Je to poprvé, co se na to koukáme. Asi nás navnadil Maršálek ve Star Dance.
A minulý týden po pečení dětských dortů bylo jasné, že něco musím zase zkusit! Ale za ten čas, který měli oni, bych nic moc nezvládla. Volba postavičky byla jasná – náš oblíbenec Totoro.
Korpus byl jasný – základní piškot. Trochu jsem byla skeptická – obyčejný piškot jsem zkoušela zatím jen jednou na roládu a bylo to fiasko, od té doby jsem to už nikdy nezkusila. Až teď. Recept podle Apetite online.
Suroviny:
- vejce 3 ks
- vanilkový cukr 1 ks
- krupicový cukr 80 g
- citronová kůra 1 PL
- mouka pšeničná hladká 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
- rostlinný olej 50 g
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C. Žloutky a vanilkový cukr vyšlehejte do světlé pěny. Bílky šlehejte s částí cukru do polotuha. Přisypte zbylý cukr a došlehejte na pevný sníh.
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo ořechy. Žloutkovou směs vmíchejte do sněhu z bílků, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem. Zlehka promíchejte, vlijte pramínkem olej a ještě jednou promíchejte.
- Těsto ihned přesuňte do formy a stěrkou uhlaďte jeho povrch. Pečte asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn (záleží na tvaru formy, mě v obdélníkové stačilo 20 minut). Nechte ve formě vychladnout.
S krémy to bylo zajímavější. Na to, že to byl ve výsledku malinkatý dortík, jsem na to spotřebovala tři různé náplně a něco přes 1,5 kostky másla 🙂
Krém z mascarpone (navidlicku.com)
Jednoduchý a dobrý krém. Nezatuhne tak dobře, jako máslový, ale není chuťově tak tučný. Dělala jsem bez malin, jen s vanilkovou esencí.
- 250 g mascarpone
- 120 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru moučka (nebo podle chuti)
- 10-20 g drcených lyofilizovaných malin
- Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Nakonec zašleháme maliny.
Švýcarský meringue
Malá dávka. Na velký dort, to chce alespoň 2x tolik. Chce to dobře měřit teplotu zahřívaného bílku, jinak si z toho uděláte míchaná vajíčka.
- 90 g bílků (3-4 vajíčka)
- 120 g cukru krupice
- 149 g másla
- Ve vodní lázni zahřejeme cukr s bílky na 60-63°C. Přes cedník nalít do robota a balonovou metlou zažít šlehat, nejprve pomalu kvůli bublinám, následně rychleji do vychladnutí a zpevnění sněhu. Po částech přidávat změklé máslo. Pokud se začnou části oddělovat, míchat dál. Jak řekl Vojta v Peče celá země „Zdrcnutý krém je jen nedostatečně vyšlehaný krém“ :D. Na závěr zapracovat případně příchuť či barvivo.
Nastavovaný krém
Klasický babiččin krém. V dnešní době ho asi nahrazují pudinkové krémy. Vyhovuje mi asi víc, než práce se sněhem u švýcarského meringue.
- 300 mléka
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce solamylu
- 100 g cukru krupice
- 1 celý vanilkový cukr
- Vše uvařit jako pudink. Pomalu míchat do vychladnutí (nebo přikrýt fólií tak, aby se dotýkala povrchu, a nechat vychladnout – nevytvoří se pak škraloup). Do zchladlého základu vmíchat změklé máslo (celou kostku, 250 g). Obarvit. V mém případě několika kapkami černé gelové barvy do šedivého odstínu.
Totoro stojí jako předloha
Uvnitř mascarpone krém s ananasem.
Předchozí krémový příspěvek je zde.