Prázdniny začínají

Aneb vysvědčení, zmrzlina a ZOO.

Eliška nečekaně dostávala vysvědčení již v pátek, nikoli až v úterý, takže jsme rázem měli pár dní bez školy navíc. V pátek po posledním zvonění páťáků jsme pádili na autobus a jeli na oběd a odpoledne na chatu. z Letňan nám to jede přímo. Jediný zádrhel cesty byl hned u koupi lístků, kdy jsem se před řidičem místo Lítačkou oháněla kartičkou do Benu lékárny (obě zelené, že jo). Odpolední Opočenskou zmrzlinu na hřišti nám zpestřila průtrž mračen. Ale šílená. Roušky neroušky jsme se všichni mačkali uvnitř malého lokálu, protože jinak by nás vítr a kroupy smetly do Jizery. Zdrželi jsme se s babi a dědou na jedno trojpivo a pak jsme se oklikou dostali skoro suchou nohou domů. Tenisová hřiště i hřiště na volejbal byla pod vodou. Stejně tak jako celá naše ulice. Fakt mazec. No a v Chabrech ani kapka. Večer jsme jeli domů.

V sobotu jsme vyrazili do ZOOparku Zájezd. Ještě že tak, protože ZOO Praha musela mít šílený nával. Od parkoviště (40 Kč/den) se jde půl kiláku k vlastní zoo, která vypadá spíš jako něčí větší zahrada. Ale mají tu kde co – velbloudy, prasata, poníka, kočkovité šelmy, … a v druhé části hlavně lemury a chameleony, pak také surikaty a zajíce. Odpočinkovou zónu s hřištěm, piknikem a zajíci jsme pak úplně minuli. Jo a cestou jsme navštívili i obchůdek u místní minimlékárnu, kde jsme si koupili na ochutnání jeden čokoládový jogurt a nehorázně drahou marmeládu. Celkem nám prohlídka zabrala dvě hodiny. Dělalo se větší a větší vedro a děti byly otravné.

Pak následoval 40 minutový přejezd do Senomat u Rakovníka ke zmrzlinovému stánku mé kamarádky. A ano – ta cesta se vyplatila. S manželem tu přes léto vyrábějí domácí točenou (a nově i 450 ml kelímkovou) zmrzlinu. Kam se hrabe Opočenská (naposledy Vláďa hodil tu Opočenskou do koše, protože prý byla fakt hnusná). Dnes (mění nabídku každý den) měli jahodovou a smetanovou – ochutnali jsme obě a ne jednou. A na doma jsme si koupili kelímek Malinového mojita, borůvkovou a tmavou čokoládu. Abychom zmrzku dovezli v jakž takž stavu, museli jsme to vzít přes babi a dědu a nechat zmrzku u nich. A nechat jí trochu potuhnout. … Oni říkají, že je jedna lepší než druhá, my ochutnáme až zítra. Takže pokud jste v 50 km okruhu, určitě se tam stavte!

A pak jsme ještě zamířili do Letňan na výstavu stanů a do Decathlonu pro ponožky. A hotovo. Ještě zalít zahradu a je padla. Tomu říkám narvaný den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *