Anticovid ochrana

Na konci listopadu (2020) jsem udělala docela velkou objednávku všeho možného ochranného proti covidu. Na jaře (2020) jsme si vystačili s pár rouškami (vlastně jsme byli furt jen doma, takže nebylo třeba), na podzim jsem nám jich ještě pár našila (hlavně Eli měla ve škole docela spotřebu, přeci jenom to den dva schne, pak žehoit, takže ta jich má asi 12), já využívám v MHD … No a MHD … já nevím, jestli v září oproti loňsku omezili spoje, ale jako jezdit v covid sezóně narvaným autobusem (tam fakt nebylo kam spadnout, jak to bylo párkrát narvné), … takže jsem se začala poohlížet alespoň po nějakém filtru se stříbrem nebo tak něčím. Nakonec jsem dala přednost nákrčníkům, přeci jenom cestuji se 2-4 dětmi, do toho batohy, tašky, výtvory ze školy/školky, takže to chce mít volné ruce a ne řešit, že se nemohu gumičkou trefit za ucho pod čepicí, do toho se zamotají vlasy, no možná to znáte.

Každá firma má asi své „světlé“ (dobré) produkty a pak propadáky. Všechny níže uvedené produkty jsou vyrobeny v ČR (pokud se nepletu – na tohle jsem se docela zaměřila).

(akutalizace 6.4.21)

Tak nám jarními prázdninami zavřeli školy i pro 1. a 2. třídy. Velikonoce jsme po dlouhé době strávili v Praze. Ale od 12.4. mají být školy otevřené na střídačku pro (asi) první stupeň. Děti musí mít minimálně chirurgickou roušku, takže teď sháním něco pro Eli. Na FB je skupina Ochranné pomůcky v ČR – kupujeme kvalitní ochranu nebo šmejd?, tak jsem se nechala inspirovat a pro děti objednám dětské respirátory Star of Davidson. Cenově mě zaujaly roušky na Unizdrav (3,6 Kč/ks), ale není u nich uveden výrobce. Tak dám asi přednost rouškám od General public (4,24 Kč/ks). Zajímavé, že při nákupu přes Mall.cz to vyjde na balení o 30 Kč levněji, než přímo od výrobce.

Nanosilver

  • Dětský nákrčník se stříbrem (za 200 Kč). Jak ta stříbrná vrstva po praní vydrží, toť je věc druhá. Maty to tedy s oblibou cumlá, jak to má napláclé na obličeji, takže ten jich potřebuje víc, protože to jde hned do špíny. Ale Eli si je docela oblíbila a dobře drží.
  • Filtr do roušky. Mám, ale ještě jsem nepoužila. Výhoda je, že je dobře tvarovaný.
  • Dospělácký nákrčník se stříbrem a kapsou na výměnný filtr. Tohle mě nadchlo. Bohužel jejich jediná velikost (23 cm šíře, 21 délka) je na dospělý mužský obličej fakt malá, takže ty skončily u mě. Kapsa je obdélníková, vkládání filtru je trochu otrava … také to poslední dobou (autobusy jsou tak jako tak prázdné), nedělám. I tak mám před ústy tři vrstvy materiálu. Nemá to klips kolem nosu, ale i tak to dobře drží a dá se přes to docela dobře dýchat. Cena: 390 Kč.
  • Classic nákrčník pro dospělé se stříbrem. Tento bez kapsy na filtr mají i vě větší velikost – šíře 25 cm. Vláďa v tom sice trochu vypadá, jako by se zrovna chystal vyloupit banku, ale nasouká se do něj. Chtělo by to ještě větší, ale jako krizovka to ujde. Cena 200 Kč.

Rouška

  • Toto je vlastně spíš jen eshop, než výrobce, takže tak. Měly by tam být jen české výrobky.
  • Nano 3D rouška (ekv. až FFP3) z nanovlákna + PA6 + stříbro (antibakteriální a antivirová). Na tu jsem nejprve koukala dost skepticky, je to dost tuhý materiál (prý 7 vrstev), ale musí se nechat, že fakt pěkně drží. Na cestu autobusem paráda, udýchat se to dá. Díky drátku kolem nosu dobře sedí. Cena: 439 Kč (já ji kupovala za 449).
  • Pure 100% – sterilizace roušek 70% ethanol. Na tohle jsem si zvykla. Obvzlášť rouška, viz výše, se má prát pouze v ruce, otrava, tak to tímhle postříkám ze všech stran, necham to dva dny větrat a peru třeba až po dalším použití.
  • Rouška se stříbrem, klasický tvar. Největší propadák ze všeho, co jsem si pořídila. Tlustý materiál a tvarem vůbec nesedí. Nemá to drátek kolem nosu a jediné co, tak si funím do očí. Nejhorší. Nyní slevněná z 299 Kč na 189 Kč (leden 2021), já kupovala za 149 Kč (11/2020). Tuhle jsem měla jednou a už ani nevím, kde je jí konec. I jiné, mnou šité, jsou lepší než tohle.

Respilon

  • O Respilonu sem se dočetla v časopise Forbes a ten jejich příběh mě nadchnul. Vzpomněla jsem si, že jsem chtěla koupit jejich dluhopisy a nakonec jsem to pro samé hloubání nestihla. Nutno jim dát k dobru, že mají ceny stále stejné (11/2020-01/2021).
  • Nano FFP2 respirátor RespiPro Carbon (3ks v balení). Už v listopadu jsme se předzásobili respirátoy. Ale musím říct, že mi vůbec nesedí. Těžko říct, jestli jsem si vzala špatnou velikost (na sebe M, pro Vláďu L, ale ten je ještě ani nevyužil). Kolem nosu to je tuhé a špatně se to přizpůsobuje. Strašně jsem si funěla do očí a skrz materiál snad ani nic neprošlo. Takže ochrana možná dobrá, ale za mě na nic. Cena za balení (tzn. 3 ks) 333 Kč.
  • Nano respirátor RespiPro White – 3ks – tohle jsem brala v té velikosti L (černou v eLku neměli). Cena za balení 255 Kč.
  • A jejich vlajkový produkt VK RespiPro – z nanovláken s oxidy mědi, které mají viry aktivně zabíjet. Zatím jsem neměla důvod jej vyzkoušet a po zkušenosti s tím levnějším viz výše, se toho trochu obávám. Ale až budou respirátory povinné v MHD, tak jsem připravená. Bud tenhle jeden nosit celý rok 😉 však ono si s tím ta měď poradí :-). Cena 415 Kč za balení o dvou kusech.

Nanospace

  • Na tyto nákrčníky mě navedla kamarádka, která s nimi je moc spokojená. No, já ne.
  • Antivirový šátek nanoSPACE – nákrčník, který má vpředu kapsu s filtrem (není vyndavací, prostě prý vydrží cca 50 pracích cyklů a pak buď koupit nákrčník nový nebo si to doma přešít s novým filtrem). Klips na nose je naprd, před praním se má vyndavat. Takže poté, co jsem ho podruhé vyndala, jsem ho už nikdy nevsunula do tunýlku zpět a drží to lépe, než s klipsem. Nejlepší vychytávka je stahovací guma, kterou si nákrčník pohodlně utáhnete tak, aby vám nad nosem dobře držel. A materiál? Jak Eli (máme i dětskou verzi) po doběhu autobusu zkonstatovala „v tom se nedá dýchat“. Fakt. Hrozný. Materiál je dost tuhý a takový studený. A dýchám si snad je tu trošku vzduchu, co mám ve vzduchové kapse v rámci materiálu před ústy. S cenou 1055 Kč a 890 Kč za dětský je tohle to nejhorší, co jsem zatím vyzkoušela. Jinak ty nosní drátky se prý často lámou, takže jejich druhá verze nákrčníku už má drátek vyměnitelný a dodává se to s asi 20 ks náhradních drátků. Za mě to ale drží lépe bez toho.

Spurtex

  • Vláďa si pak koupil NANO Respirátory SPURTEX. Trochu si stěžoval, že mu to blbě sedí, ale to, jak mu to sedí, je 100x lepší, než co já denně vidím lidi v MHD nosit.

Tak to je vše, co máme na vlastní kůži vyzkoušeno.

Po čem jsem ještě pokukovala a o čem bych od někoho uvítala nějakou referenci jsou nákrčníky Purtana. Má mít též kapsu na filtr, takže je výměnný a nemusí se to pak vyhazovat/přešívat. A pak je tu ještě R-shield od Respilonu. Ale po těch jejich nepadnoucích respirátorech nevím, nevím. Ale ti neuvádějí žádnou životnost (Nanospace prý vydrží cca 50 pracích cyklů a prý konkurence vydrží stěží 15 pracích cyklů.

Pokud bude v MHD vyžadován respirátor, tak ten běžný tvar mě prostě nesedí, ale šanci bych dala tomu 3D tvarovanému, jako zde. Stejný tvar má výše uvedená rouška a ta sedí docela dobře. Pokud to ale nebude bůhvíjak namáčklé na obličeji, jako potápěčské brýle, tak to stejně kolem styku s kůží 100% netěsní. Navíc už vidím, jak budu komu dokazovat, cože to na tom obličeji má. Ta moje rouška je ekvivalentem FFP2, ale není to na tom napsané.

A pak přišla povinnost respirátorů … Pominu fakt, že nětěsnící respirátor není o nic lepší , než dobrá rouška.

Vyzkoušela jsem následovné:

  • DNA Medical™ 3D FM Respirátor FFP2 NR Filtrační polomaska – doufala jsem, že když má tvar jako má oblíbená 3D rouška, že mi bude sedět. Nikoli. Navíc jsem se až z kraice dozvěděla, že vyrobeno v Turecku. Grr, no nic. Holt nepředpokládat, že na Rouska.cz se prodávají české výrobky. 829 Kč / 25 ks (ale potěšilo mě, že jsou samostatně balené).
  • Vláďa koupil SpurTex® Nanorespirátor V100 FFP2 NR (272 Kč / 5 ks), které jemu sedí docela dobře, mě nikoli.
  • Nano FFP2 respirátor RespiPro Carbon – tuhý materiál, nesedí (velikost M) – 666 Kč / 3 ks.
  • Nano respirátor VK RespiPro – díky mědi by to mělo viry rovnou zabíjet. Zatím jsem nevyzkoušela, ale je to moje poslední naděje. 415 Kč / 2 ks, velikost M.
  • Takže nejlépe mi zatím sedí nanoSPACE nákrčník, který by měl požadavky vlády uspokojit. A vzhledem k tomu, že mi dobře těsní, mu věřím víc, než respirátorům, které se mi blimbají na obličeji. (890 Kč, pratelný)

(24.2.2021) No a pro Eli do školy nic nemám. Oni naštěstí nemusí mít respirátory (protože vlastně ani žádné nejsou), ale domácí rouška nestačí, musí mít dětskou chirurgickou. Mě klepne. Tak je jdu schánět. Ale za pár dní začínají prázdniny, pak možná uzavřou školy i pro 1. 2. třídu, tak to možná ani nemá cenu kupovat. A to jsem Eli ušila supr padnoucí 3d (origami) roušku.

Tak to by byl můj interní test roušek a respirátorů 🙂 A co nosíte vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *