Zaujalo mě

Zaujal mě článek na idnes.cz, jak to bude od příštího roku s tzv. éčky v potravinách. Není dokázáno, že by všechna „éčka“ byla jó zdraví škodlivá, ale jejich vliv při dlouhodobém požívání není zkrátka ještě úplně prošetřen. A tak, abychom se my, konzumenti, nemuseli dlouhými řádkami se složením pročítat, od příštího roku se některá éčka nebudou smět v potravinách vůbec vyskytovat. A co že to je, to co doteď vesele dlabeme? Přečtěte si:

Éčka na odstřel

E 102 – Tartrazin

Potravinářská žluť obsažená hlavně v hořčičných omáčkách,
čokoládových tyčinkách, pudincích, bonbonech a dalších
cukrovinkách a lahůdkách.
E 104 – Chinolinová žluť

Neobejde se bez něj většina čokoládových tyčinek, cukrovinek,
bonbonů, pudinků či třeba energy drinků.
E 110 – Žluť SY
Najdete ji například v pudincích, hořčicích, cukrovinkách, sušenkách
či v bonbonech.
E 122 – Azorubin
Cukrovinky, pudinky a balené zákusky.
E 124 – Ponceau 4R
Potravinářská červeň obsažená obvykle v pudincích, cukrovinkách a
ve sladkém baleném pečivu. E 129 – Červeň Allura AC Obsahují ji
müsli tyčinky, čokoládové tyčinky a bonbony.

Tak to až si příště budu zase kupovat nějakou tyčinku, tak se na E104 a E124 podívám.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *