Datová schránka

S tím, že vlastně již rok žijeme pouze online, čas od času se kontaktu s úřady nevyhneme a že si asi budu zařizovat OSVČ (kvůli daním za příští rok a „spolupracující osobě“), rozhodla jsem se prozkoumat možnosti datové schránky. Nejjednodušeji to jde na poště na Czech pointu. No a hned první otázka mě dostala – jestli to chci jako fyzická osoba, či OSVČ. Tak jsem říkala, že zatím jsem jen fyzická osoba, že OSVČ asi až za chvíli. „Takže teď uděláme tu datovku pro fyzickou osobu a potom pro OSVČ?“ Vidina dvou datových schránek mě trochu odradila, tak jsem si zařídila pouze e-identitu (článek zde) a jdu to nastudovat.

Takže hned jem narazila na článek, kde to vyznělo tak, že pro OSVČ zprávy do její obyčejné datovky, vydané pro fyzickou osobu nechodí. Vláďa má datovou schránku pro podnikající osoby, zatímco několik mých známých (OSVČ) má datovou schránku pro fyzickou osobu a normálně jim to funguje.

Datových schránek je několik, ale většina OSVČ nemá povinnost si ji založit. Jedna z nevýhod datové schránky je, že pak přes ni musíte komunikovat.

Něco ke dvěma datovkám zde.

Tak jdeme na to. Vzhledem k tomu, že mám již vyřízenou e-identitu, mohu vše udělat (snad) z pohodlí domova. Návod je zde. Pokud nemáte e-identitu, možná byste mohli využít bankovní identitu, kterou nabízí zatím pouze ČSOB a ČS. Co je hloupé a na to upozorňovaly články již před deset lety, když se datovky rozjížděly, že obecné info je na jedné doméně (datoveschranky.info), zatímco vlastní přihlášení na jiné doméně (mojedatovaschranka.cz). Trošku matoucí. Navíc „mojedatovaschranka“ je dle odborníků moc dlouhý název, ve kterém se budou dělat chyby a též je to jednoduššeji napadnutelné (vy se uťuknete, a zrovna třeba takové stránky má nachystané onen útočník a vy mu krásně vyplníte do formuláře vaše přihlašovací údaje).

Takže nejprve se zalogovat do eidentita.cz … aahh aktualizace systémů, … tak třeba zítra. …. Tak to jsme měli promrhaný víkend plný netrpělivého čekání. V pondělí to už zafungovalo. Jen jsem v e-identitě odklikla, že chci datovku, pak pár dalších nastavení a bylo. Trochu jsem přehodnotila pohled na datovou schránku – ono to není tak uplně jako e-mail, ale má to vlastně fungovat jako doporučená pošta. A proto, když jsem trénikově chtěla poslat zprávu Vláďovi, abych si ozkoušela funkčnost, tak jsem zjistila, že by se za to muselo platit jak za doporučené psaní. Tak budu doufat, že to funguje. Takže hotovo. Jdeme na další krok – založení (přihlášení se k) OSVČ. Ale to zase příště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *