Housers

20.12.2019

Jsou to čtyři roky, co jsem začala investovat. Nejprve s poradkyní u ČSOB do podílových fondů, následně sama online s ING a pak jsem zkusila různé alternativy typu p2p. Jedna taková jsou i Housers. To je investiční platforma do realitních projektů převážně ve Španělsku, ale také Portugalsku a Itálii. Minimální investice je 50 EUR, což je výrazně více, než co lze třeba na Mintos, Bondora, Twino, apod., kdy lze investovat již od 10 EUR. Což znamená, že pokud máte jen omezené/malé peněžní prostředky, nemůžete tolik diverzifikovat. O to lépe byste měli vybrat projekt, do kterého investujete. Projekty se dělí do tří kategorií: Buy-to-let, Buy-to-sell, Development loan. Jak můžete vidět na obrázku níže, doba investice se liší od 1 roku do 10 let. Buď dostáváte platby měsíčně ( Buy-to-let, Develoment loan) nebo až na konci splatnosti (Buy-to-sell).

Na úvodní stránce máte vždy přehled o otevřených investičních příležitostech:

Otevřené investiční příležitosti s hlavními vlastnostmi (lokalita, riziko, úrok, atd.).

Pokud si jednu vyberete, můžete si ji následně rozkliknout a pročíst podrobnosti, či jen jedním tlačítkem investovat vámi zvolenou částku (min. 50 EUR).

Jedna z aktuálních developerských příležitostí – Bari Mare.
Popis k výše uvedené investici.

A toť vše. Jednoduché, přehledné. Horší to je, když si prohlížíte již svoje investice, tak dohledat některé info je detektivka – například nelze vyfiltrovat pouze ukončené projekty. Což je na nic, protoež když si to jednou za čas chci zkontrolovat, tak se musím podívat do své tabulky, tam se podívat, který projekt by měl být už ukončen, ten si dohledat a pak zjistit, jestli tedy byl v pořádku uzavřen, či je nějaký problém a jaký. Jestli má Housers nějakou palikaci pro mobil ani nevím, využívám pouze internetové rozhraní. Přihlašování je klasicky jméno a heslo, plus SMS kód.

Na Housers investuji nyní 1,5 roku, takže některé projekty mám již ukončené, jiné by měly být ukončené, jiné běží. Snažím se samozřejmě rozložit investice napříč státy i typy, ale ne vždy je nabídka, která se mi líbí, takže rozložení je následující:

Rozložení portfolia (mé záznamy v Excelu tedy ukazují o dvě investice méně, asi jsem někde na něco zapomněla :-/ ).
Rozložení investic dle států.
Diversification index – jak rozložené vaše investice jsou.
Rozložení dle délky trvání investice.

Je tedy nejvyšší čas začít s prvotním hodnocením. Čeho jsem si všimla hned, jak jsme museli dělat daňové přiznání je, že ze získaných úroků platím španělské daně. A poplatky. Ani jednoho se nelze zbavit. Naše daňová poradkyně potom již zaplacené daně nějak asi zohledňovala, nevím, ale vždy, když ta červená čísla na výpise vidím, tak je mi smutno :-).

Ukázka příjmů z investice Development loan 50 EUR.

Takhle to nevypadá tak hrozně, ale z jejich celkového přehledu to již tak vesele nevypadá. Lze tam vidět zisky i kolik z toho pak člověk zaplatil na poplatcích a daních. Poplatky tvoří cca 9,2 % ze zisků a daně pak ještě dalších 22 %.

Zatím mám tři ukončené projekty „Development loan“, které měly splatnost 1 rok a byly v pořádku ukončeny. Deklarovaný roční výnos byl 8-9 %, když od toho odečtu poplatky a daně (viz výše), tak to ve výsledku bylo 4,7 – 5,76 %. Všechny mé splatné Buy-to-sell investice (ze kterých tedy není měsíční příjem, ale investor dostane jistinu i s úroky až po prodeji nemovitosti) jsou v prodlení. Investoři mají možnost hlasovat, zda chtějí problémovou půjčku rovnou předat vymahačům, či dají developerovi ještě šanci na splacení:

1. Accept the proposal put forward by the developer, XXX, with a solution for repayment of the loan.

2. I agree to transfer the debt to the company specializing in recovery, assuming a possible partial or total loss of your investment.

U ostatních dvou typů, kdy investor dostává měsíční „rentu“, chodí platby v pořádku.

Reakce ohledně Housers na p2pforu zde.

Toto investování samozřejmě není bez rizika:

9.1.2020

Co mi dál na Housers vadí je jejich někdy kostrbatá angličtina a to, že některé věci jsou pouze ve Španělštině. O nuceném placení španělských daní již byla řeč, o bídném vyhledávání mezi investicemi též.

1 komentář

  1. Jseš dobrá, mně to stačí v korunách. A to mám za sebou anabázi, že se mi povedlo cosi poslat na špatný úřet, ale konec dobrý, všchno dobré, zachránila jsem to! Ufff

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *