Šiji rukavice

Vzhledem k tomu, že obchodní řetězce a obchody se sportovním zbožím si myslí, že rukavice se nosí pouze na sníh a/nebo že děti pod 6 let si zvládají obléknout sami prstové rukavice, nikde jsem nenašla normální spíše tenčí (zkrátka podzimní) palčáky pro děti. Eli, ta rukavice ani moc nenosí a ruce má teplé, ale Maty, i tím, že jezdíme i v chladu ráno do školky na kole, nějaké potřebuje. Takže jako oko v hlavě střežíme ty jedny jediné suprové tenké fleecové palčáky. Jiné buď nejsme schopni (v klidu) obléknout (prstové) nebo v nich nedošáhne na brzdy (zimní palčáky).

Tak není nic jednoduššího, než je ušít, co? A uvidíme, která látka je vhodná do kterého počasí a hlavně který střih je pro začátečníky jako já :-).

Co jsem našla

  • samozřejmě nezklamaly stránky Caramilla. Nemyslím tím její prsťáky, ale návod na softshellové palčáky. Jen mě odradilo, že to prý pro začátečníky není. Cena střihu 39 Kč. Když jsem odkoukla video, tak je tam hrozného camrání s tím palcem :-/
  • Dále mě zaujaly fleecové na šijtesnámi. Všívání palce nevypadá sice nejjednodušeji, ale zato je střih zadarmo. … vyzkoušeno a dá se. Jen bych střih u zápěstí rozšířila. A všívání palce je tedy „zábava“. Takže ano, ale pak jsem našla ještě něco jednoduššího.
  • Dále Rukavice od Budilky ze softshellu. Návod též zdarma. Též to nevypadá nejhůř. Kolem zápěstí guma, ale spodní gumu bych už vynechala. … Vyzkoušeno. Odpadá otravné všívání palce jako v návodu výše. Takže pohoda. I pro začátečníky dobré. Jen mi chvíli trvalo se zorientovat v popiskách a fotkách v návodu, protože evidentně na dlaňovou část použila paní dvojitou látku (každou jinou barvu), ale nijak to v návodu nezdůraznila a pak mi barvy neseděly k popiskám. Takže tento střih je za mě nejlepší. Maty už má troje rukavice, protože pořád nemohu najít ten nejvhodnější materiál. Jedny má tenté z takové teplákoviny, následně tenký softshell ze starých Vláďových kalhot (ty by měly být alespoň neprofoukavé) a následně kombinace ze zbytků. Velikostně to je pro 4-7 let, takže Elišce jsou také 🙂
  • Potom jsem objevila na Fleru fleecové palčáky. Ty mi přijdou ze všech těch střihů nejjednodušší, pokud mohu soudit podle toho, kudy se přišívá palec. Navíc výslovně píší, že je střih vhodný pro začátečníky. Cena střihu 105 Kč.

Nevýhoda načasování je ta, že Eli jede doma online výuku a dělíme se tak o stůl – takže buď jede počítač a škola, nebo šicí stroj 🙂

Dalším krokem jsou rukavice s podšívkou.

Jeden dobře vypadající návod je zde na Sijte s námi. Další pak na Caramilla – no myslím, že tohle pro mě není, moc vrstev, moc malé, to asi nepůjde.

Dostala jsem se samozřejmě do stavu, že rukavice jsou nad zápěstím docela úzké, chtělo by je to udělat širší, pak to zase bude padat, dal by se tam šít náplet (otrava), do nápletu nebo tunýlku by to chtělo utahovací šňůrku, jak to hezky vyřešit – ideálně průchodkami … no a to řeším zároveň při probíhající výrobě pouzdra na sekyru – druky a průchodku – mám sbírku všeho a už nevím co k čemu patří. Vlastní článek zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *