Návrat do Čech

29.1.19 (7 měsíců před plánovaným stěhováním)

Jak to vlastně začalo. Ne, nemyslím, jak to s námi začalo ve Švýcarsku, ale jak se to stalo, že se vracíme. Kdysi kdysi kdysi bylo mojí podmínkou setrvání v CH dodělat Ph.D. v Praze a v Curychu k tomu byly ideální podmínky. Pak přišla Eli, nebo spíš, ta přišla ještě před koncem mého Ph.D., takže vlastně pak přišel Máťa. To byla moje druhá a poslední podmínka – aby se Maty narodil v Curychu, když už vím, jak to tu funguje (nikoli kvůli občanství, to se ve Švýcarsku nedává na základě místa narození, ale s ohledem na předky. Takže i když se dítě narodí ve Švýcarsku, není automaticky Švýcar). A pak mě tu už nic nedrží. No a hle, utekly další dva roky a jsme tu pořád. Takže jsem to loni začala u Vládi sondovat, jak to s námi bude. Protože vlastně moje třetí podmínka, nebo spíš moje jedno přání, byla, že Eli začne chodit do školy v Čechách. Ale Vláďa, kromě toho, že si tu užíval hory, chtěl, aby Eli v Curychu odchodila ještě třeba 2-3 roky, aby si zažila němčinu.

Jenže ono to s „klasickou“ němčinou ve Švýcarsku není tak jednoduché. Ono to je i pro Švýcary tak trochu cizí jazyk. Jejich rodným jazykem je zkrátka švýcarská Němčina (a ta se od Hochdeutsch dost liší). A prý ani po absolvování švýcarského gymnázia (natož základky) neumí studenti dobře německy (kolegyně, Polka, běžně opravuje magisterské práce a prý je to šílené). První dva až tři roky na základce to s Hochdeutsch také není nijak růžové (zase od jiné kolegyně, Italové, která má syna ve druhé třídě). A když tohle byl vlastně důvod proč Vláďa chtěl ještě chvilku setrvat – aby se Eli naučila dobře německy – to tedy padá. A další důvody setrvání? Na hory prý už Vláďa stejně nemá tolik času co dřív. A ať mi nikdo netvrdí, že se v Čechách žije tak hrozně špatně. Nějaký hromadný exodus se nekoná, takže se to asi dá nějak přečkat. A prostě pro mě už 10 let v zahraničí je dost. Chci změnu. No a proč by Eli nemohla s němčinou pokračovat v Čechách na nějaké škole s rozšířenou výukou jazyků?

27.2.19

Když jsem v práci ohlásila, že se vracíme v létě do Čech, tak profesor to docela chápal, bylo mu jasné, že s příchodem 6. roku u dítěte musí rodič, cizinec, udělat velké rozhodnutí – odejít či setrvat. Samozřejmě, že stěhovat se dá i během 2.,3., a dalších tříd, ale je prostě lepší, začínat v určitém kolektivu od začátku. Jen jsem poznamenala, že to bude zajímavé a náročné se vracet. Druhý profesor, který byl čirou náhodou přítomen, zdvihl obočí – „vracíte se domů, tak to je jednoduché, ne?“ Ono vracet se po bezmála 10 letech je pro mě/nás vlastně přesun do úplně cizí země. Jasně, jazyk umíme a můžeme se opřít o síť rodinných příslušníků a kamarádů. Ale jak to v Čechách vlastně funguje, to je jiná. Já jsem například v Čechách nikdy nepracovala. Když jsme ještě žili v Čechách, neměli jsme děti, atd.

Na FB skupině Čechů ve Švýcarsku se ale najde množství lidí, kteří se do Čech vracejí (a další velké množství lidí, kteří by se do Čech nikdy nevrátili … a nechápou to). Nikde ale není pěkný souhrn všeho, co člověk musí (a kde a kdy) vyřídit. Takže takovou tabulku si teď tvoříme. A jestli se nám podaří ji dát pěkně dohromady, tak ji tady připíchnu, ať ji mohou i jiní použít.

Takový základ – ewz (elektřina), upc (internet/tv), Billag (tv a radiové poplatky, od r. 2019 Serafe), Rega (záchranný vrtulník), zdravotní pojišťovna (vyžádejte si S041/E104), auto, parkovací karta, odhlásit se na úřadě, kreditky, bankovní účty (cizinci platí nehorázné poplatky za vedení účtu), dát včas výpověď, zjistit si co s II. a III. pilířem (II. mám u Rendita PostFinance a budu chtít ty peníze vybrat, II. mám u Zurich Insurance a také ty peníze chci dostat), I. pilíř zůstane v CH až do důchodu a pak budeme dostávat CH rentu (samozřejmě almužnu odpovídající odpracovaným létům a úvazku. Takže na to myslet a aktualizovat v CHF kontaktní adresu), odhlásit se z bytu a najít nové nájemníky (pokud nepodáte výpověď k těm dvěma daným termínů, kdy se vás to netýká), zajistit si stěhovací auto, ujasnit si, co si odvezete, co prodáte a co vyhodíte, udělat rozlučku s kamarády a kolegy, odhlásit jesle a školku/školu, od doktorů si vyžádat souhrnné zprávy, které si můžete vzít zpět do Čech (obzvlášť vhodné měli-li jste nějaké operace a těžší zákroky), zrušit pojištění domácnosti, zařídit si vhodný účet na převod měn (Revolut, Transferwise, atd.), domluvit se, kam se mohou zasílat dokumenty, které vás už nezastihnou (třeba co se týče daní, k daňové poradkyni), potvrzení o pobíraných přídavcích (třeba na děti, vydá zaměstnavatel), přehled odpracovaných let a váš příjem (př. SVA Zurich), zkoukněte, že máte všechny výplatní pásky a souhrnné roční přehledy, odhlašte newsletry a zákaznické kartičky, mobilní telefon si přehlaste/zrušte, zrušit HalbTax (jde online), potvrzení dětí o školní/školkové docházce. Howk, to by mělo být vše 🙂 Ízy pízy 🙂

Březen (4 měsíce před plánovaným stěhováním)

Odhlašujeme věci, které mají tříměsíční výpovědní lhůtu – elektřinu, internet/televize, byt, výpověď, …

Květen (3 měsíce před plánovaným stěhováním)

Zde by to bývale začalo chtít řešit prodej nábytku, pokud z toho chcete dostat nějaké rozumné peníze. Pokud to budete řešit až 1,5 měsíce před stěhováním, jako my, moc peněz nečekejte. A budete ještě rádi, když si to lidé vezmou zadarmo. Nakonec jsme nejvíc peněz dostali za nejlevnější věci (většinou cca 30 % z původní ceny). Naopak nejdražší věci šly prodat těžko a nakonec jsme si je s sebou odvezli (pračka, Eliščina postel, kočárek) a budeme to zkoušet střelit v Čechách (nebo to dál používat …. update 16.12.2020 – pračku jsme dali po roce v Čechách kamarádovi za odvoz, Eliščinu postel má Máťa a Eli má nádstavbu nad ní, kočárek se mi po roce podařilo prodat kamarádce). Prodávat lze přes tutti, ricardo, Facebook Marketplace, zadarmo (či malý peníz) pak třeba Brockito (a další jiné sekáče, ale dejte si čas, někdy mají i měsíc čekací dobu), HeilsArmee, Gratis zu verschenken. V Čechách potom Praho, nevyhazuj to, daruji za odvoz, vše za dovoz a samozřejmě lokální FB skupiny.

14.7.2019

Tak něco je už zařízené. Vždy se utvrďte, že vám přijde potvrzení odhlášení. Kupříkladu kreditku jsem řešila v dubnu a pořád nic. Tak jsem tam zavolala a že prý jim nic nepřišlo. Šlo to ale vyřešit telefonicky. S okamžitou platnosti (Migros/Cembra), takže jsme byli rázem bez kreditky (naštěstí jsme se na tuto situaci připravili s předstihem a teď máme buď chf debetní karty, či mezinárodní od Revolut/Transferwise, viz mé jiné články, velká recenze zde). Teď jen čekáme až bude měsíc před stěhování/posledním pracovním dnem a půjdeme se na úřad odhlásit. Bohužel to cizinci musejí dělat vše na hlavním úřadě v centru, nestačí Kresibüro vašeho okrsku :-/. … než nadešel náš čas, tak se změnila pravidla a odhlášení šlo provést na našem lokálním úřadu v Oerlikonu. 20 CHF za papír a účastní msí být oba manželé, i když se stěhuje jen jeden z nich (zase info od kamarádky, co šli cca 1,5 roku po nás).

30.7.19 (10 dní před odjezdem)

Můj poslední oficiální den v práci. Odnáším si posledních pár věcí, od kolegů (těch několika, kteří nejsou na dovolené) dostávám přáníčko a od sekretářky pracovní reference od pana profesora (doma to později čtu a dobré, byl spokojený). Zároveň to je Matyho poslední den v jeslích. Jsou celý den na koupališti, napekla jsem ze tří dávek cookies, připravili jsme 15 balíčků/dárečků pro jeho kamarády ze skupiny. Paní učitelky dostávají Merci a naše osobní rozlučkové přání. Stejně jako u Eli dostal Maty na rozloučenu fotoknihu z jeho pobytu v jeslích. Krásná vzpomínka. Aby mohl Máťa trénovat němčinu i doma, objednala jsem mu obdobu české Albi tužky – TipToi (neplést s ToiToi :-D) a k tomu knížku o dinosaurech. (update 16.12.2020 hodně ji samozřejmě používá i Eli, ale nemáme na to tolik času, co bych si přála. Za mě to je výborná výuková pomůcka).

31.7.19 (týden před finálním stěhováním)

Jedeme do Čech odvézt děti k prarodičům. S nimi bychom to balení nedali.

5.8.2019

Dnes jsme se odhlásili ze Švýcarska (k 31.8.2019, paní byla překvapená, že výpověď z bytu máme před tímto termínem a nikoli poté. Mě ani nenapadlo to dělat obráceně). Naštěstí je již pár měsíců možné dělat odhlášku na spádovém Kreisbüro a nikoli na centrálním, kam dřív museli všichni cizinci. Za 20 CHF nám vystavili papír (Attest) který teď rozešleme jako důvod výpovědi smluv. Je to sice pět dní před stěhováním, ale vzhledem k tomu, že má Vláďa smlouvu až do konce srpna, tak se musíme odhlásit k 31.8. a to lze pouze měsíc dopředu, proto jsme to nemohli udělat dřív.

A začali jsme balit (děti jsme akorát odvezli do Prahy k prarodičům). Nejprve udělat pořádek ve sklepě a nakrabicovat sklepní věci, vše ostatní skončilo v bytě a tam je to jak po výbuchu, volné zůstaly jen nejdůležitější trasy spojující jednotlivé pokoje 🙂

Vyplňujeme plnou moc pro naší švýcarskou (mluví česky) daňovou poradkyni, aby nám mohla vyřídit daně za tento rok k 31.8. (u notáře, 20 CHF za každý náš podpis).

7.8.2019

Potřebujeme poslat dokument na LOB do Bernu, který oni pošlou někam do Čech, odkud LOB potom zpětně vyrozumí, jestli máme nárok či ne na vyplacení peněz z 2. pilíře. Jako by to za ta léta nemohli mít už zjištěné, jestli ČR ano či ne. Takže zatím nemá cenu o vydání peněz žádat. Jestli ono nebude jednodušší je (ty peníze) tu nechat (ale plaťtě 12 chf/ ročně s úrokem tak 0,0X % po dobu 30-40 let za vedení účtu) a pak si je nechat do důchodu vyplatit (z tohoto se neplatí renta, vyplatí vám je najednou, takže pokud se peníze nezhodnotí, nemá cenu jim je tu nechat). Mám svůj Vested benefit account u PostFinance, která má Retirement fund, mohla bych tedy peníze na těch 30 let investovat (pak ale nechápu, jaký je v tom rozdíl mi je vydat vs. investovat- nechají mě peníze investovat do fondu, kde je ze 75% akcií, což může po páre letech peníze klidně znehodnotit … i když v dlouhodobém horizontu by to mělo být ok. Jen to pak nechce na ty peníze zapomenout :-D). A když mi je nevydají? Tak si „naoko“ udělám nějaké OSVČ a pak mi je musí vydat. Anebo postavíme barák (na to se vydání peněz z 2. a 3. pilíře také vztahuje).

Už máme 37 beden plných. Naštěstí máme stále zásobu i prázdných beden.

Online žádám u mé zdravotní pojišťovny (CSS Arcosana) o ukončení pojištění a vydání dokumentu E104 (potvrzení o zdravotním pojištění během pobytu), které po nás bude vyžadovat česká zdravotní pojišťovna. Během týdne nám to poštou přišlo i s podklady pro daňové přiznání (sotva jsme dořešili daně za loňský rok, podáváme v září, a už musíme řešit letošní rok k 31.8.).

8.8.19 (dva dny před stěhováním)

Sotva si najdu čas na jídlo. Nechci se zdržovat. Všude se válí haldy … všeho. Jen zkušené oko vidí rozdíl mezi neuspořádanou systematickou hromadou a hromadou na výhoz. Propadám beznaději. Cestičky, které ještě v minulých dnes protínaly jednotlivé místnosti a spojovaly jeden konec bytu s druhým, již nejsou, omezuji přesuny mezi místnostmi na minimum. Vláďa si na poslední den bere dovču, abychom společně zafinišovali. Skoro v každé místnosti mám popisovač a lepenku, stejně ale musím projít všechny místnosti než najdu strečfólii (jednu ze tří rolí).

Věci, které nechceme brát sebou (nevešli by se, nebo prostě nechceme – velký nábytek, pračka, Hartan kočár) dáváme už vlastně zadarmo a i tak je problém někoho sehnat :-/. (nakonec to řešíme tak, že pračku, kočárek i Eli postel bereme s sebou, naštěstí se to vešlo, byla by škoda se toho jen tak zbavit).

Poslán dopis s plnou mocí na daňový úřad. Nyní finišujeme daně za loňský rok a už můžeme tedy pomalu začít za rok stávající.

V knihovně nechtějí (zadarmo) komplet 3,5 ročníku lezeckého časopisu :-(. Že i svých věcí mají až moc. Tak jsem to nechala svázané před barákem s cedulkou a během dne si to někdo vzal.

9.8.19

Máme výročí svatby 🙂 Přes ten čurbes a krabice se skoro nevidíme. Romanticky společnými silami nosíme poslední balíky a krabice do sklepa. K večeru od Prahy vyráží náš dvoučlenný stěhovací tým (kamarád, co si půjčoval velké auto a má i svůj velký vlek) a můj táta. Jak jsme se za ty dva dny přestěhovali se můžete dočíst zde.

10.8.19 (Den S stěhování)

Zatímco kluci nosí krabice já teprve balím kuchyň. Je toho moc. Stále další a další krabice, vycpávky, apod. Vše vykreslené zde.

12.-18.8.

Já v Chabrem marně a neúspěšně vybaluji. Nakonec volím systém, že vyndavám to nejdůležitější a zbytek jde do sklepa, takže třeba 5 krabic do sklepa, 4 nahoru, ze kterých zase potřebuji jiné věci. Musela jsem rozložit a zase složit skříň, která zůstala v garáží a sama bych ji do pokoje nedostala (Kallax 4×4, zabralo mi to jen 50 minut). Ve sklepní pracovně se zatím pracovat asi nebude dát, je to spíš sklep než pracovna. (update 16.12.2020 – jinak pro příště A) je lépe vytřídit věci PŘED stěhováním, než po něm, B) není dobré dávat do sklepa nerozbalené krabice ze stěhování – třeba svoje kraťasy jsem našla asi 8 měsíců po stěhování úplnou náhodou v krabici, jejíž obsah jsem chtěla prodat. Stejně tak část k našemu Kenwood robotu byla v krabici s fondue, který jsem chtěla prodat. Ještě že jsem to vše vyndala a překontrolovala, byly tam i vánoční tvořítka. Ale hlavně – rok a tři měsíce po stěhování jsme museli začít řešit plíseň ve sklepě – hlavní problém byl v tom, že jsme skříně nalepili uplně na zeď. Například záda od policového systému IKEA BILLY byly úplně plesnivé. Takže vše vynosit, přebrat … během toho jsme vyhodili většinu kartonových krabic, které jsme ve sklepě měli a nahradili jse plastovými – během stěhování jsme chtěli ušetřit, ale stejně na to došlo. No a tak tedy třídím, vyhazuji, prodávám nyní.).

Vláďa v Curychu vyhazuje bordel (mezi tím i jednu skříň, kterou se nám nepodařilo prodat ani zadarmo, bylo toho vše na 200 kg!), sundavá nálepky, gumuje a čistí čmáranice a podobně. Ještě že máme dobré sousedy – přenechává jim české časopisy a hromadu jídla (trvanlivé, mražené) a připíší si nás na schránku a budou nám posílat info o ještě došlé poště).

Přeměřuji dětský pokoj a dumám nad kombinacemi. Trochu nám to komplikuje ta Eliščina postel, musím ji nějak zahrnout. Chtěla jsem původně relativně normální palandu s třetí postelí a úložným prostorem. (nakonec máme na míru dělanou nástavbu nad postel dle mého návrhu).

15.8.19

Do Curychu dorazily odhláškové dokumenty ze zdravotní pojišťovny, takže jen co nám je Vláďa naskenované pošle, mohu začít řešit českou zdravotní pojišťovnu (čekala jsem na formulář E104, která potvrzuje trvání zdravotního pojištění v zahraničí).

Zaregistrovala jsem se na platformu naší nové městské části. Mají tam i mapičku s hřišti, tříděným odpadem, naučnými stezkami, …

Další pokračovaní někdy příště v článku Zabydlujeme se 🙂

Weby, kde se dá najít spousta dalších (užitečných) informací:

  • relativně uceleně na portálu MPSV.
  • Die Schwiez verlassen – brožurka AHV
  • Zurück in die Heimat – migraweb
  • Rückkehr in die EU/EFTA – arbeit.swiss
  • Výpis z SVA Zürich
  • EU/EFTA-Bürger – Formular PD U1 (asi pouze pokud plánujete jít v Čechách rovnou na úřad práce).
  • Formulář E104 od všech zdravotních pojišťoven – potvrzující trvání pojištění po dobu pobytu v zahraničí. Vydají vám ho až když předložíte dokument o odhlášení (nechají si to samozřejmě zaplatit, 20 CHF)
  • Swiss social insurance system
  • AHV
  • Švýcarský důchodový systém (for dummies)
  • Když se nepodaří vytáhnout peníze z 2.pilíře, tak je investuji. Ale leze pouze pokud jste ještě ve Švýcarsku, jinak na to už nemůžete sáhnout.

Níže uvádím odkazy na další naše články, kdy to je na delší povídání. Ne vše je zatím dořešeno.

Předchozí (či následujícíc) články týkající se daného tématu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *