Lux Dyson Ball DV 37 – 2.recenze

Tak tu máme první pokračování „recenze“ na náš nový lux. Nevím, jak Vláďa, ale já tady budu popisovat moji kraťoučkou zkušenost s použitím našeho Dyson Ball DV 37 Musclehead k vysávání sedačky. První článek, těsně po nákupu, lze nalézt zde.
Hlučnost – jak jsem s tím tak luxovala, tak mi to přijde ve výsledku docela hlučné. Ale to, že se nejedná o žádnou tichou hračičku, jsme věděli.
Nad čím se ale musím pozastavit je výkon/příkon luxu. Obecně se traduje, že čím vyšší, tím lepší. Proč?! Aby, až se kolem prožene tornádo, jsem se mohla bezpečně přisát k zemi?! To se mi stalo s tou sedačkou – je nemožné ji vyluxovat. Jediné co, tak se k ní přisajete a lux si začne hlasitě stěžovat. Ani speciální „hlavice“ nepomáhá. A to jsem ještě používala „únikový ventil“ ke snížení sání.
No dobře, na sedačku to není. Ale co mě překvapilo/naštvalo, že vyšší výkon vám ani neumožní vysávat nepořádek z větší dálky. Co tím myslím? Kupříkladu potřebujete vysát pavučiny zpoza topení a tam se většinou bohužel nedostanete ani se speciální hadicí/trubicí (moc krátká, moc tlustá). Tak byste čekali, že něco se do hadice nasaje i z větší dálky. Ale to ne! Nasaje se jen to, co je přímo u hadice. Takže v čem je sakra výhoda vyššího výkonu? Vzpomínám si na jednu starou reklamu, kdy pomocí hadice luxu zvedali bowlingové koule. Tak asi na to to je dobré.
Jinak podle dostupných technických informací (dohledat to dalo tedy docela práci) ten náš lux má příkon 1300 W a sací výkon 290 W. Takže ve výsledku to je ještě docela tintítko, když uvážím, že se uvádí průměrný příkon vysavačů na dnešním trhu mezi 1000 – 2000 W. Sací výkon pak tvoří prý 1/3 z tohoto.
Tak až si někdy budeme kupovat nový lux (což ale doufám, že jen tak nebude), tak je dobré mít na paměti následujíc:
  • Možnost regulovat sání se hodí (ten náš má pouze dvě polohy. Záclony bych s tím fakt vysávat nezkoušela).
  • Prý je dobré vybírat takový lux, který má sací výkon větší než 300 W.
  • Příkon luxu znamená, kolik elektrické energie spotřebujete za hodinu vysávání.
  • Obvykle platí, že čím větší výkon, tím účinnější vysávání. Záleží ale také na kvalitní filtraci – pokud vzduch uniká kolem filtrů, budete vysávat stále ten samý prach dokola [1].
  • Dobrý sběr prachu je dán kombinací několika faktorů – musíte mít účinnou hubici, která kolem smítek vytváří správnou kombinaci vzduchového průtoku a podtlaku. Důležitá je také aerodynamicky navržená tyč a vzduchotěsná hadice [2].
  • Vysoký příkon není nevyhnutelně znakem dobrého výkonu. Příkon určuje množství spotřebované elektřiny a na sběr prachu nemá přímý vliv [2].
  • Sací výkon je vzduchový tlak (podtlak) násobený vzduchovým průtokem (litry za sekundu) měřený ve wattech. Vysoký sací výkon nutně neznamená schopnost dobrého čištění. Pokud chcete dobrý sběr prachu, vysoký sací výkon je třeba zkombinovat s efektivní hubicí [2].
Zdroje
[1] Jak vybrat vysavač – kompletní průvodce. URL: < http://www.sporilek.cz/radce/podlahove-vysavace/ > [cit. 10.7.2013]
[2] Electrolux: Nejčastější dotazy a odpovědi nakupujících. URL: < http://www.electrolux.cz/Inspiration/Features/Q-and-A-standard/ > [cit. 10.7.2013]
[3] dTest: Jak vybrat vysavač. URL: < http://www.dtest.cz/clanek-956/jak-vybrat-vysavac > [cit. 10.7.2013]

1 komentář

  1. Ano, problém je že výrobci neudávají sací výkon na trubici, ale pouze tzv. el. příkon, který je úplně k ničemu. Bohužel doba je taková jaká je…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *