Klangweg (Toggenburg Tone Trail)

Tuto trasu jsme měli již delší dobu v plánu (inspirace na Swiss Family Fun). A zrovna se to sešlo, že i Český klub Curych sem vyrážel, takže jsme se k nim přidali a poznali další Čechy. Cesta zase super kids friendly, pro kočárek ok a spousta zvukových zastavení.

Autem jsme jeli do Alt Sankt Johann (z Curychu cca 1,5 h), kde je spodní zastávka sedačkové lanovky. Tady jsme měli sraz s ostatními Čechy. Předpověď nebyla nic moc, přesto jsme se sešli v hojném počtu. A ve výsledku to bylo dobré v tom, že nebylo vedro a na trase nebylo narváno.

Ze St.Johannu jezdí sice sedačková lanovka, ale čas od času přijela i kabinka, takže jsme se vešli i s golfkami. Lanovkou jsme vyjeli do Alp Sellamatt, který je v 1390 m. A hned jsme našli první zastávku Klangweg. Klasická houpačka pro dva, kdy mezi oběma houpajícími se byl xylofon, přes který se koulela kulička. Takže jak se houpete, hraje to. A podobných zastávek byla cestou celá řada. Někdy to byly zvonce, jindy bubny, či další podobné xylofony. Děti se po většinu doby nemohly dočkat další zastávky, takže cesta rychle ubíhala.

Po cca 2 km jsme udělali zastávku na kafčo u horní stanice lanovky do Unterwasser – Bergstation Iltios. Odtud to pak bylo ještě cca 45 minut k obědové pauze na plácku s posezením a grilovačkou. Buřty jsme nebrali, zato jsme vzali pytel Marshmallow k opékání a díky tomu si naše rodina vysloužila stejně znějící přezdívku :-). Nedlouho po grilovačce jsme se od hlavní skupiny oddělili. Trasa se tu totiž také dělí a my chtěli jít horní cestou, kde nám přišlo, že je více zastávek a větší výhled, zatímco ostatní měli v plánu sejít k jezírku a tam odtud k lanovce. Alespoň jsme měli jednotlivé hudební zastávky sami pro sebe a bylo trcohu více klidu.

Nakonec jsme se zase všichni setkali u lanovky V Oberdorf, kde nechybělo dětské hřiště a možnost pohladit si kozy přímo v jejich výběhu. Najednou se všichni začali balit, tak jsme se přidali. Zde opět jezdila pouze (opravdu pouze) sedačková. Museli jsme vše vyložit z golfek, to zabralo nějaký čas. Obsluha kočárek prostě naložila na vlastní sedačku a my s dětmi jeli v druhé. Trochu jsem se jízdy děsila, měla jsem před očima zimní záchranou akci, kdy nějaké dítě s lyžemi viselo z lanovky (viz youtube). No ale nic se nám nepřihodilo a premiéru jsme zvládli s přehledem až dolů, kde na nás již čekal kočárek. Maty z toho byl cestou trochu nesvůj, že má kočárek na dohled, ale přesto tak daleko 🙂 A pak už jen rychlým tempem dojít na autobus. Trochu jsem se obávala, aby nám neujel před nosem, ale stihli jsme to (a měli jsme tři minuty k dobru). Autobus nás zavezl zpět k parkovišti. Na lanovky i autobus jsme si ráno kupili kombinovanou jízdenku přímo na Klangweg. Se slevou na Halb-tax nás to každého (kromě dětí, ty zatím stále zadarmo) stálo cca 18 CHF.

Domů jsme se nakonec dostali kolem půl sedmé večer pěkně unavení.

Fotky z výletu (heslo) zde.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *