Husky Fast recenze

Nemohu mé povídání o dovolené nepřerušit malou technickou vsuvkou – STAN. Ačkoli (nebo právě proto??) je v dnešní době na našem trhu (internetové zahraniční obchody nepočítám) nepřeberné množství značek a typů stanů všech cenových kategorií, není vůbec lehké vybrat takový, který by splňoval všechny mé požadavky. V tomto ohledu je pomalu na škodu nějakou tu zkušenost a „vizi“ na stan mít. Není to totiž jen prosté „to se mi líbí, ten chci“, já musím následně koukat na typ materiálu tropika a jeho odolnost, s podlážkou to je to samé; jaký je systém upnutí tyček, jaký je materiál tyček, pro kolik to je osob, je to dost velké/malé, kolik to má vchodů, jak je velká předsíňka, jak se to větrá, co sněhové límce, co výška stanu, jaká je barva, … a jak to na mě celé působí. Byli jsme totiž letos i loni na výstavě stanů (viz. článek http://misaavlada.blog.cz/1006/vikend-v-karanym), takže podnětů na přemýšlení/vybírání jsme měli opravdu dost.
Koupili jsme Husky Fast. To, co mi na stanu při koupi bylo „divné“, se v reálu opravdu ukázalo jen na škodu (relativně kvalitního stanu, viz. např. zde).
Co se tedy stalo? Za hezkého počasí to je dobrý stan – má dvě předsíňky, takže si každý lezeme vlastním vchodem, má to síťovanou ložnici, takže by cirkulace vzduchu měla být dobrá (když dobře vyrolujeme sněhové límce, které jsou v našich podmínkách úplně nanic (když jinak ten stan vypadal moc dobře, tak jsme si říkali, že tato „vychytávka nám neuškodí, a co kdybychom někdy stanovali na sněhu? :D)).
Postavit stan je v celku v pohodě, upínání tyček na hroty mi přijde šikovné. Až na  čtyři kolíčky nutné pro obě předsíňky je stan samonosný.
Ale! Ono se to projeví i při tom hezkém počasí, ani nemusí pršet. Kecům (pardon, že to tak musím říct), že se stan díky síťovinovému materiálu ložnice nerosí, jsem opravdu nevěřila a měla jsem pravdu – rosí se jako každý jiný (i s vyrolovanými límci). No, a jakmile o takhle suprově orosený stan, nedej bože, zakopnete (o napínací šňůru) nebo prostě a jednoduše s ním omylem zaklepete, když lezete ze stanu (to se děje vždy), tak ty vysrážené kapičky skápnou dolů. A co je pod nimi? Síťovina. A co se stane pak? No jistě! Milá síťovina vnitřního stanu funguje v tomto případě jako rozprašovač a krásně vám celou vnitřní plochu stanu pokryje jemnou rosou. To samé se samozřejmě děje i za silného deště nebo větru. Zadýcháme to vždy. Pak už jen stačí, co nebo kdo dá impuls k „otřesu“.
To se u stanu, který má vnitřní část stanu z normálního materiálu a ne takovéhle síťoviny nestane. Takový materiál kapku nepropustí, ale ta se skutálí dolů. O to víc mě překvapuje, že takovýhle systém měla na výstavě minimálně čtvrtina stanů!! Cožpak jsme jediní, komu se něco podobného děje? S tím, že se stan rosí, sami rozhodně nejsme. Takových stížností na Huskyho jsem našla spoustu.
A teď si přečtěte, co mi napsali na tento můj dotaz (ohledně „rozprašovače“). Jedna odpověď je přímo od Huskyho, druhá od personálu z výstavy stanů.

„Dobrý den, srážení vlhkosti z vnitřní strany na tropiku i na podlážce je jev, který je naprosto normální (např. jako rosení trávy) částečně ho lze eliminovat maximálním možným odvětráním stanu, větracími otvory, zapnutím vnitřního stanu pouze na moskytiéry, a u stanu se sněhovými límci jejich ohrnutím. Při horkých letních nocích se tomuto jevu bohužel nedá vždy úplně zamezit, o to více Vás ale váš nový stan ochrání při deštivém počasí.“
To je přeci jasné, ne? To jen oni tvrdili, že se nerosí. To ale není ten trn v patě, co mě bolí! Za deště nebo za hezkého počasí – výsledek byl vždy stejný. A to nepočítám prosáklou podlážku na jednom místě. To vůbec nevím, jak se mohlo stát.
„Dobrý den, tento problém byl pravděpodobně způsoben špatným propnutím stanu (vnitřní a vnější stan se nesmí dotýkat). Jinak se toto nestává.“

Tohle mně fakt dostalo! Nevím, jestli paní vůbec ví, na jaký se ptám stan – tenhle je totiž naprosto blbuvzdorný! Ten se nedá postavit špatně! Proporce tropika a vnitřku dotyk prostě technicky neumožňují! A i kdyby – tak blbě bych ho já opravdu nepostavila.

Takže také žádná odpověď.

A co vaše zkušenosti?

Mimochodem, nepotřebuje někdo stan? Skoro fungl nový 😉

4 komentářů

  1. Hi, it depends on what do you expect for this price. I would never buy this tent again. In one hand the construction itself is fine, the quality of materials (flysheet, groundsheet, poles) is quite high, two  “foyers“are practical. On the other hand, what I was really upset about was the netlike material of the inside part of the tent. When the water drops precipitated in the inner side of the flysheet, they then dropped down. It went through this netlike material and all the stuff in the tent was wet. It worked like a sprayer.

  2. V tomto stanu začínáme třetí sezonu. A rosí se zcela běžně. Samozřejmě ne ložnice, ta je naprosto suchá, ale rosí se tropico na obou stranách. Pokud jsou vyhrnuté sněhové límce a vzniká mezera pro větrání při zemi a zároveň jsou v horní části stanu otevřeny průduchy… Je trochu zajištěna cirkulace vzduchu, tak je noční rosení ještě snesitelné. Jednou jsem si nechal límce spuštěné a průduchy zavřené, aby mi „netáhlo“ od vody. Moje blbost, byl jsem jak ve skleníku a rosy bylo znatelně více. Ale i za větraného stavu pokud ráno někdo prudce a silně zaklepe celým stanem, aby ocákal rosu na vnější straně tropica – v ložnici je nepříjemně namlženo spadem rosy z vnitřní strany. Při lehkém zakopnutí o šňůru to není tak zlé. Při silnějším dešti jsem žádné mlžení v ložnici nepozoroval. Dost mě překvapilo, že ve tvém případě prosákla podlážka, která má mít 10 tis. Pro mě by to byl důvod k reklamaci (otázkou je, jestli by ji uznali). Stan mi jinak vyhovuje a z uvedených důvodů ho již měnit nebudu. Ale pokud bych si měl znova vybrat, zvolil bych jiný model. Hledal bych zase nějaký ideál, který jsem minule nenalezl a koupil Fast. Nějaký podobný, který má strměji postavenou předsíň a bude se lépe otvírat. Otvírat bez toho, abych se ráno musel natahovat pro otevření s oroseným tropicem za krkem :-)

  3. Rozdhoně souhlasím s posledním – "prudší" přesíňku – natahovat se až buhvíkam a otřít si orosené tropiko o záda není nic moc. To, že prosákla podlážka mi je také divné. U našeho 10 let starého stanu se nic podobného nestalo, ani když pod námi pomalu tekl potok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *