Fotoknihy

Kdo si netiskne fotky a nechává je jen ležet v počítači o hodně přichází 🙂 Fotokniha je prostě úžasná věc. A že si to někdo raději dělá klasicky – lepením růžků na karton, ať si, ale vytvořit si fotoknihu v počítači je pro mě jednodušší a vypadá to nakonec lépe.

Poslední dobou objednávám od HappyFoto, kde mají různé formáty, typy vazeb, papír, atd., jako ostatně všude. A hlavně mají každkou chvíli slevy, takže vytvářím ten formát, na který je zrovna sleva. Navíc kniha ve fotokvalitě dodá celé publikaci luxusní vzhled (také se to u nich nazývá deLuxe). Ale ne na vše je nutné používat dražší tisk na fotopapír. Normální kvalita stačí. A ve výsledku se mi lépe tvoří fotokniha na šířku (A4) než výšku.

Dokud ještě sídlili na Praze 6, a ušetřili jsme tak za poštovné, využívala jsem firmu TiskProRadost. Také to šlo a nakonec jsem se i s jejich programem naučila efektivně pracovat. Což se nedá říct o jiných. Další nabídka jsou rozšířené Cewe fotoknihy, které má v nabídce třeba DM drogerie nebo Fotolab.

A nedávno jsem narazila na novinku – fotokniha z WhatsApp aplikace. Ano, celý váš chat z Whatsappu (ať už mezi dvěma lidmi, nebo skupinový) si můžete nechat vytisknout jako fotoknihu. Objevila jsem dvě firmy – Chatella a Zapptales. Chat jsem nahrála do obou, ale Zapptales se mi líbil o něco víc. Navíc nabízí 25% slevu na další výtisky (nakonec jsem to nevyužila, uvidím, jak bude vypadat ten první výtisk). Otrava byla s fotkami – ne všechny se nahrály a pak jsem to musela dělat ručně. Prý to je ale problém Whatsappu než jejich. Online podpora odpovídala na dotazy během pár minut, i o víkendu. Můžete ručně přidávat fotky, popisky, texty. Samozřejmě video nevytisknete. Chatella vám za příplatek uvede QR kód. U Zapptales si můžete z přednastavených vybrat obálku, dopsat titulek, a napsat věnování (jak na začátek, tak na konec). Bohužel fotky Whatsapp ukládá bez textů, takže pokud je člověk chce, musí to dopsat ručně. Jako mají udělátko do Chrome prohlížeče, že vám to z Whatsappu vyexportuje všechny fotky najedou, ale to mi nefungovalo. Takže já nahrála celou konverzaci přes jejich aplikaci a to, co chybělo, jsem doplnila/dopsala ručně. Limit mají snad jen na minimum stránek (24). Maximum není, leda pro daný typ vazby tam bylo zmiňováno 500. No mě dva roky chatu vyšly na necelých 400 stran. Uvidíme, jak to bude vypadat. Zapptales zasílá v běžném nastavení do Německa, Švýcarska (nejdražší) a Rakouska. Ale prý to jde celosvětově, jen neuvádí cenu. Chatella na druhou stranu expeduje celosvětově za docela rozumné ceny (do 5 EUR).

Aktualizace – kniha vypadá parádně. Nějak jsem si nevšimla, kde se dá navolit formát – máme tedy A5, ale je to nakonec dobré. Nebylo by špatné umožnit více formátů fotek (jsou jen tři velikosti). Jako památka paráda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *