Nevhodný cyklovýlet

12.9.2009
Konečně nadešel víkend, kdy jsem mohla vyrazit na své čerstvě seřízené silniční kolo. Ačkoli předpověď nebyla cyklovýletu moc nakloněna a pohled z okna tuto prognózu docela slušně potvrzoval, připomněla jsem si „zlaté“ (nejen) cyklistické pravidlo, že „jezdit se dá za každého počasí“. A tak jsem si oproti mé běžné výbavě navíc přibalila ještě vestu a 100 Kč rezervu (pro případ deště a „uvíznutí“ v hospodě) a vyrazila do zamračené a větrné přírody. Výlet samotný asi popisovat nebudu, hlavní body trasy na závěr shrnu a to, že mi to vůbec nejelo a kde co mě bolelo, asi nikoho nezajímá. Ale na jednu „drobnost“ si musím postěžovat.

Na cyklovýlety v okolí Káranýho pořídil Vláďa speciální mapu – Okolí Prahy – Nymbursko, Shocart (čemba), č.111 – speciál na kolo. Jako každý z nás, při plánování výletů koukám, aby má vybraná trasa vedla po takové cestě, kterou můj typ kola snese – tzn. pro silniční kolo silnice a pro horské je mi to jedno. Běžně je silnice na mapě kreslena bílou/žlutou/oranžovou* tlustou čárou ohraničenou z každé strany černou linkou. A tak, vzhledem k tomu, že můj výlet byl na silničním kole, dala jsem přednost trase vedoucí po bílé a žluté, tzn. po hlavní a po vedlejší silnici. Ale může mi někdo vysvětlit, jak to, že CESTA vyložená KOSTKAMI, navíc označená jako CYKLOSTEZKA může mít „statut“ SILNICE, když se po tom na KOLE VŮBEC NEDÁ JET?!?? Ještě více mě ale dostává, že kousek dál je, sice trochu děravá, ale stejně se po tom jede líp než po tomhle humusu, silnice, která je v mapě značená pouze tenkou linkou, tzn., že to je nezpevněná cesta! To jsou pak mé plány na nic! Ono se možná smějete, ale zkuste si jet 4 km nepřetržitě po kostkách na SILNIČNÍM KOLE!! A nemyslím tím třeba z kopce, který sjedete v klidu ve stoje za pár minut! Tohle bylo 15 minutové utrpení plné nadávek, hořekování, nadávek a …proklínání autorů mapy. Pro ty, kteří si to chtějí zkusit: LIPNÍK – JIŘICE (severně od Lysé nad Labem). Nejenže to nepříjemně odnese pozadí, to už je zvyklé, ale nepříjemně začnou brnět nohy v botách, pak se přidá mravenčení v rukách, které přejde v bolest zad. OPRAVDU NIC PŘÍJEMNÉHO! A když už si myslíte, že je všemu špatnému konec, vjedete do Lysé nad Labem a šup, dalších (jen) 200 m po kostkách. A následují Dvorce – opět kostky. A ta (nezpevněná) silnice, o které jsem mluvila, že je značena jako nezpevněná, ale pořád se po ní jede lépe, než po kostkách, vede ze Sojovic po žluté turistické značce směrem do Císařských lesů, kolem vodárenských van do Káranýho. Cestou je pár děr a panely – zlatých 100 m z kopce po panelech v porovnání s kostkami!!

Tak jsem si zanaříkala a hned je mi o trošku lépe 🙂 Poučení? V mapě tyto kostky viditelně označit a už tam nikdy nejet. Poučení 2: na silničním kole se nepřibližovat k vojenským prostorům.

Trasa: Káraný – Čelákovice – Mochov – Sadská – Nymburk – Bobnice – Jíkev – Loučeň -Vlkava – Všejany – Jiřice – Lysá n/L – Sojovice – Káraný.
Délka: 83,5 km
Profil: převážně rovinatý s několika kopci … a ty KOSTKY!!

* podle toho, jak moc je „hlavní“

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *