Registrace OSVČ

Vláďa si tím prošel předloni, ale aby mi zanechal nějaký návod to ne :-/ Tak s i to holt udělám sama. Jo a proč vlastně? Tak jako tak si chci začít plati dobrovolné důchodové pojištění (ani ne tak kvůli výši důchodu, jako spíš kvůli započítané době … v Čechách jsem de facto ještě ani nepracovala 😀 … a doba novému zaměstnání stejně moc nepřeje.). A zdravotní si platím tak jako tak už teď (OBZP). Takže tolik se toho s OSVČ oproti OBZP nezmění. OSVČ má minimální zálohy o 450 Kč měsíčně vyšší. A další výhoda je, že mě Vláďa bude moct uvést jako spolupracující osobu a převést na mě nějaké zisky (a náklady), tím si sníží základ daně a já využiji celkovou výši slevy na poplatníka. To jsou šachy, co? To jsme vymysleli sami 🙂 Uvidíme, až nám to někdo z daňového/účetního pohledu rozcupuje :-).

4.3.2021

Začínám článkem Než začnete podnikat. Kroky nutné k založení živnosti. Vypadá to jednodušše. Již jsem si založila e-identitu, takže na úřad teoreticky vůbec nemusím. V nejbližší době si založím datovou schránku (hotovo) a pak už by mělo být opravdu vše online, uvidíme. Teď již prý funguej jednotný registrační formulář (JRF) a člověk tak zvlášť nemusi na tři různé úřady (živnostenský úřad, okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu). A zároveň to funguje jako přihlášení k dani (eee, to ne, to člověk musí udělat následně separátně). A účetnictví budu řešit evidencí příjmů (stejně žádné nebudou 🙂 ). Přehled živností je zde. Mě jde o živnost volnou (i když teoreticky mám potvrzení z masérksého kurzu, který byl v dostatečném rozsahu pro rekvalifikační kurz … ale už je to hóódně dávno). A člověk si může nechat zapsat všechny, i když se pravděpodobně chystá vykonávat jen jednu. Ale jsou tam zajímavé činnosti :-):

  • Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály
  • Poskytování služeb pro rodinu a domácnost
  • Fotografické služby
  • Ubytovací služby
  • Pronájem a půjčování věcí movitých

Další info

  • OSVČ hlavní vs. vedlejší – u mě to asi bude jednoduché – hlavní.
  • Výpočet zdravotního pojištění (měšec) – vyměřovacím základem pro pojistné je 50 % rozdílu mezi příjmy a výdaji. Výše pojistného zdravotního pojištění je 13,5 % z vyměřovacího základu.
  • Výpočet pojistného na důchodového pojištění (cssz, měšec) – roční vyměřovací základ pro odvod pojistného si OSVČ určuje sama. Nejnižší vyměřovací základ se za rok 2020 stanoví jako 50 % daňového základu. Pro výpočet pojistného za rok 2020 se sazba pojistného stanovuje ve výši 29,2 % vyměřovacího základu. Částka se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru.
  • Důležitou roli při zjišťování výše odvodů hraje to, jestli se jedná o hlavní či vedlejší činnost. V případě hlavní činnosti je nutné nejprve vypočítat minimální měsíční vyměřovací základ, což je jedna čtvrtina průměrné mzdy zaokrouhlená na celé koruny nahoru. V roce 2021 se jedná o částku 8861 Kč, roční minimální vyměřovací základ pak představuje sumu 106 332 Kč. Z minimálního měsíčního vyměřovacího základu pak spočítáme výši minimálních záloh (důchodové pojištění) – 29,2 % v tomto případě činí 2588 Kč (měšec).
  • Paušální výdaje (měšec) (neplést s paušální daní)

Zajímavé odkazy

Jdeme na to (10.3.2021)

Začínám na stránkách Průvodce podnikáním. Tam jdou kroky a úkony krásně rozepsané i s odkazy na potřebné dokumenty.

  1. Vyplňte Jednotný registrační formulář (JFR)
  2. Připravte si poplatek
  3. Připravte si potřebné doklady
  4. Zvolte si příslušný úřad
  5. Podejte ohlášení
  6. Získání výpisu (prý během 5 dní)

Mě se to vlastně smrsklo do 1+5 najednou, následně 2 a na konec (snad) 6. Vyplnění jednotného registračního formuláře. Lze papírově (a poslat poštou, či odevzdat osobně) nebo elektronicky (lze se el.podpisem nebo poslat datovou schránkou, příručka pro vyplnění). Zde se zároveň můžete registrovat na České správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. … Jediný „zádrhel“ byl, že jsem zároveň musela vyplnit i registraci na FÚ. Všude píší, že se to dělá až po ohlášení, do 15 dnů. Tak mě to trochu zaskočilo. Jakýs takýs návod jsem nalezla zde. Minimálně je dobré vědět, že při registraci DIČ uvádět nemusím, že si ho FÚ doplní sám. Stejně tak IČ se nemusí vyplňovat, pokud ho nemáte. (registrace OSVČ na úřadech). Jo a ještě jeden „problém“ – musela jsem dohledat číslo sociálního pojištění ze Švýcarska, protože to je moje první pracovní pozice po návratu. Odesláno přes datovou schránku (13.3.2021). Takže to jsou body1-5 s tím, že popatek jdu zaplatit převodem až dohledám kam a doklady jsem nepotřebovala žádné, protože JRF jsem otevírala přes e-identitu a odeslání přes datovou schránku.

Zaplaťte poplatek 1000 Kč – Hned druhý den po podání formuláře se mi ozvali, jestli bych jim mohla přijet zaplatit ten správní poplatek. To mě pobavilo. Naštěstí možnost převodem mají také, takže mi do datovky poslali výzvu, já to zaplatil a potvrzení poslala zpět – moje první poslaná datová zpráva ! 🙂 A teď čekám.

19.3. Mám to 🙂 … za pár dní kontroluji stav u VZP a zatím tam mám uvedeno stále OBZP, tak raději vyplňuji ještě přihlášku. Do týdne mi pak na trvalou adresu (nikoli datovou schránkou) dorazil dopis od Živnostenského portálu s nabídkou zapsání na živnostenský portál (ne děkuji) a od PSSZ s informacemi kolik a kam platit důchodové pojištění. Tak snad to bude fungovat.

Takže všehovšudy 14 dní. Kromě prvotní návštěvy pošty, kde jsem si zařídila online identitu, jsem nikam nemusela a vše šlo udělat online/po telefonu.

Nezapomenout + tipy

  • Klidně je možné si napsat všechny možné živnosti najednou. Za poždějí dohlašování je 500 Kč, tak proč si je nenapsat rovnou všechny? 🙂
  • Doporučujeme se zároveň registrovat k dani z příjmů fyzických osob na finančním úřadě, příslušným dle místa podnikání (podle trvalého pobytu). Registrace je povinná do 15 dnů od zápisu do živnostenského registru. Tiskopis FÚ si můžete stáhnout zde. Jak jsem psala výše, jde to vlastně zároveň v JRF.
  • Výzva na úhradu poplatku za zveřejnění podnikatele v registru živnostníků – neplatit 🙂 – nejedná se o státní registr. Živnostenský úřad již všechny potřebné registrace provedl.
  • Podnikatelský bankovní účet – dle kamarádů stačí účet obyčejný, ale separátní, lépe se hlídají příjmy. Podnikatelský účet má výhodu třeba pro podnikatelský úvěr. Navíc je lepší ho mít ještě před žádostí, protože pak ho do formuláře vyplňujete. Na druhou stranu podnikatrlský účet bez IČO asi nedostanete. No já si založila separátní obyčejný účet.

Otázky a odpovědi

  • Stanoví nějaký předpis, jak by měly být označeny faktury, objednávky apod.? Jaké údaje bych v nich měl uvádět? – Každý podnikatel je povinen na všech dokumentech (objednávkách, fakturách, smlouvách apod.) uvádět následující údaje: obchodní jméno firmy (u právnické osoby) nebo jméno a příjmení (u fyzické osoby), adresu sídla (u PO) nebo místa podnikání (a FO) a identifikační číslo. Stejná povinnost platí i pro informace zpřístupňované veřejnosti prostřednictvím firemních webových stránek, na kterých podnikatel představuje svůj podnik, obchod, výrobky či služby. Tyto informace je vhodné mít např. i na razítku.
  • Čím prokazuje podnikatel, že má oprávnění podnikat? – Jako doklad o živnostenském oprávnění k podnikání slouží výpis z živnostenského rejstříku, který vám po vyžádání vydá kterýkoliv obecní živnostenský úřad.

1 komentář

  1. Hele, pracovala, všechny ty brigády pro JARO se počítají 🙂 protože se z toho platilo zdravotní a sociální

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *