Šijeme pytlíčky

19.9.2020

Eli by ráda něco ušila. U babi N skoro sama ušila povlak na polštář. Vyhodnotila jsem, že pytlíčky se užijí. Ale který postup je ten nejjednodušší? No vyzkoušela jsem kde co a ještě mi minimálně jeden návod zbývá … a to jsme zatím u pytlíčků bez podšívky.

Základní pytlíček (tunýlek přímo nahoře)

  • Klasicky – Caramilla – jasně a výstižně. S okrajem tunýlků se člověk musí trochu piplat, ale výsledek za to stojí. Ten těžší návod, tím bych Eli nenadchla.
  • Renata Pekařová – pěkné video na jednoduchý pytlíček. Dvě metody na dírku na tkaničku. Jedna složitější (6. minuta) a jeden lehčí s páráním dírky (6:50).
  • Martina Jindřichovská – jednoduchý pytlík. Šikovné je, že se nejprve ušijí tunýlky (šít tunýlky až na závěre je u menších pytlíku na našem stroji dost o nervy). Nevýhoda je, že okraje tunýlku nejsou tak pěkné, jako výše, je jen oentlovaný.
  • Caloneta – tady je ta dírka tunýlku dovedena k dokonalosti.
  • Ale nikde jsem teď nedohledala jednu z těch jednodušších metod (ale vhodné jen pro větší sáčky) – sešije se vše po stranách a dole, následně se zahne tunýlek a zašije, ale necháme na spodní straně nesešitý kousek – tudy se bude navlékat šňůrka. Takže ta bude ve výsledku ústit uvnitř. Nevypadá to tak elegantně jako pytlíčky se stužkami na obou stranách, ale jako startovací návod dobré. A i jsem takové kupovala na trhu, takže to není žádná novota a i „profesionálové“ to tak dělají.
  • Little worlds – jednodušeji to již nejde. Jen bych začistila úplně na začátku tu část konce tunýlku, jinak cajk. Myslím, že takhle to Eli zvládne. Výhoda je, že odpadá šití tunýlku již sešitého pytlíku, to bez vysouvacího ramene je prostě otrava a u malých pytlíčků skoro nemožné.
  • Zajímavé řešení – tunýlek pro tkanici se přišije zvlášť.

Základní pytlíček (tunýlek dál od okraje)

Jako další krok bude pak pytlík s tunýlkem nikoli hned nahoře u kraje, ale kousek níže, to vypadá elegantněji. Má to ale jeden háček: bez vysouvacího volného ramene šicího stroje je šití takovýchto tunýlků, obzvlášť u menších/užších pytlíčků skoro nemožné.

  • Jehlenka – jednoduchý, vypadá dobře. Jen si správně vypočítejte, kde bude tunýlek a kde dírka do tunýlku. Myslím, že tudy cesta pro mě nevede. No ale jak jsem se dozvěděla z jiného anglického videa – tento problém by mi odpadl, kdybych tunýlek šila na líci nikoli v rubu (tam jsem to zase šila, abych jela správně po zahnutí).
  • Šiju sama – když ohneme okraj trochu více, dostaneme výsledek jako výše, jen je to tu trochu jednodušší (s vypáráním vstupu do tunýlku … což, jak se ukázalo není vůbec špatný nápad, protože napoprvé jsem samozřejmě tunýlek a tunýlkovou dírku netrefila.).

Oboustranný pytlík

A na závěr – oboustranný pytlík, nebo také sáček s podšívkou.

  • Buď nevím, jak se to správně česky řekne, nebo … no prostě v češtině jsem žádný návod nenašla, takže alespoň v angličtině zde (tam jsou i videa s pár vychytávkami), zde

Poznámka pod čarou

Šijte s námi má i střihy zadarmo, najdou se tam i pěkné tipy. Myslím, že bych ještě mohla zkusit třeba návleky!

U návleků je nejnáročnější správně naměřit gumu, jinak, jak říkala Eli ve školce, „bubik einfach“. Takže pomalu zpracovávám šusťák, co byl léta na chatě v garáži Nejlepší se mi povedly právě pro Máťu, na fotce, sedí mu dobře a i si sám vybral materiál (hlavně šel tedy po barvě), že jsou takové pevnější. Jinak samozřejmě všude uvádějí, že guma, která půjde pod botou, má být černá :-), víme proč. Ale já již měla jen bílou … a to bahno je vidět i na té černé :-). Samozřejmě se nesmí zapomenout obléknout návlek na kalhoty ještě před obouváním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *