Přechod na WordPress

Je to již tři roky, co jsem četla článek od mého kamaráda, jak mu šla migrace jeho blogu na WordPress. A už tehdy jsem si říkala, že to by bylo parádní a elegantní řešení pro naši spící doménu, kterou jsme naposledy využili před čtyřmi lety na svatbě. No ale po nějakou dobu na to nebyl čas. Čas … to je taková zvláštní veličina, které nikdy není dost. Takže teď jsem řekla, že prostě čas bude … a je to hotové. Během dvou večerů Vláďa zařídil hosting a nainstaloval WordPress (vyhodnotila jsem ho jako nejjednodušší řešení) a já už si pak jen hrála s nastavením a psaním článků. Teď je to tedy v jakéms takéms fungujícím stavu. Něco chci ještě předělat, něco doplnit, ale je vlastně hotovo, funguje to.

Z šablon jsem nakonec zvolila Flat-sky. U Twenty Seventeen a Sixteen se Vláďovi nelíbilo (a mě ve výsledku taky ne), že si pravý/levý sloupec nárokuje moc místa a na vlastní text pak zůstane taková nudle.

Jeden z prvních problémů, co se objevil hned, jak jsme adresu odtajnili našim známým, byl, že nefungují odkazy. Trochu jsem si s tím pohrála a už fungovaly, aby vzápětí zase přestaly. Nejprve šlo o to, že se každý musel ručně administrátorem schvalovat. Poté to zase vypadá na to, že buď Orbit Fox nebo WP Product Review (doporučené pluginy, které ani nevím, na co jsou) komentáře blokují. Tak jsem je prozatím deaktivovala (ty zmíněné pluginy) a uvidím, jestli nám budou chybět. Naopak jsem nainstalovala Akismet Anti-Spam a to nám zatím stačí.

Dále jsem zkoušela přidat „odběr novinek“, ale nějak se v nastavení ztrácím či co, protože to nefunguje dle mých očekávání. Až budu mít víc času (chacha), tak si přečtu postup detailněji. Časem bych mohla přidat (až bude článků víc) „Most and Least Read Posts Widget“ – přehled nejčtenějších článků. Alespoň uvidím, co vás za(u)jímá nejvíc. V záloze mám „Search Box on Navigation Menu“, který přidá vyhledávací box přímo nahoru do menu. Stávající řešení mi zatím vyhovuje. Dále pak „Shareaholic“ – sdílení na sociální sítě. Nevím, zatím moc necítím potřebu. A až toho budu mít hodně, tak „WP Super Cache“ – prý to zrychlí stránky. Uvidíme.

Jinak až Vláďa bude mít čas a chuť a motivaci, tak možná přetáhne všechno ze starého blogu sem. To by byla paráda. Na tohle se ale necítím. Asi bych to taky někde uměla načíst a udělat, ale raději budu věnovat můj volný čas jiným věcem (třeba práci … čeká mě článek, nejlépe do týdne).

Zatím jsem tedy z WordPressu (a našeho hostingu) nadšená! Vypadá to profesionálně, ne? Ovládání jednoduché (jakmile to člověk jednou nastaví, tak už jen přidává články; doufám), zatím to funguje, tak uvidíme za pár let. Poslední blog mi vydržel devět let, ten před tím rok (ještě když hi5 nebyla jen sociální síť).

Aktualizace (27.6.2018)

K dalším pluginům, které zatím vypadají dobře a funkčně patří

  • Better archives widget – vytvoření archivu „seznamu“ starých příspěvků dle roku a měsíce
  • Email Subscribers & Newsletters – na automatické posílání upozornění na nově publikované články na našich stránkách
  • WordPress Importer – díky němu Vláďa naimportoval všechny naše staré články z blog.cz

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *