Září 2019 (II) 3.týden

Sobota 14.9.2019 Dny evropského dědictví v Dolních Chabrech. Přednášky jsme vynechali, to by děti nezajímalo. Ale Eliška si vyzkoušela lukostřelbu a ve stánku DDM P8 jsme si vyzkoušeli různé hry. Dala jsem si burčák a na oběd jsme vyzkoušeli Chaberskou restauraci Karel.

Neděle. Vzhledem k tomu, že jsme stále bez auta (stk, registrace), ale potřebujeme shánět věci, babi N s dědou J k nám na odpoledne přijeli hlídat děti a my s jejich autem jeli do Hornbachu na Černý Most, kde jsme úspěšně sehnali spoustu věcí. Například garnýž na okna (a krásně nám tam pasují záclony z Curychu, nemusím nic přešívat!), nástavec na koupelnový „žebřík“ na sušení ručníků (jinak jsou ty žebříky naprd, tam se nedá nic pověsit. A to ho ještě budeme muset vytúnit (ten žebřík), aby nebyl jen na teplou vodu, ale i do zásuvky, jinak nám ty ručníky nikdy neuschnou). Také máme již vše, abychom navrtali šňůry na prádlo v sušárně. Prádlo tam sice schne několik dní, ale až začneme topit, tak to snad bude lepší. Ano, mohla bych sušit i na zahradě, ale to bych tam musela mít sušák. Kromě toho minule mi prádlo venku zmoklo, takže už si nelajsnu venku i za hezkého počasí prádlo nechat a odjet. Takže venku se bude sušit jen když budu doma a bude hezky, což si nejsem jistá, jak často bude. Sušárna je hned vedle pračky, takže proč chodit daleko. A sušičku nezastávám – alespoň polovina našeho obleční do sušičky nesmí, tak co já se s tím budu třídit.

S Eli jsem také již zašla za paní doktorkou – ne jen kvůli registraci a pravidelné kontrole, ale kvůli pajdání. Prý dělala hvězdu a pak ji noha bolela/nebolela. A když už to trvá týden, tak ať se na to někdo podívá. Na objednávání se tady nehraje. Prostě doražte během hodin pro pacienty. Ne že by pan doktor v Curychu byl dochvilný, ale člověk věděl, že se nejpozději cca 30 minut po objednaném čase dostane na řadu. Co ale v Curychu nemají je automatická registrace příchozích – vložíte kartičku pojištěnce do terminálu a ono vás to hodí na čekací listinu. Zároveň navolíte, proč přicházíte. To mi přijde skoro až nadčasové 🙂 Pan doktor nás poslal na rentgen (poliklinika Mazurská, takže busem) kolena. Není tam nic. Takže těžko říct, proč kulhá. No a rovnou jsem s ní zašla na vypalování bradavice (má to na stejné noze, která ji bolí, takže bude mít alespoň dva důvody kulhat). Bolelo to hodně, ale následující dny už ne. Jen se to samozřejmě pomalu hojí.

Maty už to rozjel v jeslích. Jak je natrénovaný z Curychu, tak ani nebrečel a neprotestoval. Asi už se těšil na děti. Ale zarazilo mě, že máme školné platit hotově. Ono to není pár stovek, které člověk nosí po kapsách! To budu muset pořešit, protože to se mi fakt nechce. Ani nevím, jestli mám tak vysoký limit na výběr hotovosti!

Elišce zatím ještě nezačaly kroužky, až v říjnu. Takže si zatím v poklidu užívá odpolední družinu. A ranní. Zatím jsme stále v takovém zajížděcím módu, takže ačkoli má Eli školu od půl deváté, v družině je již mezi 7 a 7:30, což tedy znamená vstávání v 6 nebo 6:15. Ale v Mravenečcích (ranní družina) není sama, jsou tam i jiné děti z její třídy, takže dobré.

Konečně mi Skřivánek dodělal překlad dokumentů nutných pro rodičák. Už jsem se trochu vztekala, že jim to tak trvá, když tu vyšlo najevo, že jsem jim nezaplatila dodatkovou fakturu (v ten den mi karta odmítla i další dvě platby). Takže jen co jsem jim to zaplatila, poslali mi hotový překlad. Němčina se někdy dost špatně překládá. Ty české dokumenty znějí hrozně kostrbatě 🙂 Ale přeložené to je dobře, jen by se to v češtině asi řeklo jinak. A nevím, jak moc oni do toho mohou zasahovat.

Byla jsem na ukázkové hodině SM systém (cvičení s odporovou gumou s madly) pořádaný TJ Dolní Chabry. Cvičí se v nedaleké tělocvičně, takže tam jsem za 5 minut a to je paráda. Hlavně protahovací/lehce posilovací cviky (ramena, záda, břicho, postoj). Ačkoli to vypadalo jako nic, zahřála jsem se. Takže to budu mít takové odreágování se. A na protahovací cviky se doma nedostanu. Tohle mě donutí. A cena až směšná, jen se tedy k tomu musí zaplatit roční příspěvek do TJ.

Vláďa si užívá kolo – jezdí skoro denně do „kanceláře“ do Střešovic. Nemáme ještě do jeho domácí „kanceláře“ zavedený internet, takže by nemohl pracovat. Ráno tedy není na kolo žádné vedro, ale dá se.

Sobota. Zažít město jinak. Jen jsme asi byli zase moc brzy. Sice akce měla být již od 12 h, ale ani v jednu se nic moc nedělo. Alespoň jsme se prošli. Šli jsme do sokolovny a Chaberského dvora (měl tam být skákací hrad, ale nebyl), a tak jsme mohli o to dřív jet na chatu. Dopoledne jsme konečně navrtali šňůru na prádlo, takže mám kde sušit. Také Vláďa s panem domácím natáhli internetový kabel do pracovny.

Neděle. Děti jsme nechali na chatě s babi a jeli jsme shánět skříň a stůl do dětského pokoje. Plus další drobnosti, že. Takže klasika: Kika, OBI, Hornbach. Odvézt vše domů a Vláďa jel pak vyzvednout děti. Teda šatní skříň za 20 tis.! To byla ta jediná, která se nám líbila. Buď byly skříně malé, nebo velké, nebo špatně členěné. Vypadá to ale, že jsem našla jednu na FB sekáči, takže pro to Vláďa v týdnu zajede do Čimic a budeme mít parádní skříň za 2500 Kč. To samý stůl. Líbil se mi v Kika jeden s nástavcem nad stolem (spousta úložného prostoru), ale je bohužel moc široký. Další stůl, který se nám líbil, byl hnedle za 7,5 tis :-/ Ale měli slevy! Ale nebyli jsme si jistí, zda se nám vejde. No a na FB se někdo zbavuje podobného, za 1000 Kč, tak uvidíme, jestli je ještě volný. Když už jsme za postel a naší šatní skříň (oboje na míru) dali takových peněz, tak hodlám na zbytku trochu šetřit.

Když mají obchody otevřeno i v neděli, tak toho člověk mnohem víc stihne 🙂 Vláďa v Alze koupil krabičku na internetovou tv a hned to večer vyzkoušel. Nakonec vybral Lepší.tv, která má i německé kanály, k vyzkoušení to je za 1 Kč, tak to teď sa Matym zkoušíme. Kika a Déčko běží, takže za mě ok. Jen WIFI občas blbne a pak máte po tv. Takže budeme muset ještě natáhnout kabel a to není zas tak jednoduché (musíme opět provrtat zeď). Jako chápu výhody wifi, ale za mě to je dobré tak pro telefon, na práci a jinou zábavu to chce prostě kabel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *