Srpnová dovolená po Čechách

(14.1.2022)

Myslím, že je na čase (do/u)dělat alespoň rychlý zápisek o létě 🙂

Ačkoli jsme loni na podzim, kdy jsme plánovali podzimní dovolenou ve Švýcarsku, ale která kvůli covidu neproběhla, slibovali, že v létě se do toho Švýcarska za kamarády určitě podíváme, tak covid nám moc nepřál a pro jistotu jsme zůstali v Čechách (ono by to šlo, ale neočkované děti by se musely ve Švýcarsku nechat testovat). Takže jsme si naplánovali návštěvu po kamarádech a známých, kteří bydlí trochu z ruky a přes rok se za nimi moc nedostaneme. Pro jistotu jsme s sebou vezli stan, karimatky i spacáky, kdyby na nás někde náhodou nezbyla postel. Ale bylo to dobré, ani jednou jsme stan stavět nemuseli.

Etapa 1. – Radvanice v Čechách

S příbuznými, kteří bydlí kousek za Brnem a u kterých jsme ještě nebyli, jsme se potkali u dalších příbuzných v Radvanicích. Počasí nám úplně nepřálo, děti měly boty pořád mokré, ale i tak jsme si stihli užít grilovačku na zahradě, bazén, i výlet na okolní rozhledny (kdy tedy pro mraky nebylo nic vidět – Markoušovická rozhledna a Žaltman).

Adršpach jsme kvůli davům turistů zavrhli a šli jsme do kamenného bludiště v CHKO Broumovsko (Kočičí hrádek, Ostaš). V půlce výletu nás přepadl šílený slejvák, ale naštěstí jsme mohli zapadnout do malinkatého přístřešku, kde jsme se krčili s další rodinou. Fakt nás to zachránilo. Auto jsme měli sice jen cca 0,5 km daleko (výlet byl taková osmička), ale to bychom nedoběhli. Všechny batohy jsme dali doprostřed na stůl a snažili jsem se stát, co nejvýše, protože pod námi tekl vlastně po chvíli potok. No a najednou bylo po deštit, tak jsme pokračovali dál. Na závěr jsme se měnili borůvkovými knedlíky.

Etapa 2. – Jeseník

Následně jsme přes Polsko přejeli do dalšího českého (moravského) výběžku – do Jeseníku. Sem jezdí v létě naši Švýcarští kamarádi a když jsme nejeli my do Švýcarska, potakali jsme se s nimi zde. Společně jsme sledovali letní olympiádu, děti si užily bazén, v lese maliny a vylezli jsme na rozhlednu Zlatý Chlum.

Etapa 3. – Opava

Z Jeseníku to už je jen co by kamenem dohodil do Opavy. Kousek odtud bydlí další naši kamarádi, kteří s námi ve Švýcarsku bydleli na stejném patře 🙂 Udělali jsme si výlet na Zámek Kravaře, kde jsme si udělali pěknou procházku po místním golfovém hřišti v zámeckém parku, kde navíc pro děti byla stopovací hra alchymisty Semdivoje. U místního akvaparku jsme si dali oběd, zatímco děti mohly v mezičase blbnout na ohromném (placeném) hřišti.

  • Fotky léto „open“ (bez hesla) zde.
  • Fotky červenec zde (s heslem).
  • Fotky ze srpnové dovolené zde (s heslem).
  • Fotky srpen zde (s heslem).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *