Nákupy

3.3.2013
A opět víkend. Týden byl dost monotóní – práce, práce, tv. A to je tak vše.
V sobotu byl Vláďa nějaký líný jít sportovat, ale zato měl nakupovací náladu, takže toho se muselo využít. Již delší dobu „sháníme“ nový lux. Od té doby, co se Jana odstěhovala jsme si „vystačili“ s takovým tintítkem, které nám tu nechala. Hodně rámusu, ale výkon žádný. Takže Vláďa na internetu něco vybral a teď jsme se to snažili sehnat. Naštěstí jsme byli úspěšní již na první pokus. I tak nám ale závěrečný výběr zabral tak půl hodiny – vybírali jsme mezi třemi modely stejné značky. Ale s výsledným výběrem jsme spokojení. Co je na něm tak supr? Je malý a pěkně pojízdný, pojezd je tichý, hlučnost luxování je „normální“, takže docela hlučný, je bezpytlíkový (vysáté věci jsou chytány do nádoby, kterou pak vysypete a můžete ji umýt), má HEPA filtr (životnost prý 10 let; a také to má AHA atestaci), prachový filtr je umyvatelný, velikostně je malý, ale má výkon kolem 1300 W a taky má chytrou hlavici, která automaticky nastaví výšku štětin (vysávání) podle typu povrchu. Nemá regulovatelnou sílu vysávání, ale má tam vzduchová ventil, kterým můžete sílu ubrat.
Dyson Ball DV 37 Musclehead (http://www.deutsch.dyson.ch/, http://www.mediamarkt.at)
Tím naše nákupy ještě nekončily. Pak byl na řadu můj mixér. Ten vybíráme již tak dva měsíce (jde o „pozůstatek“ ze začátku těhotenství, kdy jsem měla největší chutě na polévky a ovocné smoothie, které se tyčovým mixérem dělají „pracně“). Jak jsme ale tak vybírali a porovnávali ceny, a k tomu brali v úvahu, který jiný další „stroj“ do kuchyně ještě někdy budeme chtít, tak se představa mixéru trošku měnila. Nejprve do „jednoduché“ dvojkombinace se „sekáčkem“, později z toho ale vyšlo něco ještě úplně jiného. Taky jde o to, co a za jakou cenu zrovna v obchodě mají. A tak jsme si snad po 45 minutovém dumání, pročítání etiket, bavení se s „distributorem“ a různého hledání pro a proti domů odnášeli Kenwood Chef Titanium. Jako bonus k 60 letům firmy k tomu byl i mixérový nástavec (takže to, co jsem původně chtěla). V základní výbavě jsou pak ještě metly a hnětací hák na těsto. Co je ale „hlavní“ – dalších cca 25 různých nástavců si k tomu můžete dokoupit (máme vyhlídlé tak tři, které chceme sehnat v Praze, tam budou o něco levnější). Jinak hlavní výhody – kovové tělo (takže to je bytelné a těžké/stabilní), motor s výkonem 1400 W se zárukou pět let by měl zvládnout veškeré kuchyňské práce. Trošku jsme přeorganizovali kuchyň a už má svoje stálé místo na lince. Za tu cenu to nemůže být někde schované, ale pěkně na očích, aby se to používalo (a kdo by se s tím také tahal, že?). Zatím má za sebou pomerančovo-jabléčné smoothie a mascarpone s jahodami a borůvkami. Večer ho čeká bramborová kaše – já takové věci míchat nesmím, tak uvidíme, jak si s tím poradí. Do mísy by se měla vejít až čtyři kila kynutého těsta. Vláďa už se těší, jak každý víkend něco vykouzlím.
Kenwood Chef Titanium (http://www.kenwoodworld.com/uk/). My to tedy máme bez toho timeru. Vlevo nahoře je základní tělo. Vpravo nahoře pak nástavec mixér. Nástavce v dolní řadě si teprve chceme koupit. Obvzlášť domácí párky a klobásy bodou supr Usmívající se
Co se ještě vaření týče, tak ne že bych si vzala „doslovný“ příklad z filmu Julie a Julia, který jsem shlédla minulý týden (mladá spisovatelka, tou dobou bez pořádné práce, si dala za úkol uvařit všech cca 500 receptů z jedné slavné kuchařky za jeden rok), ale každý týden něco nového zkusit není k zahození. Minulý týden to začalo domácími těstovinami, kterými to pokračovalo i tento týden – ravioli se sice nepovedli, tak jak jsme is to představovali, a tak z toho nakonec zase byly tagliatele, ale i taky byly dobré …
Nepovedené ravioli.
A tagliatele, které z toho těsta nakonec vznikly.
… pak to pokračovalo lehkým teplým „salátem“ špenát s mungo klíčky a následovala cuketa ve sladkokyselé omáčce (jak již to u receptů bývá – když něco nemáte, tak to nahraďte něčím jiným. Původně byl v receptu lilek, ale ten mi moc nejede, takže cuketa byla jasná volba. A pak rybí omáčku, kterou nemohu sehnat, nahradila sojovka). A v neděli večer – kuřecí křidýlka s pomerančovým sosem.
Kuřecí křidýlka s pomerančovým sosem a bramborovou kaší.
Neděle pak začala „pracovně“ – prokousat se dokumenty, které nám přišli k vyplnění z nemocnice. Poznámka „bylo-li by možné to dostat v angličtině“ očividně neprošla. Takže s pomocí slovníků luštím jednotlivé položky a třídím jednotlivé papíry na „důležité“ a „nedůležité“, na „poslat do nemocnice teď“ vs. „přinést vyplněné s sebou k porodu“. Na vyplnění jednoho papíru (toho jediného, který se musí poslat teď) jsem si musela (pro jistotu) přinést dokumenty ze čtyř různých šanonů: informace o zaměstnavateli (nerada bych to napsala špatně), jméno zdravotní pojišťovny a pojišťovací číslo, číslo sociálního pojištění (tuhle kartičku jsem viděla poprvé a naposled v roce 2010, když jsem sem poprvé přijela), jméno a adresu mého doktora. … Další věci nejprve musíme dovyřešit v Čechách a pak na místní matrice (kvůli jménu a příjmení dítěte a uznání otcovství). … A co se dál nedočtete – že až budu mít návštěvy, tak na vícelůžkových pokojích je vhodné, nemám-li najednou víc jak tři lidi na návštěvě Usmívající se (abychom nerušili ostatní). Ale alespoň na jednom z těch papírů se mě také ptají na rodný jazyk, jak umím německy, případně jakou další řečí jsem schopná se s nimi dorozumět.
A Vláďa si zatím užíval sluníčka na snežnicích někde v Emmentálu.
Pohled na Pilatus a hnusné počasí nad Lucernským jezerem.

5 komentářů

  1. Nad dobrůtkami se sbíhají sliny. Co se mixeru týče, tak předpokládám, že se od mísy celá ta hlavice odklopí. Pokud ano, tak něco podobného měly holky v Alžíru a bylo to senzační. Lépe a kvalitněji jste si asi vybrat ani nemohli. :-D

  2. Rozmixovat zmražené jahody by měl umět, i když jsem je prozatím nechala raději povolit na pokojovou teplotu. Oni k tomu mají tři různé mixér nádoby a jedna z nich je kovová, speciálně na ledové nápoje. Navíc má i pulsní chod, takže jestli to vydrží ty čepele, tak by to jít mělo. … Ale pak k tomu mají také nástavec "zmrzlinovač" ;-).

  3. Jinak jsem si při pohledu na poslední články říkala, že to tady asi předěláme na foodblog :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.