Backup neboli zálohování

Lidé se prý dělí na dvě skupiny:

  • ty, kteří zálohují a
  • ty, kteří zálohovat budou.

Já to mám tak půl na půl. Vím, že by se to mělo dělat a v práci jsem si i docela věci zálohovala (jako třeba disertačku a podobně), fotky „zálohuji“ do podoby fotoknih a na rajče, ale zbytek … jako je to někde na serveru či externím disku … ale například externí disk s fotkami do roku 2013 se nechce rozeběhnout.

A podobné to je třeba i s blogem. To jsem si již dříve uvědomovala, že by bylo smutné o vše přijít. Loni jsem si tak díky pluginu Print my blog vytvořila zálohu do pdf s cílem to někdy vytisknout 🙂 Nyní jsem se dostala k tomu, že by to chtělo mít i zálohu celého blogu elektronicky, nejen textů.

Protože to tady na mě červeně svítí, že musím něco upgradovat, ale před tím doporučují vytvořit zálohu. To je přesně to, co na té technice fakt nemusím. Aby mohl člověk provést A, musí udělat B, čemuž nerozumím, takže to musí nastudovat, do toho by se hodilo ještě C, atd., atd. A večer se divím, kam ten den utekl (nebo naopak o půlnoci, kam ten večer utekl :-)). … jó, už vím … protože jsem navíc zjistila, že nám na stránkách nefunguje rozbalovací archiv starších příspěvků a jedno barevné schéma je úplně naprd, ale nevím, kde to změnit. A taky jsem se dozvěděla, že náš antispam plugin Akismet jen za listopad zachytil přes 2000 spam komentářů, což je super!

Takže nyní zkusím UpDraft Plus, který má zkrátka několik miliónů stažených verzí, tak to snad bude fungovat (videonávod zde). Musí to být dobrá komprese, protože to na disku zabírá jen něco přes 2 MB. Anebo jsem zálohovala něco špatně.

Krok dva (jde totiž o aktualizaci PHP) .. Proveďte aktualizaci jádra WordPressu, šablon a všech pluginů. OK, to mám.

Krok třetí: Zkontrolujte kompatibilitu PHP … a je to tady – „nainstalujte si plugin PHP Compatibility Checker“ … ach jo, další a další pomůcky k dosažení cíle.

Tak to na tom ještě nejsme tak špatně, protože jsme měli verzi 7.1.
Nejnovější k dispozici byla 7,3, takže zatím docela v pohodě.

No, když byla kontrola i po 2 h zaseklá na 9. položce ze 13 a během toho se počítač několikrát uspal … jednou při probuzení tam problikla zpráva, že vše ok … tak jsem se na poctivé dokončení vybodla a šla na další bod, což je vlastní upgrade. Ale instalace se liší i v závislosti na webhostingové službě, či co … sice je k dispozici nějaký seznam různých youtube tutoriálů, ale náš webhosting tam není. … ono taky vědět, co máme, že? V meilu jsem dohledala, že web4u a ten v jejich seznamu není. Nicméně na stránkách web4u jsem něco dohledala, takže jdu studovat dál.

Takže to lze upgradovat v klientské sekci webhostingu … což má u nás pod palcem Vláďa … tadá, mám hotovo a deleguji dokončení na Vláďu 🙂

Tak Vláďovi se podařilo upgradovat z PHP 7.1 na PHP 7.3, které nás webhosting nabízí. Druhý den to jdu zkontrolovat, vše funguje, jdu na „nástěnku“, abych zkoukla, co se ještě dá zlepšit (ono to pořád nabízí nějaké aktualizace, vylepšení, říká, co naopak máte smazat, apod.).

Tak aby měla dušička pokoj, smazala jsem nepoužívané pluginy, vymazala jsem nepoužívané pluginy a poslední bod: https / http

Jedno písmenko dělá divy.

Před
Po

Ale abych se vrátila na začátek – tímto vším jsem si vlastně prošla proto, že přestal fungovat seznam příspěvků v archivu (Better archvies widget). A nic z výše uvedeného na tom nic nezměnilo. Takže jsem ho deaktivovala a vrátila se k výchozímu widgetu WP, nastavila rozbalovací menu a funguje to dobře (prostě nyní si v rozbalovacím menu vyberete konkrétní měsíc v konkrétním roce a zobrazí se vám příslušné příspěvky). Za mě dobré. Tak teď už snad vše funguje. I meiling list! Takže pokud chcete dostávat upozornění na nové příspěvky, není nic jednoduššího, než vlevo vyhledat příslušné políčko, vyplnit vaší emailovou adresu a je to. A jak je to s GDPR to netuším. Já vaši adresu uvidím, ale nikomu třetímu ji samozřejmě prodávat nebudu ;-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *