Ruská ruleta na švýcarský způsob

Ještě si neodpustím jednu poznámku. S nástupem do nové práce jsem si musel zařídit soukromé zdravotní pojištění. Řeknu vám, mají tady vážně zajímavý systém, který by podle mě u nás fungovat i mohl. Jde o to, že s pojišťovnou hrajete ve své podstatě ruskou ruletu. Jako o život úplně nejde, ale o peníze již ano. Celý jejich pojistný systém je postavený na tom, že sami sebe ohodnotíte, jak budete v následující rok nemocní a podle toho budete platit buď vyšší nebo nižší pojistku. V reálu to vypadá tak, že jsou stanovené limity 300, 500, 1000, 1500, 2000 a 2500 CHF a vy si jeden vyberete. Čím vyšší limit, tím nižší pojistka. Limit pak reprezentuje částku, kterou vy musíte zaplatit CELOU ze svého a teprve po dosažení onoho limitu vám začne pojišťovna zdravotní péči proplácet. Tedy ne úplně 🙂 V momentě, kdy zaplatíte svůj limit, tak pojišťovna bude hradit 90% zdravotních nákladů a vy zbylých 10% a to až do doby, kdy těmi 10% zaplatíte 700CHF. Od té doby bude pojišťovna hradit 100% nákladů. A samozřejmě, že po uplynutí jednoho roku se váš limit nuluje. Vtipné ne?
A abych vás neošidil, tak ještě dodám pár detailů. Mají zde totiž ještě 4 různé možnosti, jak volit doktora, když je člověk nemocný. Výběr opět jistým způsobem navyšuje nebo snižuje celkovou pojistnou částku. Jde o to, za jakým doktorem budete smět jít, když vám nebude dobře. Nejdražší varianta je, že si ponecháte možnost jít k libovolnému doktorovi, klidně specialistovi. Druhá varianta je, že nejprve zavoláte na číslo, co vám poskytne pojišťovna a tam vás vyzpovídají, co vám je a doporučí, co máte dělat. Takže se může stát, že vás jen pošlou do lékárny pro nějaký prášek a k doktorovi se nedostanete. Třetí varianta je, že si zvolíte svého „obvodního“ lékaře a k tomu půjdete vždy jako k prvnímu. Teprve on vás pošle případně ke specialistovi. Poslední, nejlevnější, varianta je, že se přihlásíte do programu zastřešeného danou pojišťovnou. V rámci tohoto programu má pojišťovna nasmlouvané doktory a budete pendlovat mezi nimi. Jen v případě, že nutný specialista nebude k dispozici v rámci programu, tak vás pošlou někam jinam.
Jak už jsem psal, také jsem byl nucen stát se hazardním hráčem. No což, vsadil jsem na to, že budu zdravý a dal si limit 2500CHF v kombinaci s obvodním doktorem. Zatím jsem byl nucen zasanovat necelých 100CHF za návštěvu očního lékaře a koupi nějakých kapek …

6 komentářů

  1. No co jsem tak pri diskusich s kolegy vyslechla, tak zdravotni pojisteni (berme to tak, ze zivitel rodiny to plati za celou rodinu) je po najmu tou nejvetsi zatezi rodinneho rozpoctu.

  2. Jako vyse platu roli asi take hraje, ale ve sve podstate to zas az takl dulezite neni. Tim, ze jsem si zvolil vysoky limit, tak na mesicnim pojistne za rok usetrim pres 1000CHF. Ale v momente, kdy budu nemocny, tak zase zaplatim vic. Takze vyse platu podle me az tak klicova neni.

  3. Já jsem se konečně vypravila k obvodnímu (už jsem to psala jednou( a ani jsem tam už neměla kartu, jak dlouho jsem ho nepotřebovala, ale to se s přibývajícími roky nejspíš změní.

  4. Ještě jeden dotaz. Tenhle systém (soukromého) zdravotního pojištění platí i pro rodilé Švýcary nebo pouze pro přistěhovalce s pracovním povolením?

  5. Tenhle system pojisteni plati pro vsechny. Vsichni musi byt pojisteni a co si vyberou, zalezi na nich … A jeste poznamka k te vysi platu – ty, co maji vysoky plat, nejakych 1000 usetrenych franku nebere :D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *