Alpabzüge

Tak toto se dá považovat za náš první větší rodinný výlet ve třech. Elišce je teď deset týdnů, tak jsme se odhodlali jet do Flumsu na Alpabzüge, neboli „shánění krav z hor dolů“. To probíhá po celém Švýcarsku na podzim (na jaře je pak zase vyhánějí na kopce). Krávy se tento den nazdobí a jdou průvodem po předem dané trase.
Je to samozřejmě spojeno s doprovodnými akcemi a stánky s jídlem. Dle lokality jsou pak tyto „oslavy“ různě velké. Ve Flumsu, který je vzdálen hodinu jízdy od Curychu, se to vše odehrávalo na relativně malém plácku, i když krav prošlo kolem hóódně. A nechyběly jim samozřejmě ohromné zvonce. Stát chvíli u toho, tak vám ještě nějakou dobu hučí v hlavě.
Když jsme se dostatečně pokochali a dali si oběd v místním jídelním stanu (raklet a azuro počasí jdou pěkně dohromady … a nechyběly domácí dorty a koláče), vypravili jsme se na nedaleký kopec s kapličkoku. Vláďa se k němu již delší dobu chtěl podívat (dálnice, kudy jezdí na své cyklovýlety, vede kousek vedle).
Tam nahoru máme namířeno (ne, není to ten velký kostel dole ;-)).
Cesta byla povětšinou po asfaltu, jen závěrečný úsek a závěrečné stoupání bylo terénem. Náš kočárek se ukázal dostatečně bitelný, aby projel. Jen jsme na závěrečný výšvih museli vzít Elišku do náruče, protože to drcnalo až moc :-).
A zpět stejnou cestou. Takže všehovšudy 10 km nám vystačilo na celý den.
Asi si umíte představit, když po silnici prodjou během čtyř hodiny desítky až stovky krav. Ale i to tady měli dobře ošetřené – hned přijelo mycí auto a celou silnici zbavilo všeho, co tam nemělo být.

1 komentář

  1. Tam to je paráda! Teď ještě sehnat zvonce na CD, aby se Elišce doma dobře spalo! Video jsem stáhla, kdyby nebylo CD :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *