Běžné a spořící účty

Myslím, že jsme na tom zatím lehce lépe, než ve Švýcarsku, tam už se nějakou dobu ustupuje od účtů zadarmo a vše se zpoplatňuje. V Čechách je zatím trend opačný. Samozřejmě záleží na bance. U té mojí (PostFinance) to od r. 2018 byly 3 CHF/měsíc.

I během našeho pobytu ve Švýcarsku jsme české účty řešili – někde jsme koruny museli mít uložené. Takže účty s poplatky jsme rušili (Česká spořitelna) a přecházeli na ty zadarmo (Fio, mBank). mBank někdy kolem r. 2017/2018 zrušila i poplatek za platební kartu, takže za mě dobré a spokojenost. Fio banku mám tak jen jako záložní, když potřebuji někomu jinému s Fio bankou poslat peníze okamžitě. To jsou běžné účty. Ale co s „přebytky“? Na ty bývají spořící účty. Já kdysy začala u ING a tam stále jsem. Z krásných 3 % ročně to sklesalo až na 0,5 % ročně, ale oproti švýcarským 0,01 % (na spořícím účtu) to je ještě zlaté.

Narazila jsem nedávno ale na skokana roku Expobank a její NEO účet, který na běžném (!) účtu nabízí 1,6 % (ročně, úroky jsou připisovány měsíčně), takže jsem to hned vyzkoušela a budu dále referovat. Ono má Expobank za cíl být taková „platforma“, kde bude mít člověk své finance/investice na jednom místě. Plán je (zatím dle recenzí ne vše funguje), že se bude moct přes jejich internetové bankovnictví investovat i do zlata a dalšího. To ale nepotřebuji. Mě naopak vyhovuje mít určité věci odděleně. Mě stačí tam mít odloženou rezervu, která se bude relativně zajímavě zhodnocovat. Vždyť na stavebním spoření nám to k 1.2.2020 sníží z 3 % na 1 % a tím pádem to už pro mě rozhodně nebude tak zajímavé, jaké to bylo doposud. Takže jednu smlouvy ukončím (ona mi končí tak jako tak) a pokračovat budu v druhé, kde se stále drží 2 %. Jo a nezanedbatelné plus je, že založení účtu u Expobank lze zcela online.

Jinak úroky na běžných účtech bývají občas omezené výší vložených peněz. Například ING to má tak, že oněch 0,5 % je pro vklady do 300 000 Kč, nad tuto částku to je pak úročeno, myslím, 0,1 %.

Uvidíme, jakou z bank si vybere Vláďa pro uložení rezervy. Srovnání bank a jejich úroků je na měšci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *