Hledá se nástupce Endomondo

Aneb velké srovnání Endomondo a MapMyRun, či chcete-li Endomondo vs. MapMyRun.

Na své cestě „kterou sportovní app zvolím místo končícího Endomondo“ jsem zatím porovnávala Samsung Health a Strava. Jak Samsung Health, tak Strava (minimálně v neplacené verzi) mají větší či menší nedostatky. Dnes se tedy podíváme na skutečného nástupce Endomondo (nikoli, že si ho volím, ale že spadá pod stejnou firmu a na rozdíl od Endomondo pokračuje dál v existenci) a tím je MapMyRun.

Nejprve jsem si na zkoušku ručně přidala (jo, to jde dobře) pár aktivit z posledních dní, ale pak jsem si vzpomněla, že vzhledem k tomu, že Endomondo i MapMyRun jsou od stejné firmy, je možnost si veškeré záznamy jednoduše (prý) přetáhnout.

No tak tedy nevím, jestli s nimi chci vůbec pokračovat.
Je možné ručně přidat workout. Takto to vypadá, až na barvu, stejně jako Endomondo.

A jak je to s nahráním dat z Endomondo?:

Alexa to tedy moc popsat neumí. Podrobnější návod (a také ve které ze dvou aplikací to mám provést) by neškodil.
No ale zadařilo se. Prý může synchronizace dat trvat až 4 dny. Během pár hodin to bylo hotové.

Nevýhody

  • Je trochu zmatečné, jak pod MapMy spadá několikero aplikací jako MapMyRun, MapMyWalk, MapMyFitness, apod. Všechno to je prý stejné, jen se to liší trochu přednastavenímui pro daný sport. Ale například export dat z Endomondo šlo pouze do MapMyFitness. Ale MapMyFitness není jako widget do hodinek, takže tam používám MapMyRun a to se potom synchronizuje do MapMyFitness. Jinak zatím probíhá synchornizace mezi Endomondo a MapMyFitness dobře, co naměřím v Endomondu , objeví se v druhé.
  • Měsíční přehled. Na rozdíl od Endomondo, kde byly jednotlivé sporty označeny nejen barvou a ikonkou, tak zde to je pouze barvou. Navíc, pokud jsem v Endomondu přejela nad aktivitou myší, tak se zobrazilo info o aktivitě, jako například druh sportu, vzdálenost, čas. V MapMyFitness to musím rozkliknout … navíc se každý klik otevře v nové záložce, takže pokud si chci projít všechny aktivity za jediný den, tak mám v záhlaví rázem třeba šest (zbytečných) záložek.
  • Reklamní banery jsou výraznější než vlastní text a aktivity, je to dost rušivé. Samozřejmě to má přimět uživatele, aby si zakoupili placenou verzi.

Výhody

  • Jednoduchý login pomocí emailu nebo facebooku.
  • Jednoduchý import dat z Endomondo.
  • MapMyRun kompatibilní se Samsung hodinkami.
  • Automatická syncrhonizace z MapMyRun do MapMyFitness.
  • Dá se upravovat workout stejně jako v Endomondu. Třeba když si po nastoupení do autobusu zapomenu stopnout aktivitu – zpětně uberu kilometry 🙂
  • Přehršel sportů (Vláďa to komentoval slovy, že si tedy není jistí, zda je lepší mít v nabídce moc málo, nebo moc moc sportů … když viděl, jak zuřivě roluji dále dolů, abych konečně narazila na nějaký „workout“)
  • Oproti Strave (a stejně, jako to umělo Endomondo) umí MapMyRun (Fitness) ukázat statistiky denní/týdenní/roční.
  • V čem mě MapMyRun mile překvapilo je vytvoření vlastní trasy naklikáním v mapě, viz níže. Tato funkce již dlouho v Endomondu pokulhávala a ve Stravě v základní verzi není.
Endomondo (denní shrnutí)
MapMyRun (denní shrnutí)

Měsíční shrnutí:

Endomondo (výhoda je, že ukáže i zastoupení jednotlivých sportů – zde veškerá chůze, hike a běh)
MapMyRun – ačkoli jde o export dat z Endomonda, viz graf výše, tak to trošku nesedí.
Trasa vytvořená naklikáním v mapě (MapMyRun). Automaticky se trasa chytá cest.

Zde ještě odkaz na jiné srovnání od stránky rungo. Shodla bych se obzvlášť se dvěma větami: „Aplikace mi navíc připadala i po týdnech používání podivně neintuitivní“ a „Bezplatná část MapMyRun bude spoustě uživatelů stačit, hyzdí ji ale reklamní proužky.“

2 komentářů

  1. Užívám MMR již delší dobu, ale zmizela mi nyní možnost statistiky (roční, měsíční a podle druhu činnosti). Je nějaká možnost obnovy ( mám neplacenou verzí). Děkuji

    1. Já to tam pořád mám, také mám neplacenou verzi. Je to jakoby „záložka“ hned vedle „Dashboard“. Nejde o nějakou aktualizaci?
      M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *