Tüfel Chilen Hike

Dnešní výlet nedaleko Curychu jsme zvolili s ohledem na počasí – relativně brzy mělo začít pršet, takže to chtělo něco blízko a krátkého. Původně jsem se opět nechala inspirovat na stránkách Swiss Familly Fun, který byl ale koncipován se startovním a cílovým místem ve městě Kollbrunn. Vláďa to ale vymyslel ještě jinak. Nelíbilo se mu, a měl v tomhle ohledu pravdu, že strávíme hrozného času ťapáním po silnici, než se vůbec dostaneme do lesa. A pak to samé zpět. A vzhledem k tomu, že jsme měli k dispozici dvě auta, mohli jsme zvolit trasu nikoli jako okruh, ale tak, že se cílové a startovní místo lišily.

Jako startovní místo zvolil Vláďa městečko Schlatt bei Winterthur. On jel přeparkovat auto do cíle a šel nám trailem naproti. My vyrazili podél říčky Bäntalbach, takže pořád dolů. Nejstrmější část byla hned na začátku, kdy jsme se napojili na lesní cestu a sešli ze silnice k vodě. Vzhledem k tomu, že jsem nevěděla, jaký bude terén, Maty musel jít bez kočárku. Ale celková délka byla naplánovaná na 3 km, takže to musel ujít, nebo jsme ho pak chtěli nést na koni.

Vláďa nás dohonil skoro na začátku. Pak říkal, že byl nervózní, že na nás pořád nenarazil. Ale on dá tři km výrazně rychleji, než Maty 🙂 Cestička je malebná, kroutí se, říčka leckde padá v zajímavých vodopádech. Překonali jsme několik mostků a schodišť a dostali se k našemu cíli – Tüfels Chilen. Tadáá. Jde o starý lom na tuf, což je porézní hornina sopečného původu. Lom se od roku 1873 nepoužívá a nadvládu nad touto oblastí získala opět příroda. Když není takové sucho, jako poslední dobou bylo, tak po kaskádě schodů, které tu z lomu zůstaly, malebně tečou čůrky vody. Na nás tekly čůrky vody seshora (v 11 h nám začalo pršet), takže jsme se tu moc nezdražovali a šli jsme dál. Z lesa jsme se rychle dostali na louku a pak už k silnici. Kluci jeli nahoru pro auto, my ostatní na ně na jediné lavičce široko daleko počkali.

Nakonec jsme si udělali ještě dvě zajížďky na farmy, kde měli i volně přístupné obchůdky (byla neděle) – prostě krámek se svými produkty, nikde nikdo, vy si to samy vyberete, zaplatíte a jedete. Nikdo vás nekontroluje. Takže jsem si ke své radosti domů přivezla i sirup (říkají tomu med 🙁 )z mladých smrkových výhonků a fíkovou marmeládu.

Fotky z dneška zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *