Peče celá země! A vy? My jo – Totoro dort

Je to poprvé, co se na to koukáme. Asi nás navnadil Maršálek ve Star Dance.

A minulý týden po pečení dětských dortů bylo jasné, že něco musím zase zkusit! Ale za ten čas, který měli oni, bych nic moc nezvládla. Volba postavičky byla jasná – náš oblíbenec Totoro.

Zdroj

Korpus byl jasný – základní piškot. Trochu jsem byla skeptická – obyčejný piškot jsem zkoušela zatím jen jednou na roládu a bylo to fiasko, od té doby jsem to už nikdy nezkusila. Až teď. Recept podle Apetite online.

Suroviny:

  • vejce 3 ks
  • vanilkový cukr 1 ks
  • krupicový cukr 80 g
  • citronová kůra 1 PL
  • mouka pšeničná hladká 100 g
  • kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
  • rostlinný olej 50 g

Postup

  • Předehřejte troubu na 160°C. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.
  • Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo ořechy. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte pramínkem olej a ještě jednou promíchejte.
  • Těsto ihned přesuňte do formy a stěrkou uhlaďte jeho povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn (záleží na tvaru formy, mě v obdélníkové stačilo 20 minut). Nechte ve formě vychladnout.

S krémy to bylo zajímavější. Na to, že to byl ve výsledku malinkatý dortík, jsem na to spotřebovala tři různé náplně a něco přes 1,5 kostky másla 🙂

Krém z mascarpone (navidlicku.com)

Jednoduchý a dobrý krém. Nezatuhne tak dobře, jako máslový, ale není chuťově tak tučný. Dělala jsem bez malin, jen s vanilkovou esencí.

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru moučka (nebo podle chuti)
  • 10-20 g drcených lyofilizovaných malin
  • Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Nakonec zašleháme maliny.

Švýcarský meringue

Malá dávka. Na velký dort, to chce alespoň 2x tolik. Chce to dobře měřit teplotu zahřívaného bílku, jinak si z toho uděláte míchaná vajíčka.

  • 90 g bílků (3-4 vajíčka)
  • 120 g cukru krupice
  • 149 g másla
  • Ve vodní lázni zahřejeme cukr s bílky na 60-63°C. Přes cedník nalít do robota a balonovou metlou zažít šlehat, nejprve pomalu kvůli bublinám, následně rychleji do vychladnutí a zpevnění sněhu. Po částech přidávat změklé máslo. Pokud se začnou části oddělovat, míchat dál. Jak řekl Vojta v Peče celá země „Zdrcnutý krém je jen nedostatečně vyšlehaný krém“ :D. Na závěr zapracovat případně příchuť či barvivo.

Nastavovaný krém

Klasický babiččin krém. V dnešní době ho asi nahrazují pudinkové krémy. Vyhovuje mi asi víc, než práce se sněhem u švýcarského meringue.

  • 300 mléka
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžíce solamylu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 celý vanilkový cukr
  • Vše uvařit jako pudink. Pomalu míchat do vychladnutí (nebo přikrýt fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a nechat vychladnout – nevytvoří se pak škraloup). Do zchladlého základu vmíchat změklé máslo (celou kostku, 250 g). Obarvit. V mém případě několika kapkami černé gelové barvy do šedivého odstínu.

Totoro stojí jako předloha

Uvnitř mascarpone krém s ananasem.

Předchozí krémový příspěvek je zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *