Nepromokavé ponožky

9.10.21

Dostala jsem se k nim tak trochu oklikou. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje. Já znám jen neoprenky na vodu. No zkrátka, před létem, kdy hrozilo, že budeme více pod stanem a navíc na červnovém víkendovém stanování jsem zjistila, že starý ešus a klasický hořák na bombu není pro rodinné vaření to pravé, hledala jsem něco lepšího (hrnce, stabilnější hořák). A v rámci hledání jsem narazila na stránky Real camp life a jejich recenzi voděodolných ponožek, což mě nadchlo. Mimo jiné si hrozně pochvalují i skládací konvici na vodu Sea to summit a hrnec od téže značky. Ještě odbočka – na to vaření jsem nakonec koupila Pinguin Spider (teď ho nemohu dohledat, ale je to něco jako Pinguin Mantis) a sadu nádobí Bo-Camp Set Of Pans Travel 4.

Takže zpět k těm ponožkám. Za celé léto jsem si na ně nevzpomněla, mé boty na naší dešťové dovolené docela držely (což se nedalo říct o dětských botech. Těm „promokly“ i holiny). Ale opět jsem si na ně vzpomněla při několika příležitostech ke konci léta na vodě, kdy sice v neoprenových botách nebyla ještě zima, ale i dvě hodiny, kdy máte nohy pořád v mokru, mi začínaly vadit (nemluvě o celém dni v mokru na podzimní Střele).

U nás se prodávají všehovšudy tři značky: Dexshell, Bridgedale a SealSkinz. Jak se píše v této recenzi, tak Dexshell jsou nejměkčí a nejpříjemnější na nošení. Velký výběr variant. Ty tenoučké mají nižší životnost. Bridgedale – celkově silnější, tužší ale mají dobrou životnost. SealSkinz – jsou o něco větší, volnější. Opět trochu tužší. Našla jsem pak ještě ponožky Crus (vypadá to, že to je česká značka, takže začneme tam. Ponožky mají za 550 Kč pouze ve svítivě žluté barvě.).

Další super recenze je zde, kde se porovnává SealSkinz a Dexshell. Závěr je, že se nedá úplně říct, která značka je lepší. A komu to ještě nestačilo, tak ještě jedna obsáhlá recenze je zde na 4camping.

U Dexshellu mě lákají nejen ponožky (Dexshell utra thin, 670 Kč), ale i rukavice.

Cenově dražší jsou pak Bridgedale Stormsock Lightweight Ankle za 829 Kč (po slevě).

16.10.2021

Tak už mám doma české, svítivě žluté, ponožky od Crus za 550 Kč. Zrovna, když dorazily, tak týdenní vytrvalý déšť ustal. Takže zatím vyzkoušeno pouze za sucha (ale zimy). Jsou mi trochu volné ve špičce a spíš celkově tlustší, než tenčí. Na noze moc příjemné, na omak též. Je v tom „slyšet“ „neopren“, ale pocitově hřejí, zevnitř jsou příjemné a hebké jako fleece, zvenku to vypadá jako tlustší bavlněná ponožka. Kvůli tomu většímu místu ve špičce jsem je zatím zkoušela jen v teniskách Altra, kde mám na ponožky dost místa. Uvidím ještě, jak mi sednou do mých outdoor Merellů. Vláďovi jsem je také vzala, tak uvidíme, co na to řekne. Jinak prát se dají prý normálně na 40°C.

A abych měla porovnání a i s ohledem na to, že jsem chtěla i rukavice, ale ty Crus nedělá, objednala jsem ještě ponožky od DexShell. Nemusíte objednávat až z Anglie, DexShellTrade se inzeruje jako výhradní dovozce DexShell pro ČR. A nutno říct, že jsem měla věci do druhého dne od objednávky doma (rychlejší je snad už jenom Alza 🙂 ). Líbí se mi, že na stránkách mají přehlednou tabulku ponožek s jejich vlastnostmi a aktivitami, na které se hodí. Také jsou tam uvedeny detaily, jako že některé mají froté špičku, což je třeba něco, co jsem rozhodně nechtěla. Naopak dva typy mají u horního lemu tužší pásek, který zabraňuje vnikání vody horem. Po prostudování tabulky jsem jednoznačně zvolila Ultra thin (670 Kč), které by měly být nejtenčí, a pak ještě podkolenky (Wading socks, 1450 Kč) s těsnící manžetou. Jak jsem psala výše, jen co dorazily, přestalo pršet. Ale první poznatky – Ultra thin socks jsou na noze fakt příjemné a výborně sedí, nikde žádný materiál navíc. Pěkně hřejí, na omak člověk cítí, že jsou trochu tlustší a jakoby tužší, ale krásně jsem se s nimi vešla do mých Merellů na každodenní nošení. Už se nemůžu dočkat, až je vyzkouším na vodě v neoprenkách :-). Ty podkolenky s těsnící manžetou jsou v úplně stejné kvalitě, jen výrazně tlustší, takže do tenisek se s nimi v pohodě vejdu, ale obávám se, že v přilnavějších botách mě budou „tlačit“. A ta manžeta nahoře je fakt natěsno. Pokud je možnost si to, třeba pod kalhotami, posunovat, tak asi ok, pokud bych to, jak bylo v plánu, chtěla natáhnout pod neopren, tak to nepůjde, to bych si asi zaškrtila nohu. Ale na zimu to bude super. V nejhorším si je stáhnu do půli lýtek.

A jako bonus – voděodolné rukavice DexShell ThermFit Neo Gloves (1 170 Kč) – pletené prsťáky s protiskluzovou úpravou na dlaních a špička palce a ukazováčku funguje na dotykový telefon. Mají dost úzké prsty, člověk si s tím při oblékání musí trochu vyhrát, ale jde to. Jsou o něco tužší, než klasické pletené rukavice, ale rozhodně pohyblivější, než zimní rukavice. A cit v nich také trochu je. Určitě je chci vyzkoušet také na pádlování, snad se v tom bude držet pádlo lépe, než v neoprenových rukavicích. Ty mám z 3 mm neoprenu, takže nijak tlusté, ale i tak se mi v nich pádlo nedrží dobře.

24.10.2021

Včera jsem byla na závěrečné jízdě na kanále v Brandýse, a tak to byla ideální příležitost vyzkoušet nové vybavení: fleecové Hiko triko, voděodolné rukavice DexShell ThermFit Neo Gloves, ponožky DexShell Ultra thin a větruodolnou čepičku Cycling Skull Cap. Ponožky se mi do neoprenek krásně vejdou, čepička pod helmu také, v rukavicích se pádlo držet dá (ale po dvou hodinách ježdění už to tak růžové nebylo a ze stisku mě bolelo předloktí). Po dvou jízdách mi bylo takové vedro, že jsem si šla triko převléknout za tenké a čepička šla také dolů. Rukavice vodu samozřejmě nějak propustily, ale bylo v nich pořád teplo. Nutno říct, že nám svítilo sluníčko a pořád jsem se hýbala. Trochu mi přišlo, že se mi pádlo i přes protiskluzové dlaně prokluzovalo. A ponožky? Teploučké a nohy v suchu. Ale za celou dobu jsem nešlápla do vody, takže nevím. A další hodnocení bude za týden po Doubravě. Jo a to Hiko triko má výhodu, že je fakt teploučké, na zádech dlouhé a má kratší dlouhé rukávy – rukávy musím odtahovat od zápěstí, aby se mi na ně přes neoprenovou manžetu bundy nevsákávala voda.

30.10.2021

Dnes jsem Dexshell ponožky vyzkoušela na letošní poslední vodě – Doubravě. Počasí nám vyšlo úžasně, necvakla jsem se a i při nastupování a vystupování jsem šla suchou nohou. Takže jsem ponožky vlastně pořádně neotestovala, ale na noze jsou příjemné. Zima na prsty u nohou mi sice trochu byla, ale myslím, že to bylo lepší, než by to bývale bylo bez ponožek.

3 komentářů

  1. Kouzlo těch nepromokavých ponožek je v tom, že když si je koupíš a potom nosíš, tak to nějak zařídí, aby si do vody vůbec nešlápla. 🙂
    Jinak hodně zajímavé info!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *