Zima vrací úder

26.3.2013
Tak si teď tak sedím ve vyhřáté “pracovně” doma a dívám se z okna, jak tam hustě sněží!! Přes noc nám zem pokryla souvislá vrstva sněhu. Na balkoně nám teploměr ukazuje těsně pod nulu. Ale toho sněhu! Vláďa, po slunečné Francii, nechtěl jít vůbec do práce. Že to raději zaspí a počká až to roztaje :-).
Včera jsme v rámci oslavy Vláďových narzenin konečně vyzkoušeli náš nový parní hrnec – Libanonské pita kuře a jako desert hrušky v těstíčku. Příprava byla trošku chaotická, přišlo nám, že máme malou kuchyň, pak dát dohromady ten ďábelský přístroj, všechno správně narovnat, nalít, upravit, apod. A pak zmáčknout start. A něco se opravdu začalo dít. Co Vláďa po chvíli zkonstatoval, že první nevýhoda parního hrnce je, že kvůli té páře nevidíte, co se vevnitř děje :-). Aby vám neutíkala pára, tak se nedoporučuje to vevnitř moc kontrolovat, tak jsme se nechali překvapit. Ve výsledku bylo kuře vlastně vařené, protože v mističce, ve které to bylo se držela šťáva a voda, … takže příště tam dát o to víc koření, aby se “mdlá” chuť kuřete trošku zvýraznila. Ale na poprvé to nebylo špatné. Vše bylo uvařené (místo 10 minut jsme to tam raději nechali 15), takže spokojenost. Těstíčko s hruškami bylo sice trošku blemcavé, ale hotové to podle nás také bylo, … a jak to bylo sladké! :-). … Na dnešek máme lososa, takže bude pokračování.
V prostředním patře se dělá kuře, nahoře desert.

4 komentářů

  1. JJ-žádný učený z nebe nespad. Řekla bych, že do páry to budou hlavně bylinky a to že hodně – koriandr, máta, libeček, tymián – tedy ne vše dohromady, ale vyzkoušet. Sušené koření se tak nerozvoní. Ke kuřeti bych se nebála ani citronové kůry, popřípadš existuje citronová tráva, ale to si vychytáte. Asi také bude záležet na množství vody. Kuře samo o sobě má vody dost, tak se aso ani nemusí moc dodávat. A také bych nepodcenila odležení v koření před přípravou – k tomu by mohla být dobrá vakuovačka, ta to urychlí. Pro mne by podobný hrnec byl přednostně na brambory a zeleninu. – Dobrou chuť.

  2. Včera jsme si v tom udělali lososa – naprosto easy – dáš tam kousek osoleného lososa a za 10 minut hotovo + pokapeš citronem, mezitim vyhotovit salát a může se baštit :-)

  3. – ale vaření v páře je prima. Já mám kuskusák a na ten nedám dopustit, navíc byl o moc levnější než to, co nabízí Zepter, který to ze středozemí okopíroval.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.