Čokoláda

Tak se pomalu začínám rozkoukávat v místní nabídce čokolád a je na čase trošku si v tom udělat pořádek : ) Má první volba nebyla ani Milka, ani Lindt, ale mléčná čokoláda od značky Frey. Přišlo mi, že od této značky je v regálech široká nabídka, a tak je velká pravděpodobnost, že se jedná o švýcarskou značku. Uznáte, že by bylo faux pas kupovat si v Zürichu jinou, než švýcarskou čokoládu. Ale pro jistotu jsem se ještě na internetu ujistila, že tomu opravdu tak je. Koho zajímá čokoláda trošku víc než že je proklatě dobrá a dá se toho sníst neuvěřitelné množství najednou, tak nechť pokračuje dalšími řádky
Swiss chocolate
Na této stránce lze nalézt obecný přehled značek výrobců čokolády, které byly založeny ve Švýcarsku, z nichž některé si švýcarskou příslušnost zachovaly, jiné byly pohlceny konkurencí, a z dalších vznikly světoví giganti.
Jde o švýcarského výrobce čokolády a žvýkaček se sídlem ve městě Buchs ve švýcarském kantonu Aargau. Produkty této značky se prodávají nejen ve Švýcarsku, ale i v zahraničí.
Tato firma byla založena v roce 1887 (zakladatelé získali čokovzdělání v Paříži a sbírali zkušenosti v Brazílii). Znakem této značky je hlava jednorožce a text ‚CHOCOLAT SUISSE DEPUIS 1887‘ (‚SWISS CHOCOLATE SINCE 1887‘) na červeném pozadí. V současné době je tato značka součástí skupiny Migros (od r. 1950), což je jedn z největších švýcarských podniků, pod nějž spadá i největší obchodní řetězec supermarketů ve Švýcarsku.
Zatím jsem ochutnala mléčnou čokoládu s pistáciovou náplní. Kvalitativně bych si troufla ji přiřadit k ochuceným čokoládám, které u nás prodává Milka, ale tato byla o něco jemnější, navíc s kousky pistácií. Zmizla během dvou dnů 🙂 .
Lindt & Sprüngli
Název společnosti bývá obecně zkracován na pouhé
Lindt„. A je to švýcarská čokoládová společnost založená 1845 bratry Spüngli.
Pokud někomu vrtá hlavou, jestli má Lindor spojitost s Lindtem, tak vězte, že to je typ čokolády od společnosti Lindt (takové čokoládové kuličky, jejich obálku tvoří pevná čokoládová krusta a uvnitř jsou plněné jemnou čokoládovou náplní).
Co jsem si tak zatím všimla, tak tato čokoláda zde patří k těm dražším. Holt je to zavedená, troufnu si říct světoznámá, značka s luxusně vypadajícími obaly. A protože je dostupná i v Čechách, zatím se poohlížím po jiných značkách, které neznám.
Camille Bloch
Další ze švýcarských značek čokolády. Tato společnost byla založena v roce 1929 panem Camille Blochem. Nyní je v jejím vedení již třetí generace tohoto jména. Jestli jsem to dobře pochopila, tak pod označením Ragusa se prodává výběrová čokoládová tyčinka (tabulka, tyčinka, kostka) plněná jemnou čokoořechovou náplní a celými lískovými ořechy (praline filling). Ačkoli jsem si tento popis (ve francouzštině) přečetla, tak teprve když ochutnáte … tak teprve poznáte, jak chutná kombinace tuhé tmavé čokolády a jemného oříškového krému, který se na jazyku jen rozplyne (upřímně, oříšku tam moc není :- ), ale to mě osobně nevadí). Takže poté, co jsem tuto čokoládu ochutnala, jistě ji i pro příště zařadím do svého hledáčku.
K dalším produktům této značky patří Torino, Liqueur Chocolate, Mousse (to musím určitě ochutnat; čtyři druhy – Chocolat Lait, Lait Extra, Chocolat Noir, Praliné chocolat lait), Napolitains (balení několika druhů minikousků mléčné a tmavé čokolády, švýcarského původu samozřejmě).
Tato čokoláda je vyvářena do mnoha států Evropy a do Ameriky. České republice se bohužel zatím vyhýbají.
Chocolats Halba
Společnost se švýcarskou čokoládou založená v roce 1933. Od roku 1960 vyrábějí čokoládu pro obchodní řetězec Coop, se kterou se v roce 2004 spojili. V House of Chocolate si můžete koupit čokoládu přímo od výrobce (jestli jsem to dobře pochopila, tak jednu pobočku mám v docházkové vzdálenosti: Chocolats Halba, Schoggihüsli Wallisellen, Alte Winterthurerstrasse 7, 8304 Wallisellen).
Od této značky jsem prozatím ochutnala „Branche“, což jsou 22,7 g čokoládové tyčinky – měkká čokoládová hmota uvnitř, čokoládová tmavá vrstva zvenku, zasypáno oříšky (Filled with the finest hazelnut crème and coated with chocolate containing small pieces of hazelnut). Jak to se rozplývalo na jazyku!
Toblerone
K dalším jménům, která jsou se Švýcarskem spojená, patří jistojistě i pan Theodor Tobler, který založil vlastní fabriku na čokoládu v roce 1899. Značka Toblerone dnes spadá pod Kraft foods.
Peter
Tuto čokoládu jsem zde ještě nezaregistrovala, ale když už jsem se o ní dočetla, tak se o ní zmíním a zkusím se po ní i poohlédnout. Daniel Peter byl cukrář, který kolem roku 1867 přišel na to, jak udělat mléčnou čokoládu. Samozřejmě nebyl první, ale v této době si každý musel vyšlapat cestu k čokoládové lahůdce, té kterou známe v dnešní podobě, sám. V rozjezdu mu pomohl soused, Henri Nestlé. Od roku 2002 Spadá tato značka pod Americkou soukromou firmu Cargill.
Na závěr nemohu nezmínit švýcarský národní nápoj, jak ho někteří propagují, Ovomaltina. Asi se to prodává v různých variantách, ale to, co jsem ochutnala já, tak bylo takové nesladké kakao . Hlavními složkami je slad, sacharóza, sušené mléko, vejce, pivní kvasinky a med. Ale jak říkám, to, co jsem pila, mě moc neoslovilo. Pod touto značkou se prodává i něco jako čokoládové sušenky, což ale prý (ještě jsem neměla možnost to ochutnat) je jako když vezmete ten práše a do tvaru sušenky ho slisujete – taková lepivá hmota, ani čokoláda ani karamel.
Aby byl výčet víceméně kompletní, musím zmínit samozřejmě i Milku. Ale s tou to není tak jednoduché. V roce 1826 zakládá švýcarský výrobce čokolády Philippe Suchard firmu Chocolat Suchard ve městě Serrières (kanton Neuchâtel, Švýcarsko). Sedmnáct let po Suchardově smrti vyrobila tato firma čokoládu Milku (fialový obal byl Suchardovým nápadem) určenou pro švýcarský trh. Momentálně značka Milka spadá pod Kraft Foods.
Předchozí řádky jsou z wikipedie z hesla „Philippe Suchard“. Ovšem pod heslem „Milka“ se dočtete, že sice Milka byla založena Philippem Schuradem, ale až v roce 1901 a nikoli ve Švýcarsku, nýbrž v Rakousku. Navíc před Kraft Foods přišlo spojení s Toblerem v roce 1970 a v roce 1982 s Jacobs. Pod Kraft Foods spadá Milka od roku 1990. Takže z tohoto je původ Milky nejasný.
Na oficiálních stránkách Milky si například můžete vybrat Českou republiku, ale Švýcarsko nikoli (zvláštní). A potom se na českých stránkách Milky dočtete, že Philippe Suchard zakládá svoji cukrárnu v roce 1825 a v roce 1901 bylo zaregistrováno obchodní jméno Milka.
Co ovšem je všude stejné, je název Milky, vzniklý ze spojení slov „Milch“ a „Kakao“. A spolu s typickou fialovou krávou se na obalech objevuje i alpské panorama (už se ale neříká, jestli švýcarské nebo rakouské : ) ).
Ještě se zmíním o dvou potravinových gigantech, jejichž jména ve výše uvedeném textu zazněla.
  • Nestlé založeno 1866 ve Švýcarsku Henrim Nestlé (a stále ve Švýcarsku sídlí). V současné době je tato společnost aktivní v 86 zemích světa a spadají po ní značky jako je Magi, KitKat, Nescafé, Nesquick, Mövenpick, Cailler (švýcarská čokoláda) nebo Fitness (cereálie).
  • Kraft Foods založená 19003 v Chicago. Americká největší společnost s potravinami, sladkostmi a nápoji. Aktivní ve 155 zemích světa. Mimo jiné pod tohoto giganta spadají značky jako Kraft, Cadbury (UK cukrovinky) a Milka.
A kdo by chtěl o čokoládě vědět ještě víc, doporučuji následující blogy o čokoládě
A opravdu na závěr jedna perlička – Museum obalů od čokolády– The Chocolate Wrappers Museum (česky, je i na facebooku).

8 komentářů

  1. Po přečtení mám kupodivu obrovskou chuť na čokoládu… příště to nepopisuj tak barvitě – jak se rozplývá na jazyku 🙂

  2. [1]: No povidej mi o tom – kdy myslis, ze jsem sporadala tu tabulku cokolady?! 🙂 Priste pri psani o cokolade nesmim mit zadnou doma. Dobre vedet, az budu psat o syrech 🙂

  3. Ahoj, moc mě potěšil tvůj článek o čokoládě. Jsem od půlky září ve Švýcarsku a zatím se v tom pořád ztrácím (v těch čokoládách). Jelikož jedu na Vánoce domů, tak už se poohlížím, co bych dovezla. Teď je toho navíc všude plno. Nemáš nějaký speciální tip?? Já vím, že všichni ode mě očekávají Lindtku, která je dobře známá, ale podle mě je třeba čokoláda Frey stejně tak dobrá (ono je to jedno, stejně se to všechno nakonec sní a nezbude nic).

  4. [4]: Ahoj. Do Lausanne se urcite nekdy rada podivam, jen težko říct kdy. Co mě osobně zatím tady z čokolády zaujalo je 1) Ragusa Noir (Camille Bloch) – vypada to jako normalni cokolada s orisky, ale jak to se rozplyva na jazyku, 2) Branches (Frey) – klasicke čokoladove "tyčinky", v Migrosu na ně měli akci – kilo za 10 CHF, no nekupto :D, 3) Truffes Milchschocolade (Halba) – čokoladove kuličky, ktere jsou proste … to se ani neda popsat :D (http://www.chocolatier-suisse.ch/cms/index.php?id=40). … U Lindta mi trochu vadi, že si hraje na dost nobl cokoladu a zatim i ostatni znacky maji supr veci za polovicni cenu. Ale co me u Lindta zaujalo, ale jeste jsem nechutnala, je rada s alkoholickymi naplnemi 🙂

  5. Ad Ragusa – já osobně mám radši mléčnou, na hořké čokolády nejsem. Ale je fakt, že v Čechách je k dostání velice těžko, i když najdou se výjimky. Zrovna jsem dostala k svátku velké 400g balení :-)

  6. Ono ta "černá" Ragusa má "jen" 65% kakaa, takže to je pro mě takový ten mezník. U mléčných čokolád je "problém", že tu člověk načne a sní, zatímco  u "černé" to sní třeba až na podruhé :D Ale tahle černá je prostě výborná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *