Dětské zbytečnosti

(19.4.2015)
Tento článek jsem začala psát již v listopadu 2013, takže myslím, že je nejvyšší čas ho publikovat, nebo nadobro zapadne v propadlišti dějin.
Než se vám narodí první prcek, tak vám vaše okolí nanamlouvá tisíc a jednu věc, kterou musíte mít. A pak poznáte, že byste si v pohodě vystačili s polovinou a naopak dalších se vám nedostává a scháníte na poslední chvíli.
Co jsme pořídili a bylo zbytečné či nepoužitelné (Obdobný článek jsem našla zde)
  • manikurní sada pro děti – nechápu, jak s těmi tupými nůžkami někdo něco ostřihá. Vláďa na to vždy vezme své pořádné ostré nůžky a to je pak jiná.
Co se zatím neosvědčilo (Elišce je touto dobou již rok)
  • Speciální koš na jednorázové plínky. Minimálně do čtvrtého měsíce (nebo spíš po dobu výhradního kojení) to obecně moc nesmrdí, takže používáme normální koš a igelitové ppytlíky, a drahou náplň do speciálního koše si šetříme na později. Kromě toho jsme ale mezitím přešli na kombinaci látkových plín a jednorázových, takže ono těch jednorázových na vyhazování a skladování stejně moc není. O co že se to jedná?: Sangenic tommee tippee
  • držák na láhev či kelímek na kočár
    http://www.babyjoe.ch/Kinderwagen-Zubehoer/Zubehoer/BABY-JOGGER-Getraenkehalter.html
    Idea dobrá, provedení nic moc. Připevnění pomocí dvou šroubků – už to mě mělo varovat – nejlepší by bylo pro příště sucháč nebo rychloupínák. Prát se se šroubovákem nemá cenu. Jsou u toho sice dvě velikosti šroubků, ale jedny byly krátké, druhé dlouhé, takže jsem to musela různě podkládat gumou. Nějakým záhadným způsobem nám někdy vypadla půlka vnitří výstelky, takže to pak o něco hůře na tyči sedělo a klinkalo se to. Nejde to přimontovat na tyč s oválným průžezem. Po čase nám odpadla krytka té díry na šroubek. Takže pak jsem to vzala a vyhodila.
Co se naopak osvědčilo
  • mp3 se zvuky moře a vysavače – to fungovalo (tak první dva měsíce) jako naprosto úžasné uspávadlo.
  • Chrastíko s gumovými konci (od půlky třetího měsíce, kdy již ho dokázala vzít do ruky) zabavilo Elišku na dlouhé minuty.
  • Šustící knížka (platí to samé, co pro chrastítko)
  • Termoska – Trmoska Primus se šroubovatelným uzývěrem. Máme 0,75 a 1 l. http://www.hudy.cz/lahve_termosky/primus-c-and-h-vacuum-bottle-0-75-l-natural-colour,28100-natural.html. Měli (a máme) jsme to jak na vařící vodu (na ohřívání jídla), tak s vodou „telesné teploty“ rovnou na pití a na mléko. Voda v tom vydrží celý den pomalu o stejné teplotě, jakou jste do toho nalili.
  • Vanička – chápu, že spousta lidí je zastáncem koupacích kyblíků, ale ve vaničce mi to přišlo pohodlnějěí. Ano, spotřebav vody je větší a v 8 měsících už je malá (na ležení), takže je to spíš na to v ní sedět, ale přijde mi to zkrátka pohodlnější, než kyblík (nebo velká vana, kterou teď už ale také ke koupání občas použáváme). V necelých 2 letech ale stále používáme tu samou. Sedí v tom, hraje si s kyblíkem a konvičkou, případně kreslí kolem sebe speciálními pastelkami do koupelny.
  • Dudlíky značky bibi. http://www.bibi.ch/de/schweiz/produkte/beruhigen/bibi-nuggisortiment.html (švýcarská kvalita)
  • Pěnová hrací podložka „bumper playmat yello bear“. http://www.smallsmallworld.com/estore/asobang-18-yellow-bear-p-553.html. Měkká, omyvatelná podložka s motivy zvířátek a abecedy. Od narození po nevímkdy. Máme docela velkou velikost, takže j to v pokojíku dominantní „hračka“. Hlavně to také dobře izoluje od země.
  • Trojúhelníkové voskovky. Mám je pořád s sebou s kouskem papíru. Kreslení Eli baví.
  • Knížky všeho druhu.
  • Držák na „coffee to go“ od Tschibo http://www.preis.de/news/2015/03/alles-rund-ums-fahrrad-die-tchibo-themenwelt-kw-11/. Na rychloupínák. Drží dobře. A za tu cenu, pohoda.
  • Od té doby, co dokáže sama sedět používáme sem tam i náš Chariot CX1 (vozík za kolo, https://www.stromvelo.ch/order.php?src=Chariot). Cyklovýletů jsme s tím zas až tolik nepodnikli. A když už jedem, tak jezdíme hlavně po obědě, kdy má Eli svojí spací dobu, takže se nenudí a já nemám výčitky svědomí, že děláme něco, pro ni tak nudného. Ale ještě lepší než na kolo to je na brusle! Samozřejmě ne s ojí, ale s „jogging setem“, neboli to přestavíme na trojkolku. Do teď jsem na bruslích nejezdila, ale s tímhle to jde samo – pomáhá mi to držet balanc a brzdí to za mě. Takže ani jako začátečník jsme neměla problém ujet 20 km. Bez kočáru ale nedám na bruslích ani ránu. Nemám balanc.
po roce věku
  • Nepromokavé (pogumované) kalhoty s laclem a bunda s kapucí + holínky (pro děti) a nepromokavou bundu, kalhoty a goretexové boty (případně botky s kožíškem) pro rodiče – děti chtějí být venku za každého počasí, a jak se říká „neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení“. Není nad to si v pětistupňové kose kecnout na zadek a ráchat se v louži, že?
  • Kachnička, kyblík a konvička do vany. Není nic lepšího než když si prcek hraje půl hodiny ve vaně a vy si u toho v klidu můžete zkouknout Facebook nebo přečíst v klidu kus knížky :D.
  • Speciální pastelka „na vodu“ a speciální papír – touto tužkou nic neumažete a zábava to je na dlouhé minuty. Přebarvíte papír „barvou“ a objeví se vám obrázek. Máme i cestovní verzi – dva archy A4 s deskami s krtečkem. Na delší cestu tramvají či autem super.
po roce a půl
  • Autíčko. Vejde se všude a hrát si s ním vydrž.
  • Duplo

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *