem si předplatila členství na juniorguru na celý rok (možnost diskuze na různá témata + třeba mentoring). Stejně tak jsem si na rok předplatila Medium (americká online vydavatelská platforma, jsou tam zajímavé programátorské články), „vtipné“ je, že ono to na rok předplatit nejde, ale můžete někomu roční předplatné darovat jako dárek, tak jsem si ho darovala :-).

23.1.23

Minulý týden jsem dodělala na Praha/Dublin Coding School testovací kurz. S ostatními jsme se shodli (těmi třemi, kteří z původního počtu 8 zbyli), že to za to nestálo. Sice to bylo live (online), ale oproti jiným online (ze záznamu) kurzům to nemělo žádnou přidanou hodnotu. No, více o tom píši zde. Takže ještě čekám na certifikát a kontakt na kariérní centrum, na které jsem byla od začátku zvědavá.

Mezitím, jak mě to tak naprdlo, že nejsem zas až o tolik chytřejší, než na začátku, a po odkoukání dvou zajímavých podcastů (JuniorGuru podcast – O efektivním kariérním růstu a Tester jako ideální první práce, aneb čím začít kariéru v IT), jsem detailněji pročítala inzeráty na všech různých platformách.

A minulý týden na tři napsala, z jedné banky se mi hned druhý den ozvali a den na to byl online (anglicky) pohovor. Přes víkend jsem si to promyslela a dnes odpověděla, že pokud mě chtějí, tak mě by se to líbilo. Takže teď čekám, až u nich proběhnou pohovory s ostatními uchazeči.

30.1.23

U výše zmíněné banky to vypadalo nadějně, ale nakonec tu pozici obsadili interně, takže nic.

1.2.23

Absolvovala jsem online pohovor u KB, kde otevírají Tester Incubator program na 6 měsíců (placená stáž). Rovnou postupuji do druhého kola, vypadalo to, že mé dosavadní projekty je zaujaly a na jejich dotazy jsem evidentně odpověděla uspokojivě. Smutné je, že s Pythonem tam díru do světa neudělám a únor tak bude ve znamení učení se JAVA, JavaScript, TypeScript, Playwright a Postman.

3.2.23

Tak mi HR volal, že mě berou! Během následných jarňáků mi dorazila předběžná závazná smlouva, kterou jsem odkývala.

13.2.23

Mám přístup do „Onboarding app.“ (zaškolovací a začleňovací aplikace, mají to moc pěkně udělané, přehledně je uveden seznam všech dokumentů, které musím dodat, a další které si musím přečíst. Následně je výčet všeho, co mě během mých prvních 3 týdnů bude čekat.). Začínám 1.3.!

1.3.2023

Nastupuji!

Celkem nás nastupuje 5 testerů do tří různých „týmů“ (raději nebudu zabíhat do podrobností, protože struktura v KB je fakt složitá 🙂 – viz zde, a zde).

Dostáváme notebooky, vstupní karty, a další vybavení, pobíháme z patra do patra, máme intro prezentaci o tom, co se vlastně v KB teď dělá, bojujeme s přístupovými hesly (těch jsou mraky).

Další dva dny probíhají školení, jak na místě, tak online (máme všichni prozatím 9 povinných KB školení o bezpečnosti práce, vnitřních předpisech, apod. Následovat budou další školení přímo od mateřské Société Générale.). Potkávám se s týmem a jedeme další detaily, co konkrétně dělají oni, kdy je home office, kdy jsme na místě, apod.

První noc mě tak třeštila hlava, že jsem si musela dát „růžové štěstí“ (ibalgin), jinak bych se asi nevyspala.

Dojmy ale dobré. Všichni hlavně uklidňují, ať se nestresuji a ať se soustředím na školení. Na další týden máme naplánováná další tři celodenní školení – jedno od HR pro všechny nové zaměstnance, další dvě testerská. Takže s týmem se uvidím jen jeden den.

10.3.2023

Další týden mám za sebou. Dodělala jsem všech 10 povinných online školení KB. S kolegou jsme snad už nainstalovali vše, co budu potřebovat. Nás pět, co jsme do testingu nastoupili, spadáme do různých tribů a na každého tak má jeho tým jiné požadavky. Na mě jdou pomalu a postupně. Co jsem ještě na konci února řešila – přerušení živnosti (a samoyřejmě daně):

8.5.2023

Konečně jsem dodělala i dalších 9 školení, která máme ještě od mateřské společnosti. Tato byla o poznání těžší. (není nad to interpretovat 5/10/2023 jako říjen a být do poslední chvíle v klidu a následně muset vše udělat narychlo, páč se jedná o květen)

Jinak mám za sebou již dva měsíce! To to letí. A myslím, že na realitu by mě nepřipravil žádný kurz. Ono takové ty technické kurzy ano (pokud člověk ví, jaký konkrétní nástroj bude potřebovat, což vím až nyní), ale následně je kolem takový ten šrumec, člověk si musí najít správné kanály, kudy proudí informace, naučit se na co se koho a kdy ptát, a hlavně do hloubky pochopit to, na čem člověk pracuje, což je nadlouho.

Zatím pořád spokojenost, je stále co se učit, kolegové fajn (nesmím říkat „dobře“, protože dobře je prý za 3 … tak na to pak reaguji, že nejsme ve škole :-).

14.5.2023

Tak zítra to bude 14 dní do konce zkušební doby. Osobně mám pocity dobré. Trošku blbé je, že kolega, od kterého nejvíce čerpám informace, a po kterém to budu celé přebírat, je momentálně již 3 týdny na dovolené (a ještě týden ho čeká … a ne nefláká se v Karibiku, učí se na státnice), takže občas jsem (nebo alespoň mám ten pocit) na ledacos sama a naši vývojáři se na mě občas obrací s dotazy, proč ty testy neběží? A co já, nováček, z toho vykoukám? Na to, jak ten první měsíc byla pohoda, člověk se s tím tak nějak v klidu sžíval, tak teď je to fakt „hodit do vody a plav!“.

27.5.2023

Zbývají mi tři pracovní dny do konce zkušební doby. Kolega se mi díkybohu již vrátil, tak je to hned lepší, alespoň mohu svůj postup ještě lépe diskutovat. Rozhovor s mým druhým přímým nadřízeným proběhl v pohodovém duchu. Vždy je zajímavé porovnat očekávání a realitu. Mám se rozhodně co učit, ale za sebe bych řekla, že už jsem se toho naučila opravdu dost a sem tam mám i dobré otázky (a ano, občas mi musí něco zopakovat vícekrát, ale to je hlavně kvůli tomu, že ten proces není vůbec jednoduchý).

3.6.2023

Zkušebku jsem přečkala v pohodě, ale ono pro nás inkubátory je to trochu jiné, protože to máme celé na 6 měsíců, takže pro nás bude stěžejní závěrečný test někdy na konci léta.

Hodnocení

Řekla bych, že kolegové mě přijali dobře.

A můj pohled na testing? Je to výzva. Skoro mi přijde, že 50 % času strávím na schůzkách a callech, 25 % čtu dokumentaci a doptávám se a zbytek času provádím to vlastní testování. Taky se mi stane, že se klidně 3 dny (které jsou ale prošpikované schůzkami, takže řekněmě těch 25 % ze tří dnů) plácám s nějakoku blbou chybou v kódu (mém testerském), abych vzápětí našla jinou.

Nejnáročnější mi přijde to, že člověk musí všechno a pořád rozporovat a nic nebrat jako dané. Něco předpokládat či domýšlet je cesta do pekla a vede to jen k dálším chybám, nejasnostem a frustraci. Ničemu, co nemám přímo od zdroje, není radno věřit 🙂 To je teď moje zlaté pravidlo. Pokud něco jen předpokládám, ale nemám to na 100 % ověřené, je na 100 % jisté, že po týdnu zjistím, že ten předpoklad byl chybný.

A skoro bych řekla, že za tu dobu, co tu jsem, se zadání pro mě, ale i ostatní testery, výrazně zlepšila, že se v nich nejen objevují odkazy na dokumentaci (která už bývá i aktualizovaná), ale i stručný popisek. Asi si uvědomili, že než mi to pak vysvětlovat, tak to rovnou sepíší 🙂

Mohlo by se hodit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *