Olejová bábovka

Tak další recept do naší receptové rubriky; ať to nemusím příště zase někde hledat a dumat, jak jsem to dělala naposledy. Zdroj zde. Ale příště ještě trochu poupravím. Koneckonců v diskuzi pod originálním receptem je spousta úprav tohoto receptu. Jo, a nejlepší na tomhle je „hrníčková metoda“.
Suroviny
  • 1 hrnek mléka (asi by mělo být pokojové teploty. Někdo si stěžoval, že mu to se studeným nevyběhlo, mě v pohodě i se studeným)
  • 1 hrnek cukru moučka (nevidím důvod dávat do těsta moučkový cukr. Kombinace krystal, hnědý krystal, vanilkový cukr a skořicový cukr funguje taky dobře. A stačí ¾ hrnku)
  • 3 celá vejce (žádné zbytečné vyšlehávání bílků *jupí*)
  • 2 hrnky polohrubé mouky (ta ve Švýcarsku není, takže hladká to jistí. Půl hrnku jsem zaměnila za celozrnnou)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 hrnek oleje (normální rostlinný je ok. Příště bych dala ¾ hrnku oleje a víc mléka)
  • máslo a mouka na vymazání formy
Postup
  • Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Troubu předehřejeme na 180°C.
  • Všechny suroviny na těsto (olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, cukr s vajíčky) vyšleháme v hladké těsto (osvědčená metoda – dobře promíchat nejprve sypké suroviny a pak do toho přidat ty tekuté).
  • Olejové těsto vlijeme do připravené formy.
  • Pečeme při 180°C a otázkou je, jak dlouho. Po 35 minutách to bylo pořád dost tekuté. Tak jsem to přidala na 200°C a přidala větrák. No a vršek mi hbitě zčernal. Takže příště by to chtělo těch 180°C a v klidu to tam nechat minimálně 50 minut.
Výsledek? Kromě trochu tmavého vršku a relativně mokré/mastné konzistence, to je dobré. Samozřejmě, že se do jedné části těsta dá přidat kakao – bábovka prostě musí být dvoubarevná. A klidně tedy o něco víc, než jsem dala cca 2 lžičky – ta hnědá část byla pořád dost světlá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *