Červenec 2019

Náš poslední měsíc ve Švýcarsku. Trošku se měníme v „prachobyčejné“ turisty a snažíme se ještě vidět co se dá. Sháníme suvenýry. K zařizování toho tolik nemáme – stále čekáme až bude měsíc před stěhováním, abychom se mohli jít odhlásit. A teprve s tím papírem můžeme začít odhlašovat vše, co lze běžně odhlásit pouze ke konce roku, jako třeba zdravotní pojištění a další typy pojištění a spoření.

1. týden (od 1.7.19)

3.7.19 – v Limmat Klinik má Eli operaci na ORL – krátký zákrok (ale i tak v celkové narkóze) kvůli odstranění bulky pod jazykem, která se od února různě zmenšovala a zvětšovala. Ukázalo se, že to byla ucpaná vedlejší slinná žláza. Dva dny pak měla Eli teploty a bolesti, ale pak dobré. Ten jeden jediný steh, který tam měla, ji vypadl až po deseti dnech. Masírujeme slinnou žlázu a Eli si dopřává větší množství gumových medvídků, než obvykle – aby se stále ve velkém množství tvořily sliny a ta hlavní žláza se neucpala.

4.4. je ve školce rozlučkový večer s divadlem, které dědi trénovaly poslední semestr. Eli bohužel chybí, má teplotu a vlastní začátek v 18 h večer prospala. Tak jsem se šla i tak podívat. Věděla jsem, že by Eli byla mořská víla, takže jsem jejich skupinku mohla pozorovat a umím sei představit, jak by tam Eli zářila.

5.7. v Curychu je Zürifascht – mega párty, která se koná jednou za tři roky. Tyto tři dny, po které se párty koná, přiulákala do Curychu přes dva miliony návštěvníků. S Jirkou jsme vyrazili v pátek večer po mé sebeobraně do centra a hlavně na ohňostroj v půl jedenácté.

7.7. – naše první a poslední (rozlučkové) BBQ s našimi českými sousedy. A zároveň dooslava Eliščiných narozenin.

2. týden (od 8.7.19)

8.7. pondělí – údolím říčky Aabach. Rozlučková procházka s dědou Jirkou. Elišce jsem na tento den ve školce nahlásila Joker Tag, neboli den, kdy mohou bez udání důvodu nepřijít do školky. Článek zde.

10.7. – ráno odlétá po 10 dnech děda Jirka. S Matym ho jedem vyprovodit na letiště. S Matym jsme se pak šli dívat na letadla k vyhlídkové plošině. Odpoledne kontrola s Eli na ORL i s ultrazvukem. Vše vypadá dobře.

11.7. S českými kamarády vyrážíme na hřiště, mokneme, utíkáme pokračovat v dýchánku k nám domů.

12.7.19 má Eliška poslední den školky. Ze čtvrtka na pátek měli přespávání ve školce a movie night s popkornem. Myslím, že si ten závěr užila.

13.7. Vláďa jel s Honzou na hory, my si s dětmi doma hrajeme se šroubky a matičkami, stavíme z dřevěného prkna a koleček od jezdící židle malé vozítko 🙂 Odpoledne jdeme ke Glattu na zmrzku a na hřiště. Schokolato má k mému zklamání stále problémy s čokostrojem a neudělají mi proto kafe s čokoládou :-/ Už sem nepůjdu 🙂

14.7.19 neděle – Seebachtal Sensory Trail – tématická procházka se zastávkami testující lidské smysly (článek zde).

3. týden (od 15.7.19)

Pondělí – výlet ke koním na Auhof se starým chlebem. Teď budeme zbytky chvíli házet do smíšeného odpadu, v Praze pak opět začínám se tříděním.

Úterý – jedeme s Eli do mé práce – já mažu data z počítače a třídím dokumenty, Eli si kreslí a kouká na tv. Po obědě jedeme do ZOO. Z mé práce to je kousek. Poslední návštěva ZOO, kdy to má Eli ještě zadarmo :-). Po ZOO ještě jedeme na nádraží koupit Eli legitku – od 6 let už musí v MHD platit. Ale za 30 CHF na rok má dítě legitku, která ho opravňuje jezdit v doprovodu platícího rodiče za darmo (po celém Švýcarsku).

17.7. – rozlučkové BBQ s mými kolegyněmi a kamarádkami a jejich rodinami. Škoda, že jsme na takováto setkání neměli více času.

18.7.19 – S Eli doma jen ve čtyřech slavíme (už snad po 4. :-)) její 6. narozeniny. S truffle dortem od Sprüngli a Barbie panenkou, kterou si sama vybrala. Od teď už za ní musím všude platit.

19.7. – S Eli jsem jela do zábavního parku Conny Land. Obě jsme si to parádně užily 🙂

20.7.19 sobota – Teufelsschlucht – procházka Čertí roklí (článek zde).

4. týden (od 22.7.19)

V pondělí jedeme s kamarády do Oerlikonu do Traugott Wahlen Park, kde je krmě stinného hřiště i cachtátko pro děti. Taková alternativa zadarmo, když chcete být u vody. Odpoledne jsme zajeli do Českého domu v Oerlikonu do herničky, děti se zabavily s novými hračkami, byl tam chládek, já si dala v klidu kafe a výborný koláč od Jany.

Tento týden bylo pět parádní vedro, takže to byla tento týden takový Tour de piscine :-): Fohrbach, Auhof, Wallisellen. Dále pokračujeme v nákupech suvenýrů – tentokrát knihy – sehnala jsem pár knih ve švýcarské němčině (zpěvník a Grüffelo) a prohlídly jsme si TipToi tužku a knížky (obdoba české Albi tužky) – s Vláďou jsme si říkali, že když měla česká verze u dětí takový úspěch, že by nebylo od věci mít i německou verzi, ať mohou E i M v zábavné němčině pokračovat.

Sobota/neděle – svatební oslava mé kolegyně a kamarádky na Haslibergu, Trpasličí trail (Hasliberg Muggestutz Trail, článek zde). Kämbli. Na oslavě si ještě užíváme švýcarské speciality jako Rösti a Racklett (a polskou vodku :-D).

5. týden (od 29.7.)

Nebo také týden odjezdu – vezeme děti k babičkám a dědům a sami se pak vracíme vše definitivně zabalit. Není to tak dávno, co jsem se v noci vzbudila opocená, jestli má Eli ještě platný pas. Má. Uff. Maty má nový, to vím, ale u Eli jsem si nebyla jistá. Také raději telefonuji na úřad, zda u odhlašování ze Švýcarska děti musí být přítomné – nemusí – to je dobře, protože to dobou už tu nebudou 🙂

Pondělí – Eli má poslední kontrolu u obvoďáka – šestiletá kontrola, takže kromě dalšího přeočkování podstupuje i testu sluchu a zraku, paní doktorka testuje, jak dokáže opakovat diktovaný text, jak umí barvy, apod. Dostávám její a Matyho očkovací průkaz, zbytek pošlou poštou a po 1,5 h jsme hotovi!

Úterý – české rozlučkové BBQ v Binsmendorfu. Matyho rozlučka v jeslích (maminka samozřejmě musela zařídit 15 dárečku – náhodou jsem se dostala na ani ne 2 CHF/balíček (velká křída, modelína + bublifuk) a večer upéct cookies ze tří dávek). Ještě nás přes oběd přepadla kamarádka, takže se děti naposledy užily.

Středa – Vláďa pracuje z domova, po obědě jedeme. Vzhledem k tomu, že je zítra 1.8. a státní svátek ve Švýcarsku, stojíme v zácpách už na Švýcarské straně, v Německu to pak není o nic lepší. Dojeli jsme do PRahy v jedenáct večer. Eli cestou odposlouchala třikrát Děti z Bullerbynu, Maxipsa Fíka a pak poslouchala s pomocí Albi tužky knížku o přírodě.

Fotky zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *