E-Identita

Jak tak řešíme daně a vše se poslední rok dělá online a na úřady se mi chodit nechce, knečně jsem se rozhoupala k tomu, něco s tím udělat. Na výběr různých typů online identity je spousta:

Já jsem na tip od kamaráda zvolila e-identitu (NIA ID). Vlastní založení je online, jen je potřeba následně zaběhnout na Czech point kvůli ověření. Nezapomeňte s sebou občanku, váš identifikační kód a IČO Správy základních registrů.

A doma zkouším připojení … (je dobré si zapamatovat, jaké jste si zvolili přihlašovací jméno a heslo) … a vše funguje (ověření SMSkou, takže při zakládání vložte telefonní číslo správně).

Výhoda je, že když tohle funguje, mělo by být možné si přes to zřídit datovou schránku. To bude zase úkol na příště. (jinak by to mělo jít i obráceně – kdo má datovou schránku, měl by být schopný si online založit e-identitu).

Další výhoda je, že jsem se přes to konečně dokázala připojit do Moje VZP (zkouknout aktivity) a také ePortálu ČSSZ (kontrolovali jste si někdy dobu pojištění? To je počteníčko. A těch neevidovaných dob! Chce si to dát do pořádku).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *