Online pohlednice

Původně jsem o tomto chtěla napsat jen pár řádek do pravidelného měsíčního shrnutí, ale najednou koukám, jak se to rozrostlo.

Vánoce jsou takové klasické období, kdy se, na rozdíl od zbytku roku, ve větším množství posílají pohlednice, přání, apod. … klasicky poštou. Já posílala bývalým kolegům do Curychu.

Švýcarská, stejně jako česká, pošta umožňuje vytvořit si pohlednici online – máte třeba pěknou fotku, tak si z ní online vytvoříte pohled a pošta to za vás pošle. Jenže ta švýcarská verze je evidentně jen pro ty, kteří mají ve Švýcarsku adresu, protože (a to je fakt, co se týče všeho ve Švýcarsku) vám pošlou potvrzení odeslání (nebo se to týká vytvoření účtu? Teď nevím, ale bez toho jsem se nemohla dostat dál).

Původně jsem si myslela, že takhle online ušetřím, ale ve výsledku asi ne. Když nezafungovala švýcarská pošta, našla jsem si mypostcard.com, kteří posílají celosvětově. Ovládání jednoduché na počítači (asi mají i aplikaci). Nejlevnější verze vyjde na necelé 4 CHF, já zvolila verzi s obálkou, což bylo o frank dražší (takže necelých 5 CHF, kolem 120 Kč … placeno přes Revolut, takže se nemusím zabývat aktuálním měnovým kurzem a platím přímo ve francích, ale měnu si můžete navolit dle libosti). Doba doručení 3-6 dní.

Kdybych šla cestou české pošty, tak obyčejné psaní do zahraničí (Evropa), vyjde (podle váhy) na 39-59 Kč. Tisk fotky (když to sloučíte s něčím dalším a nebudu tedy započítávat poštovné) do 2 Kč. Celkem se tedy vejdete s přehledem do 70 Kč. Jen to asi nebude tak rychlé.

A pak navíc koukám, že pohledniceonline české pošty doručuje i do zahraničí. A mělo by to být kolem 50 Kč (jinak v Čechách to mají již od 29 Kč). Takže poučení pro příště, ne vždy je lokální (tzn. švýcarská) služba lepší, a v tomhle to má česká pošta vymakaný. Již dříve jsem používala i tu jejich aplikaci v telefonu a je to super jednoduché. Jediné co, tak se vyplatí dopředu koupit voucher (tzn. koupíte si třeba balík 10 virtuálních pohledů) a z toho se vám to pak strhává, takže se nemusíte zdržovat ani platbou – vyberete fotku, vyberete adresu z adresáře, doplníte text a už to letí, během dvou dnů to je u cíle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *