Revolut

Vzhledem k tomu, že Revolut (taková banka a směnárna v kapse) je taková nekončící story, bude mít svůj vlastní, dlouhý příspěvek.

Někdy před 11/2019 – Rozčarování z Revolut

Co Revolut prezentuje: „Send money abroad – Transfer up to CZK 120,000 abroad with the interbank exchange rate each month, and we only add a small fee of 0.5% for anything above this amount. Premium and Metal customers can send even more money each month without rubbish exchange rates or hidden fees.“ Takže na skryté poplatky jsme narazili tak, když Vláďa převodem peněz z FIO banky (účet v CHF) na Revolut (účet v CHF, ale vedený v UK, protože cizinci nemohou mít u Revolut švýcarský účet, to je jen pro švýcarské rezidenty) najednou přišel o 25 CHF. Na mém účtu by to bylo asi trochu jiné, protože já se u Revolut ještě nepřehlásila, takže mám stále švýcarský IBAN vedený u Credit swiss nebo kde.

Co se totiž odesílaní peněz z CHF účtu u FIO týče (sem chodí ještě zbytkové peníze ze Švýcarska, protože Revolut neuznávají, tak to musí být nějaký frankový účet na moje jméno, a tenhle je jediný, který mám) – u FIO je poplatek za přijetí CHF (bez ohledu na obnos) 4,25 CHF (100 Kč) a za odchozí (pokud dám poplatky „každý své bance“) 8,61 CHF (200 Kč, bez ohledu na výši obnosu). Pokud zvolí někdo „vše plátce“, tak to dělá 21,14 CHF (skoro 500 Kč). To by ve výsledku nebylo tak hrozné, kdyby, jak výše psáno, se peníze neztrácely cestou dál. Jak to totiž Vláďa z Revolut vyzjistil, tak Revolut si nikde žádné poplatky neúčtuje … to si účtuje zprostředkovatelská banka. Hmm, takže u nás to bylo nějakých 16 CHF navíc, se kterými člověk nepočítal, že je ztratí. A dokud Revolut neuvolní švýcarské účty ve Švýcarsku i pro cizince a nikoli jen pro rezidenty, tak to tak bude i nadále. Holt čára přes rozpočet.

Takže nově zkoušíme kombinaci FIO-TransferWiseRevolut. Nevýhoda Transferwise je, že bankovní převod (vývod prostředků, nikoli příjem) je zpoplatněn. Ne tak už ale platba Transfewise kartou. Poplatky za konverzi měn je na Transferwise účtu (pozor, jedná se o Bordeless account, nikoli normální) 0.37% z převáděné částky, a 15,50 Kč (cca 0,65 EUR) za převod dané měny ven z TW na účet v té dané měně. Takže při převodu 500 CHF by člověk zaplatit 1,94 CHF (cca 45 Kč) za konverzi a 15 Kč za poslání korun na korunový účet. Kdyby to bylo třeba 8000 CHF, tak poplatek za převod na koruny je 31,08 CHF a poplatek za převod korun na korunový účet je 15,50 Kč. Pak tu je samozřejmě ještě otázka kurzu jako takového na jednotlivých platformách. TW má teď CHFCZK 23.2168 (tímto převede sumu, která se získá po odečtení poplatku) a Revolut 23.2035. Nejhůř na tom je CurrencyFair s kurzem 23.08, v čemž už je započítáno 75 Kč poplatek.

Takže když to shrnu, možnosti jsou cca 4 (příklad kdy z FIO CHF účtu pošlu CHF a chci na FIO CZK účet přijmout koruny, (a) 1000 CHF, (b) 8000 CHF):

  1. FIO (CHF) -> Transferwise (CHF) -> CHF -> CZK -> FIO (CZK): dostanu (a) 22 909 Kč, (b) 184 797 Kč.
  2. FIO (CHF) -> Revolut (CHF) -> CHF -> CZK -> FIO (CZK): dostanu (a) 22 637 Kč, (b) 185 083 Kč.
  3. FIO (CHF) -> CurrencyFair (CHF) -> CHF -> CZK -> FIO (CZK): dostanu (a) 22 805 Kč, (b) 184 365 Kč.
  4. (Nevyzkoušeno) FIO (CHF) -> Transferwise (CHF) -> Revolut (CHF) (nabití TW platební kartou) -> CHF -> CZK -> FIO (CZK): dostanu (a) 23 407 Kč, (b) 185 853 Kč. Zde teoreticky ušetřím poplatek zprostředkovatelské bance Revolutu (u TW za příjem CHF neplatím, sand) a na Transferwise za konverzi měn (na Revolut zadarmo). To je nyní v procesu, tak uvidíme (peníze z FIO na TW poslány 27.11.19 večer, tak měřím i čas).

Z výše uvedeného (zatím neuvažuji možnost 4), že pro menší částky se vyplatí TW, pro vyšší sumy potom Revolut, kdy se poplatky (nezávislé na objemu peněz) rozmělní. Ta hranice je kolem 5000 CHF (do této hranice se vyplatí TW, nad tuto hranici pak Revolut).

Ještě doplnění – člověk si může říct, proč to nesměnit přímo u FIO banky, když na stránkách píše, že mají výhodné kurzy. Takže v době psaní má FIO kurz (nákup chf) 22,6351, tzn. za 1000 CHF dostane člověk 22635,1 Kč. Na Transferwise (bavím se stále o Borderless account) je v tu stejnou dobu kurz 23,149, tzn. za 1000 CHF to dělá 23149,1 Kč, rozdíl pak je tedy 514 Kč. Čím víc člověk mění, tím je rozdíl větší že. Například u 8000 CHF to je rozdíl o 4112 Kč. To potom poplatek 500 Kč u Revolutu nezní tak špatně :-). No ale vyzkoušíme slibnou možnost FIO (CHF) -> Transferwise (CHF) -> Revolut (CHF-> CZK) -> FIO (CZK). Jen to není převod ze dne na den ale zabere to celkem podle mě tak 10 dní :-/.

Někdo nějaké další zkušenosti? Nebo mám někde chybu?

28.11.19

Tak peníze dorazily na TW hned druhý den v objemu 986 CHF. Což znamená, že si i TW někde sebral 14 CHF. FIO normálně odeslalo 1000 CHF a k tomu si navíc strhlo poplatek 4.25 CHF z účtu, nikoli z poslaných peněz. Takže momentálně je na tom Revolut lépe v tom smyslu (pro vyšší částky), že vzhledem k tomu, že tam máme CZK IBAN neplatíme nic za převod na český účet (FIO), zatímco na TW to je zpoplatněno 15,5 Kč. Ale jinak prašť jako uhoď. Takže posílat peníze dál na Revolut už asi nbudu.

Co jsem ale ještě na fórů FB Češi ve Švýcarsku vykoukala (jinak všichni koukaj jak puk, že nemáme u Revolutu švýcarský IBAN, všichni jsou z Revolutu u vytržení, jak je to suprová platforma) je využít devizové kurzy u Exchange.

8.12.2020

Tak asi od půlky listopadu se mi nedaří přihlásit do aplikace Revolut, což je trochu naprd, když chcete zrovna měnit pěníze. No a dnes koukám, že snad konečně bude i webové rozhranní. Takže jsem se na několikátý pokus konečně dostala ke svým pěnzům.

8.1.2021

Ta online verze je uplně nanic – jen to ukazuje, kolik máte peněz, ale nedělá to vůbec nic. Naštěstí díky nové aktualizace (30.12.2020) se mi po XXX měsících konečně podařilo opět dostat do mobilní verze. Ale ouha. Ta nová verze je uplně na h***. Všechno se jmenuje jinak. Třeba když chcete směnit měny, takže bych čekala něco jako „exchange“, tak prostě musíte prodat jednu měnu (sell) a nakoupit druhou měnu, což je to samé a je to jen slovíčkaření, ale prostě … A co je ještě lepší, stále nejde pojmenovat jednotlivé bankovní účty, takže když jich tam mám 10 a každý je pojmenovaný svým jménem, tak jediné, co je odlišuje je měna, ale když jich máte vícero se stejným jménem i měnou, tak jediné, co je odlišuje je … ovšem, vlastní číslo účtu, a jak mám z hlavy vědět, co je mBank, co ING, apod. Hlavně, že člověk může investovat do akcií, což bych přes revolut asi raději neriskovala, když vidím, jak jim různé věci trvají roky. Dle diskuzí je pojmenování jednotlivých účtů velmi žádáno (některé příspěvky jsou již z r. 2018), ale na tomhle nechce Revolut evidentně nic měnit.

V čem mě na druhou stranu Revolut mile překvapil, že peníze mi byly na můje EURový účet v ČR připsány hned ten samý den. To jsem nečekala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *