Kino 3x jinak

S příchodem podzimu pro nás skončila MTBO sezóna a nadešla sezóna kulturní. Začali jsme dvěma koncerty, o kterých jsem nedávno psala (Two Voices a 4TET) a k tomu jsme si přidali (někdo bude remcat, že to do kultury moc nepatří, ale já to do toho řadím) tři návštěvy kina.
První snímek nás zaujal výbornou 100% recenzí. Navíc jméno Petera Jacksona má docela váhu a upoutávky také stály za to. Ano – District 9 opravdu stojí za zhlédnutí. Film tak plný akcí jsem dlouho neviděla. Když se tvrdilo, že nový HP je celý příšerně temný, tak to bylo velice nadsazeno („milostné“ scény těch pár temných okamžiků převážilo, takže zážitek se temným rozhodně nedal nazvat). To že James Bond je akční je sice pravda, ale zde je i pěkná řádka scén „dialogových“, kdy se prostě musíme prokousat pasážemi, kde se nám vysvětlí, jak to vlastně všechno do sebe pěkně zapadá a kdo za čím stojí. Ale v Districtu 9 jdete z akce do akce. Dokumentárně laděný začátek vás do děje vcucne a následné použití hi-tech zbraní a vybavení zaručuje, že o akci nebude nouze. A opravdu – zběsilé střílečky, honičky, rychlé dialogy, do toho opět dokumentární kamera. Prostě bomba. Vřele doporučuji
Gamer
Tak tohle je opět důkaz toho, že trailer na film byl lepší než film samotný. Jako myšlenka dobrá (vězni odsouzeni na doživotní mají šanci se „vykoupit“, když přežijí 30 „zápasů“ ve „hře“, kdy jsou ovládání „externím“ hráčem. „Hra“ je samozřejmě o zabíjení, kdy se „vojáci“ musí dostat do „save pointu“). Zahrané to taky bylo výborné, ale pak už to byla samá střílečka. Jako „odpočinková podívaná“ pěkné, adrenalin se vám možná také trochu zvedne, akční to je, ale nic moc vám to nedá. Podruhé bych na to již nešla.
Náhradníci (Surrogates)
A další film, jehož trailer vypadal zajímavě a po dlouhé době se ve filmu objevil Bruce Willis. Opět úžasný námět, podobně jako v Gamerovi mají lidé své „náhradníky“, zde ovšem pro každodenní život. Vy si tak v bezpečí svého domova ležíte v křesle a přes počítač ovládáte náhradníka ve vnějším světě. Když „vás“ přejede auto, prostě si jen koupíte nového náhradníka. Co se ale stane, když je možné skrze náhradníka zabít toho, kdo jej ovládá? A už se rozjíždí pátrací akce v čele s Willisem, jehož mladý náhradník vypadá suprově :-). Opět – myšlenka výborná, provedení supr, ale kromě toho vám toho v paměti moc neutkví. Asi jen ta myšlenka … a pak budete chvíli dumat nad tím, kam se naše společnost ubírá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *