Analytické nástroje Word Pressu

21.6.2019

Ve svém e-mailu jsem si všimla, že mi jednou měsíčně chodí výpis, kolik lidí shlédlo jedno naše specifické album na Rajčeti. Dost mě otravuje to každý měsíc mazat :-), album je už staršího data a statistiky přístupu mě vůbec nezajímají. Kde to ale nastavit? A proč mi to vlastně chodí? Asi jsem si kdysi hrála s Google Analytics a toto bylo takové mé cvičení. Od té doby jsem na to nesáhla a už vůbec nevím, co kde nastavit (a jak se přihlásit). No ale s naším novým blogem by to mohlo být zajímavější. Ráda bych věděla, jestli počet čtenářů převýší počet úzkého rodinného kruhu :). Kdyby Vláďa dělal zápisky ze svých lezeckých výletů, čtenářská základna by se jistě rozšířila. Ale to ve výsledku stejně není cílem. A navíc teď už bude mít Vláďa s horskými velikány utrum. V Čechách to nebude jako tady, že si lanovkou vyjedeme do 1500 m, odkud teprve budeme vyrážet na výlet (na dalších 1000 výškových metrů). Ale musí se nechat, že zatím není z české krajiny znechucen, ba naopak – na běhání a bikování mu zvlněná krajina v okolí Prahy vyhovuje, počet trailů a flow (ať je to co je to) se od našeho odjezdu do Švýcarska také výrazně navýšil a při jeho povídání o posledním cyklovýletu měl hvězdičky v očích :-).

Takže pro začátek jsem začala se stránkou Jak správně nasadit analytické nástroje a měřit návštěvnost ve WordPressu. To zní tak, že by mi to mohlo stačit a nemusím nic jiného hledat. Stránka nejprve zmiňuje plugin Tracking Code Manager. Zkusila jsem to, ale uvázla jsem na okýnku „vložit html kód“ – a ten seženu kde? Takže jsem to zase zavrhla a doufám, že to bylo něco, bez čeho se obejdu.

Takže Google Analytics. Takže teď jen dohledat přihlašovací údaje a mohu to zkusit. … zkusila … a je to vlastně zbytečně složité, na to, co chci Takže GA jde zase do šuplíku a hledám dál.

(Odbočka – co vám budu povídat – oprava pravopisu při psaní online je k nezaplacení. Kdyby existovala soutěž „Počet překlepů za minutu“, to bych byla šampión!)

Zde následovala asi dvouměsíční pauza (koukám, že ten čas opravdu letí nadsvětelnou rychlostí, dnes je již 29.11.2019). Ale zase mě to chytlo a zvědavost mi prostě nedá – kolik lidí tak asi na tento blog zavítá? A zjistila jsem, že problém je v tom, že nevím, jak se jmenuje to, co chci. Problém byl, že jsem byla pořád zaměřená na slovo statistika“. Takže jako další jsem narazila na Simple Blog Stats – to vypadalo nadějně, nainstalovala jsem a spustila, a co dal? Nastaveni jsem tak nějak rychle prošla, ale pořád jsem neviděla to, co jsem chtěla – jednoduché zobrazení počtu návštěvníků blogu. No a když jsem úvodní video dokoukala do konce, tak bylo jasné, že jsem na špatné adrese – toto jsou „statistiky blogu“ (jak již název sám napovídá, že?), a proto to zobrazuje věci typu „kolik je na blogu příspěvků“, kolik „komentářů“, „správců stránek“, apod. Takže toto nechci. Ale vyzkoušela jsem si to a naší statistiku můžete vidět zde.

Změnila jsem strategii a začala hledat jinak. Pod slovem „Návštěvnost“ mi to nic našlo. „Visits“ … No světe, div se spojení „visits“ a „counter“ (počitadlo) bylo ono. A našla jsem jednoduchý plugin Visitors traffic real time (Hits counter that shows analytical numbers of your WordPress site visitors and hits). Tedy přesně to, co jsem hledala. Nastavení jednoduché. Výsledek mnohaměsíčního hledání můžete o nynějška vidět úplně dole v levém sloupci (až jednou předělám design, tak to asi bude jinde :-)). Ano, ano, ty dva řádky textu a číslic 🙂 (pozn. 2022 – ty dva řádky o počtu návštěvníků někam zmizely, ale místo toho tam mám 10 nejčtenějších článků a počet přečtení (nebo alespoň kliků) :-)).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *