Drift HD Ghost
Hledá se práce
Já jsem zatím tak někde mezi. Moc nevím, co dál, ale zatím studuji i „pracuji“ (i když tomu našemu „výzkumu“ se „práce“ moc říkat nedá … nebo alespoň pro mě je výzku prostě jen další forma studia). Ale když mám zrovna volné okno (jako třeba když čekáte na výsledky od kolegyně a nechce se vám nic moc dělat, abyste následně měli o víkendu práce nad hlavu, protože v pondělí bude zase ona čekat výsledky od vás) tak někdy dojde i na pročítání „inzerátů“, článků „jak najít práci snů“, … případně článků „neumím jazyk dané země, ale chci tam pracovat“, apod.
- Facebook bych tu asi neměla zmiňovat na prvním místě, ale ruku na srdce – nefunguje někdy doházování práce mezi kamarády dobře? Ano, ne vždy vám asi kamarád nabídne smlouvu na dobu neurčitou. Ale i krátkodobé „akce“ se počítají a mohou zvednout sebevědomí a dodat zkušenosti.
- LinkedIn – velmi zjednodušeně a „ošlivě“ řešeno – něco jako Facebook, jen na profesionální úrovni. Potkali jste někoho zajímavého na konferenci a chcete s ním zůstat v kontaktu – najděte si ho na síti.
- XING – zatím jsem nevyzkoušela, ale co jsem o tom četla, tak by to mělo být obdba LinkedIn, tzn. „professional network“. V jednom článku jednoho švýcarského „job search coaching expert“ bylo zmíněno, že mít německý profil na XINGu výrazně zvedá šance na uplatnění ve Švýcarsku. Osobně tvrdil, že když vidí profil v němščině, tak už se ani nepídí po tom, jeslti daný člověk německy opravdu umí, prostě se to předpokládá. Také trvdil, a co tedy spousta lidí hledající práci ve Švýcarsky vyvrací, že to, že neumíte německy (případně francouzky) vás v hledání práce ve Švýcarsku nediskriminuje. Musí se nechat, že následoval sesnam šesti skupin firem, pro které je spíše výhodou, že mluvíte nějakým jiným jazykme (samozřemostí ale stejně zůstává, že umět německy je výhoda).
- Jobs.cz – nemohu nezmínit jeden z největších portálů nabídek práce na českém trhu. Být v Čechách, tak si určitě vyberu.
- Jobs.ch – obdoba výše uvedeného českého portálu. Tento se ale týká práce ve Švýcarsku.
- Job Scout
- Stellen Zürich – pracovní místa v Curychu
- Biomch-L – stránka sponzorovaná Mezinárodní biomechanickou společností (International Society of Biomechanics) – fórum o volných pracovních a PostDoc pozicích. Jen jsem ještě nepřišla na to, jak šikovně příspěvky ve föru filtrovat. Takže máte hned pod sebou nabídku práce na Novém Zélandu, ve Francii a v UK.
- Odesk – „Get the right freelancer. Get the job done.“ Toto je velmi zajímavá stránka. Ještě nevím, jestli to funguje celosvětově, nebo je to omezené na nějakou zemi či kontinent, ale idea je prostá. Vy něco umíte a někde někdo hledá právě někoho takového jako vy. Vytvořte si profil, zadejte, co umíte a kolik si za to necháte zaplatit. A pak už jen čekáte až si vás někdo vybere. Případně prohledáváte nabídky.
- Jordico – Toto je stránka spíš na okraj, ale dají se na ní najít zajímavé články. Autorem je Daniel Jordi se zkušenostmi v „recruitment industry“ a jeho články jsou povětšinou o hledání práce a jak zvýšit své šance na úspěch. Motem těchto stránek je „Career Excellence through Relationships“. Z těchot stránek je i výše zmíněné povídání o tom, jak najít práci ve Švýcarsku, když neumíte ani zbla německy.
- Expatious – Expat forum. Opět spíše na okraj. Jak se žije ve Švýcarsku anglicky mluvícím lidem. Rady, tipy, apod.
- English forum Switzerland – z obdobného soudku, jako výše uvedený link, ale toto je opravdu jen fórum. Ale najít se zde dá kde co. Tak proč ne i práce.
- Ch.ch – aby byly informace o Švýcarsku úplně. Zde najdete všechno – od studia ve Švýcarsku, přes švýcarské obyčeje, k rozvrhu prázdnin a zákonům.
Jak se čistí Green Pan
Ale. Můj problém s Green Pan je smažení. Samozřejmě – ideou nepřilnavé keramické Green Pan pánve neobsahující PTFE ani PFOA je smažení (obecně příprava jídla) s velmi malým množstvím oleje. Nedá se říct žádným, protože v manuálu se dočtete „nerozpalujte pánev samotnou“. Ale maso musíte hodit až na rozpálenou pánev. Takže šup tam s trochou oleje, másle, sádla ať se tam má co rozehřívat. No a další věc – „maso zprudka opečeme ze všech stran“ … a co potom? Jak docílím, aby bylo pěkně udělané i uvnitř. Obzvlášť teď, když musím mít veškeré maso opravdu skrz naskrz propečené? No ještě to tam čtyři minutky z každé strany nechat. No a co se mi většinou nestane? Ten tuk, na kterém žádný kousek masa neleží, se začne připékat. Takže si říkáte – používám moc (zbytečně) vysokou teplotu. Možná ano. Ale Green Pan se chlubí „High heat resistance“, tedy odolností proti vysokým teplotám. V této pánvi můžete v klidu i flambovat bez obav, že byste si povrch poškodili. Kromě toho, kamarád říkal, že jsou odolné do 250°C (na netu jsem našla až 300°C), zatímco plotýnka dá tak 200°C. Tak v čem je problém?! Kdo ví. Ale na připálený tuk si stěžuje spousta lidí. Jeden pěkně napsaný článek od nespokojeného uživatele najdete třeba zde (AJ).
No a co se mě tedy stalo? Toto:
Takže co s tím? Všude se dočtete, že k čištění Green Pan pánve stačí ve většině případů papírová utěrka, kterou povrch šetrně utřete a je to. Někdo to na internetu vtipně komentoval slovy, že po pár měsících používání to teda musí vypadat. A když přeci jenom utěrátko nestačí, tak měkká houbička a trošku saponátu musí stačit. Samozřejmostí je zákaz používání jakýchkoli abrazivních mycích a čistících prostředků. Ale co s tím připečeným olejem? Stejně jako jiní uživatelé na internetu jsem vyzkoušela kde co – jar a nekonečné drhnutí, čistič sklokeramických desek, převařit vodu s octem, apod. Nic nepomohlo. Pak nějakou dobu pánev jen tak ležela v koutě kuchyně a čekala (asi na to, až už to někdo nevydrží a hodí ji do koše). Pak jsem ale objevila něco, co mě mohlo zachránit. A také že to do jisté míry fungovalo. Posuďte sami:
No ano, není to 100%, ale už se na tom dá zase vařit. A prý vařením se ty připáleniny dále odstraňují. No nevím, ale uvidíme. A co tedy zafungovalo? Posypat povrch jedlou sodou, postříkat octem a nechat nějakou dobu působit (třeba přes noc nebo celé odpoledne). Pak přidat trochu vody a dát to vařit. A pak dřevěnou vařečkou „škrabat a škrabat“. Dřevem povrch nepoškrábete, ale ty přípečky se pomaličku stírají. Je to tedy zábava na nějakou dobu a také doporučuji nemít hlavu nad pánví, protože odpařující se ocet je prostě mazec.
Takže teď zkusím smažit na nižších teplotách, případně na jiné pánvi .