Hledá se práce

Každý se jednou dostane do situace, že má po škole … a co dál? Ti šťastnější ví přesně, kam míří, případně navázali kontakty s nějakou „vysněnou“ firmou již na škole, … ti méně „úspěšní“ začínají hledat, případně pokračují ve studiu, aby během této fáze navázali kontakty s nějakou „vysněnou“ firmou a po tomto studiu tak již definitivně věděli, kam jejich kroky budou směřovat. Nebo opět dodělají školu a opět nevědí. A zkouší … a posílají CV, … a nevědí, … a hledají …

Já jsem zatím tak někde mezi. Moc nevím, co dál, ale zatím studuji i „pracuji“ (i když tomu našemu „výzkumu“ se „práce“ moc říkat nedá … nebo alespoň pro mě je výzku prostě jen další forma studia). Ale když mám zrovna volné okno (jako třeba když čekáte na výsledky od kolegyně a nechce se vám nic moc dělat, abyste následně měli o víkendu práce nad hlavu, protože v pondělí bude zase ona čekat výsledky od vás) tak někdy dojde i na pročítání „inzerátů“, článků „jak najít práci snů“, … případně článků „neumím jazyk dané země, ale chci tam pracovat“, apod.

Co jsem tady ale hlavně chtěla napsat je seznam zajímvaých stránek, ke kterým se ráda vrátím až bude ten pravý čas. Znáte to, většinou najdete informace (platí to i v domácnosti pro věci denní potřeby) zrovna ve chvíli, kdy je nepotřebujete a naopak, když to potřebujete tak googlíte jak blázni, ale nenacházíte. Btw, dali byste si do CV, že umíte dobře googlovat na internetu? U někoho jsem něco podobného viděla (samozřejmě řečeno ne takto neomaleně) a docela mě to zaujalo/překvapilo.
Takže ty stránky.
  • Facebook bych tu asi neměla zmiňovat na prvním místě, ale ruku na srdce – nefunguje někdy doházování práce mezi kamarády dobře? Ano, ne vždy vám asi kamarád nabídne smlouvu na dobu neurčitou. Ale i krátkodobé „akce“ se počítají a mohou zvednout sebevědomí a dodat zkušenosti.
  • LinkedIn – velmi zjednodušeně a „ošlivě“ řešeno – něco jako Facebook, jen na profesionální úrovni. Potkali jste někoho zajímavého na konferenci a chcete s ním zůstat v kontaktu – najděte si ho na síti.
  • XING – zatím jsem nevyzkoušela, ale co jsem o tom četla, tak by to mělo být obdba LinkedIn, tzn. „professional network“. V jednom článku jednoho švýcarského „job search coaching expert“ bylo zmíněno, že mít německý profil na XINGu výrazně zvedá šance na uplatnění ve Švýcarsku. Osobně tvrdil, že když vidí profil v němščině, tak už se ani nepídí po tom, jeslti daný člověk německy opravdu umí, prostě se to předpokládá. Také trvdil, a co tedy spousta lidí hledající práci ve Švýcarsky vyvrací, že to, že neumíte německy (případně francouzky) vás v hledání práce ve Švýcarsku nediskriminuje. Musí se nechat, že následoval sesnam šesti skupin firem, pro které je spíše výhodou, že mluvíte nějakým jiným jazykme (samozřemostí ale stejně zůstává, že umět německy je výhoda).
  • Jobs.cz – nemohu nezmínit jeden z největších portálů nabídek práce na českém trhu. Být v Čechách, tak si určitě vyberu.
  • Jobs.ch – obdoba výše uvedeného českého portálu. Tento se ale týká práce ve Švýcarsku.
  • Job Scout
  • Stellen Zürich – pracovní místa v Curychu
  • Biomch-L – stránka sponzorovaná Mezinárodní biomechanickou společností (International Society of Biomechanics) – fórum o volných pracovních a PostDoc pozicích. Jen jsem ještě nepřišla na to, jak šikovně příspěvky ve föru filtrovat. Takže máte hned pod sebou nabídku práce na Novém Zélandu, ve Francii a v UK.
  • Odesk – „Get the right freelancer. Get the job done.“ Toto je velmi zajímavá stránka. Ještě nevím, jestli to funguje celosvětově, nebo je to omezené na nějakou zemi či kontinent, ale idea je prostá. Vy něco umíte a někde někdo hledá právě někoho takového jako vy. Vytvořte si profil, zadejte, co umíte a kolik si za to necháte zaplatit. A pak už jen čekáte až si vás někdo vybere. Případně prohledáváte nabídky.
  • Jordico – Toto je stránka spíš na okraj, ale dají se na ní najít zajímavé články. Autorem je Daniel Jordi se zkušenostmi v „recruitment industry“ a jeho články jsou povětšinou o hledání práce a jak zvýšit své šance na úspěch. Motem těchto stránek je „Career Excellence through Relationships“. Z těchot stránek je i výše zmíněné povídání o tom, jak najít práci ve Švýcarsku, když neumíte ani zbla německy.
  • Expatious – Expat forum. Opět spíše na okraj. Jak se žije ve Švýcarsku anglicky mluvícím lidem. Rady, tipy, apod.
  • English forum Switzerland – z obdobného soudku, jako výše uvedený link, ale toto je opravdu jen fórum. Ale najít se zde dá kde co. Tak proč ne i práce.
  • Ch.ch – aby byly informace o Švýcarsku úplně. Zde najdete všechno – od studia ve Švýcarsku, přes švýcarské obyčeje, k rozvrhu prázdnin a zákonům.

2 komentářů

  1. Zajímavé, zejména (zájmena)když my jsme prostě dostali umístěnku – i když třeba na druhý konec republiky :-D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *