Pramenáč

Další ze zdolaných ultrakopců (článek o kopcové výzvě zde). V Praze bylo hnusně a zima. Když jsme projížděli kolem Milešovky, tak na chvliku vykoukla modrá obloha, pak jsme opět sjeli dolů, než jsme následně vystoupali do krásného počasí. Jeden by nevěřil, že jen hodinu jízdy od Prahy bude tak krásně. Nad mraky se dostala jen Milešovka a pár okolních vrcholů, a k tomu kouř z komína nějaké teplické továrny.

V deset jsme byli na skoro plném parkovišti ve Vitíšce u Mikulova (v ústeckém kraji, nikoli jihomoravském). Když jsme projížděli Hrobem, tak byla ještě hustá mlha, ale vzápětí se rozjasnilo.

Trasa byla jasná – Mikulovský okruh s výstupem na Pramenáč a odbočkou na kešku a kamenná slunce. Sluníčko nám svítilo, nakonec jsme nemuseli mít ani bundy (v Praze byly ráno 2°C).

Vlastní vrchol není žádný šílený kopec, cesta nijak moc prudká, ani dlouhá. Jako zpestření jsme měli myslivecký hon na prase, kdy turisté jdoucí proti nám říkali, že v jednu chvíli bylo prase kousek od nich.

Po vrcholovém fotu jsme šli do skalek na kešku, kde to chtělo trošku horolezeckého umu. Následně jsme se vrátili na Mikulovský okruh a ještě udělali odbočku na kamenné slunce. A pak už jen nezáživně dál (Vláďa musel vymýšlet úkoly k plnění … moje úkoly, nevím proč, plnit nechtěly). Nejprve jsme hodně sklesali (velkou část podél obory Jedlovec) a druhou půlku výletu už šli pouze do kopce (a s Máťou jsme cestou sbírali odpadky).

K autu jsme dorazili ve dvě a teda byla tu hlava na hlavě (ústečáci šli na poobědovou procházku, ráno tu byli hlavně pražáci 🙂 ). Parkoviště nacpané a auta všude kolem. Takže ve výdejovém okénku restaurace jsme se ani nezastavili a jeli jsme domů do mlhy.

Čekali byste, že děti budou unavené? No, tak to byste se spletli. Jediný, kdo v autě spal, jsem byla já. A děti nechtěly do postele ani večer. Příště holt tu Milešovku a uvidíme, jestli jim to dá zabrat. … Mě určitě.

Milešovka

Charakteristika kopce a výletu:

  • Název: Pramenáč
  • Výška: 909 m
  • Prominence: 105 m
  • Izolace: 9,9 km
  • Pohoří: Krušné hory
  • Nastoupáno: 187 m
  • Vzdálenost: 7.4 km

Takže ačkoli je Pramenáč ultrakopec (tzn. nadmořská výška pod 1000 m, prominence větší jak 100 m), tak nesplňuje naší interní výzvu – aby byl výlet delší jak 4 km (to bylo splněno) a zároveň nastoupáno více jak 500 m (nesplněno). … Myslím, že stoupání kolem 200 m je pro nás tak akorát.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *