Strava, Samsung Health, Endomondo

Jak jsem minule zmínila, Endomondo končí, a tak začínám testovat další aplikace. Jako první Strava a Samsung Health.

Co by daná aplikace měla mít?:

  • Verze pro web, telefon a ideálně i moje Samsung hodinky.
  • Sporty: chůze, workout/posilování, sebeobrana/martial arts, kolo, běh, koloběžka, běžky.
  • Ruční přidání záznamu (bez trasy).
  • Ruční přidání záznamu (s trasou).
  • Statistika – ideálně pro měsíce/roky a konkrétní sporty (vzdálenost / čas).

Strava – funguje dobře na telefonu, mohu sledovat Vláďu, jeho aktivity a chaty s kamarády 🙂 Plusové je, že verze je jak pro PC (jednoduché si veškeré záznamy prohlédnout, přehledné), na telefonu i na hodinkách (přes link se nastaví, že se vše z hodinek rovnou synchronizuje se Stravou, paráda). Ačkoli jsem vlastně ve verzi na telefonu nenašla „workout“, tak na hodinkách k výběru je, jen tedy nejsem zvyklá při cvičení hodinky mít. No zkusíme to. Manuální přidání workout – ano. V placené verzi je možnost „create route“, což by se mi asi hodilo, ale … je to v placené verzi. … No a ve výsledku se to dá docela dobře „obejít“. V Endomondu tato vlastnost sice byla (naklikat si trasu), ale posledních pár let stejně nefungovalo moc dobře, a na mapy.cz se to (zadarmo) dá i s výškovým profilem (vypadá mnohem lépe než ten z Endomondo) naklikat raz dva a po přihlášení se přes email si člověk může vytvořit i různé složky a trasy si ukládat. Což já si většinou tvořila kratší trasy, kdy se mi nechtělo pouštět to na telefonu (nebo byla slabá baterka, nebo jsem to zapomněla), takže tohle by pro mě mohla být schůdná cesta. A ve svém profilu mi Vláďa ukázal jednoduché statistiky (jen jde o to, zda/jak může člověk přenastavit přednastavené sporty) a prý jsou dobré pluginy: Elevate extension a Sauce for Strava. Takže za mě má Strava 3,5-4 body z 5.

14.12.2020 Mám za sebou pár (doslova) dní testování a (minimálně co se základní, zadarmo, verze týče) má to dvě velké mouchy:

  • Nedokáži nikde najít denní statistiku. Například jsem měla několikero chodeckých aktivit a chci vidět součet km a min, aniž bych to musela počítat. To umělo Endomondo úplně v pohodě.
  • U celkových (ročních) statistik (My Stats) jsou přednastavené tři sporty: běh, plavání, kolo. … ale nelze to změnit? V tomhle bylo tedy Endomondo super – udělalo to statistiky dle zvoleného období (den, týden měsíc, rok) a sportu, jak dle času, tak podle vzdálenosti. … Vzhledem k tomu, že tento požadavek lze slyšet i od jiných uživatelů, chová se Strava v tomto případě stejně, jako Samsung, co se týče webové verze – nic s tím nedělají.

Samsung MyHealth – výhoda – výchozí fitness app pro Samsung. Verze pro telefon jsem již používala, s hodinkami to samozřejmě funguje také. Obsahuje to všechny mé „potřebné“ aktivity (chůze, fitness, sebeobrana, …). Lze přidat ručně aktivitu. Co ještě nevím, zda lze ručně naklikat trasu. Není vůbec jednoduché vyexportovat data pro například Endomondo nebo Stravu. Do Stravy to alespoň pošle obrázek trasy se vzdáleností a časem, ale neobjeví se to v přehledu cvičení. S Endomondem se to napojit dá, ale synchronizovat se budou až aktivity po aktivaci. Tzn. předešlé nee. Naopak to teď mám propojené se Stravou, takže alespoň měřené tratě by se tam měly promítat. Jo ale největší nevýhoda, že fakt PC verzi nevidím, což je naprd, na počítači se třeba nějaké dlouhodobější statistiky analyzují lépe (ne že bych měla nějaké ambice, ale na ty celkové přehledy, co, kdy, kde člověk odcvičil, se lépe kouká na počítači). … no a po krátkém guglení je odpověď ne. A evidentně to Samsung nijak netlačí, ačkoli to je velmi populární otázka a uživatelé jejich hodinek na web verzi dost tlačí. No pokud budou hodinky fungovat se Stravou, tak za mě asi ok. Jinak Healt získává 3 1/3 bodů 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *